shadow

In acht stappen naar duurzaam inzetbare medewerkers

Auteur: Raymond Puts, algemeen directeur Unique

Als ik naar ondernemend Nederland kijk, dan zie ik duidelijk dat duurzame inzetbaarheid actueler is dan ooit. Na de crisisperiode, waarin de focus lag op continuïteit voor de korte termijn, is het voor ondernemers nu van belang om te kijken naar het toekomstperspectief. En vooral naar dat van de werknemers. Echter, duurzame inzetbaarheid is maatwerk. Elk bedrijf is anders en heeft met andere uitdagingen te maken. Toch zijn er een aantal succesfactoren die iedere MKB’er vooruit kan helpen met duurzame inzetbaarheid. Ik zet ze voor u op een rij.

1. Bekijk het zakelijk

Besef dat investeren in duurzame inzetbaarheid geen extraatje is. Het is cruciaal voor de toekomst van het bedrijf. Benoem dit daarom ook binnen de organisatie. Breng in kaart welke kosten je kan besparen en wat het kan opbrengen.

2. Practice what you preach

Maak duurzame inzetbaarheid niet alleen tot de verantwoordelijkheid van diegene die over het personeelsbeleid gaat. Ook leidinggevenden moeten het als hun persoonlijke taak zien en het goede voorbeeld geven.

3. Creëer veiligheid

Medewerkers die onzeker zijn en twijfelen of ze wel mee kunnen groeien met de uitdagingen van hun bedrijf, zullen dit onderwerp uit de weg gaan. Breng het dus zelf ter sprake en benadruk dat fouten maken mag.

4. Investeer in vitaliteit

Investeren in vitaliteit loont. Onderzoeken tonen aan dat vitalere medewerkers productiever zijn en minder verzuimen. Stimuleer daarom zaken als gezond eten en sporten.

5. Mentaal vitaal

Wees alert op de signalen van stress. Praat er met medewerkers over en help ze om de stress aanvaardbaar te maken.

6. Leren op de werkvloer

Cursussen zijn nuttig en soms zelfs noodzakelijk. Maar verreweg het meeste leren mensen tijdens hun dagelijkse werk. Stimuleer dat. Koppel bijvoorbeeld een jongere en oudere collega aan elkaar.

7. Herken verborgen talent

Leer medewerkers kennen en weet wat hun persoonlijke hobby’s zijn. Kijk bijvoorbeeld naar hun (bestuurs)ervaring bij een vereniging. Hoe zou dat in de dagelijkse werkzaamheden ingezet kunnen worden?

8. Creëer ontwikkelingsmogelijkheden

Opleiden hoeft niet duur of moeilijk te zijn. Kijk bijvoorbeeld welke online trainingen voorhanden zijn. Geef mensen de gelegenheid om andere ervaringen op te doen met nieuwe vaardigheden.

Geïnspireerd door de bovenstaande tips en benieuwd hoe ondernemers die in de praktijk hebben gebracht? Lees de interessante cases in onze nieuwste MKB Marktmonitor. Hierin vindt u ook het onderzoeksverslag: ruim 2.100 MKB’ers zijn ondervraagd naar de economische en personele ontwikkelingen van hun organisatie. Vraag de Marktmonitor gratis aan via http://www.unique.nl/marktmonitor
Zoek een Unique vestiging in de buurt

Al ruim 40 jaar is Unique hr-dienstverlener met oog voor het talent van mensen. Unique bemiddelt flexibel en vast personeel, geeft advies en leidt op. Met als doel een omgeving waarin kandidaten en organisaties succesvol zijn en blijven. Unique ontwikkelt talent en weet waar talent het beste tot recht komt. Want bevlogen unieke mensen tillen organisaties naar een hoger niveau. Iedere dag.