14-4-2022

Wat zijn de voor- en nadelen van hybride werken?

Wat zijn de voor- en nadelen

Diverse onderzoeken, zoals van de Rijksoverheid en vakbond FNV laten zien dat hybride werken omarmd wordt. In een enquête van FNV geeft 70 procent van de ondervraagde werknemers aan een afwisseling te willen tussen thuiswerken en op kantoor. Ook uit onderzoek van Unique komen dat soort cijfers naar voren, vertelt senior consultant Jens Zuurman. “75 tot 80 procent van de ondervraagden vindt hybride fijn, met een voorkeur voor een 50/50-verdeling: de helft thuis, de helft op kantoor.”

Voordelen

Medewerkers zijn productiever
Uit ons dagelijkse contact met flexmedewerkers en onze klanten maakt Unique onder meer op dat thuiswerken bijdraagt aan de productiviteit van medewerkers. “Dat is een interessante ontwikkeling en laat de meerwaarde van thuiswerken zien”, zegt Jens. De belangrijkste reden: met thuiswerken is er minder afleiding. “Op kantoor krijg je wat sneller een vraag van een collega of iemand loopt even langs voor een kort praatje. Dat zijn belangrijke momenten, maar ze betekenen ook een onderbreking van je werkzaamheden.”

Eigen tijd indelen
Door thuis te werken kunnen medewerkers hun eigen ritme bepalen en privé beter inpassen in de werkuren. Bijvoorbeeld om even een wasje te doen, in afwachting van bijvoorbeeld een online overleg. Of de hond uit te laten in een lunchpauze waarvan zij zelf het tijdstip en de duur bepalen. Ook het ophalen van de kinderen is makkelijker te combineren met thuiswerken dan in de traditionele setting met de strakke kantoortijden. Doordat ook de wekelijks terugkerende huishoudelijke klusjes niet meer ’s avonds na het werk opgepakt hoeven te worden, blijft er meer vrije tijd over voor echt leuke dingen.

Minder reistijd en beter voor het milieu
Het CBS becijferde dat de gemiddelde reistijd naar het werk 50 minuten is. De gemiddelde reisafstand is ongeveer 22 kilometer. Thuiswerken levert dus bijna een uur tijdswinst op per dag. En bedenk hoeveel kilometers er in totaal minder afgelegd worden door thuiswerken – en dus ook hoeveel minder uitstoot.

Aandachtspunten

Minder contact met collega’s
Hybride werken biedt iedereen de mogelijkheid om zelf te bepalen waar hij of zij werkt. Inherent hieraan is dat er minder contact is met collega’s, omdat zij elkaar nu eenmaal minder zien. Dat kan op den duur leiden tot minder binding en saamhorigheid. Een gezamenlijke dag in de week biedt uitkomst. Jens Zuurman: “Mijn klant heeft een keer per week een teamdag, waarbij iedereen op kantoor werkt. Ze merken dat de productiviteit dan wat lager ligt dan op andere dagen, juist omdat iedereen weer bij elkaar is. Maar dat is niet erg, omdat dit soort teamdagen goed zijn voor het onderlinge contact en feeling met het team en de organisatie.” Charlotte: “Ik merk bij organisaties dat zij het ook fijn vinden dat mensen minimaal eens in de week er zijn. Juist voor de binding en het sociale aspect.”

Meer uren maken
Wie thuiswerkt heeft niet de sociale druk van collega’s en leidinggevenden die zien wat ze op een dag doen. Dat is op zich niet erg, onderdeel van het nieuwe werken is namelijk dat aanwezigheid minder van belang is dan het leveren van resultaten. Maar doordat er niemand meekijkt, kunnen medewerkers compensatiedrang voelen. Heb ik vandaag wel genoeg gedaan? Een valkuil kan zijn dat ze daardoor langere dagen maken en het gevoel krijgen altijd bereikbaar te moeten zijn. De grenzen tussen privé en werk kunnen vervagen door hybride werken. Medewerkers moeten daarom goed hun grenzen aangeven en leidinggevenden moeten helder communiceren wat er wordt verwacht.

Slechte (thuis)werkplek
Thuis in een slaapkamer, op een harde stoel en achter een iets te laag of hoog bureautje werken is geen pretje. Fysieke klachten aan bijvoorbeeld nek en rug liggen daardoor al snel op de loer. Jens: “Het faciliteren van thuiswerken stopt niet bij het beschikbaar stellen van een monitor, maar gaat om de gehele thuiswerksituatie. Organisaties moeten dit heel goed afstemmen met hun medewerkers. En na het gezamenlijk in orde maken van de thuiswerkplek, adviseer ik organisaties geregeld te polsen of het thuiswerken nog volgehouden wordt en waar bijgestuurd kan worden.” 

Ook interessant om te lezen

Werk zoeken in Utrecht? Ontdek de 4 meest kansrijke sectoren

Wil je weten waarom Utrecht een fantastische woon- en werkplaats voor jou is? En ben je benieuwd naar de meest kansrijke sectoren in Utrecht? Lees dan snel verder!
19-5-2023

Hoe je Eindhoven kunt gebruiken als springplank voor je carrière

Eindhoven is een bruisende stad vol met mogelijkheden voor werkzoekenden. Of je nu net bent afgestudeerd, een carrièreswitch overweegt of gewoon op zoek bent naar een nieuwe uitdaging, er zi...
11-5-2023