Hoe blijf ik gelukkig in tijden van crisis, in tijden van Corona?

Nu er zoveel op ons afkomt. Thuiswerken, terwijl je man en kind(eren) ook thuis rondlopen. De rol van juf toebedeeld krijgen, terwijl je wellicht al bent vergeten hoe het nu werkt met staartdelingen. Hoe blijf je mentaal sterk in tijden van crisis?

Hoe moeilijk het misschien te bevatten is, schept deze crisis ook kansen. Een geheel andere samenleving met nieuwe behoeften, dat vraagt om het bundelen van krachten. Het inzetten van jouw unieke waarde. Betekenis en zingeving om samen de economie en de samenleving weer op te bouwen. En zo draai je direct aan alle vijf de knoppen voor het trainen van geluk: zingeving, positieve emoties, uitdaging, sociale relaties en authenticiteit. 

"En zo draai je direct aan alle vijf de knoppen voor het trainen van geluk: zingeving, positieve emoties, uitdaging, sociale relaties en authenticiteit."

Waar geluk voor iedereen verschillend is, is deze crisis dat ook. Hoe iedereen met deze situatie omgaat heeft onder andere te maken met de situatie waarin een ieder zich bevindt. Iedereen ervaart het anders. Zelf ben ik ondernemer, waardoor ik mijn tijd al zelf indeelde. Ja, ik werk nu in de vakantie harder en meer, waar ik normaal vrij zou zijn, maar het  verbaasd mij eigenlijk te zien hoe wendbaar we als mens eigenlijk zijn. Kijk hoe snel iedereen zich heeft aangepast aan deze situatie. Zelfs mijn zoon (van zes) is prima in staat rekening te houden met het feit dat ik ook thuis aan het werk ben. Oké, eerlijk is eerlijk mijn normen en waarden over schermtijd heb ik overboord gegooid (de dertig minuten per dag overschrijden we regelmatig), maar het mooie hiervan is wel dat ik meer inzicht krijg in wat hij doet op een dag en hij beter weet wat mijn werk inhoudt. 

sarah

Natuurlijk is dit voor iedereen anders. Het zijn onzekere en spannende tijden voor mensen die geen vast contract hebben. Of mensen die dierbare op de intensive care hebben liggen. Mensen met een horecazaak, waar ze jaren hun hart en ziel hebben ingestopt en dat ze nu onder hun voeten zien wegglippen. Zorgen, angst en onzekerheid zijn een logisch gevolg in tijden van crisis.

Hoe blijf je nu gelukkig in tijden van crisis?

Als je kijkt naar de knoppen waaraan je kan draaien voor het trainen van geluk, dan schept deze crisis ook kansen. Zo help ik bedrijven en hun medewerkers met hun mentale en fysieke kracht en gaf ik zojuist bijvoorbeeld mijn eerste webinar over dankbaarheid en geluk vanuit wetenschappelijk oogpunt. 

De wereld waarin we nu leven brengt nieuwe behoeften en wensen. Misschien zit je nu thuis zonder werk, omdat je je werk in de 1,5 samenleving niet kan uitvoeren, maar wellicht dat jij je daarom nu juist kan inzetten voor de ouderen in de samenleving, die zich eenzaam voelen en zelf de deur niet meer uit durven voor een boodschap. 

Als je kijkt naar de wetenschap van geluk, dan zijn zingeving en betekenis belangrijke elementen voor meer geluk. Juist nu wordt een beroep gedaan op ieder zijn unieke talenten. Vraag je eens af wat jij als persoon, met jouw unieke waarde kan bijbrengen, zodat we er weer samen (sterker) bovenop komen? Iets dat past bij jou als persoon. Dan draai je tegelijkertijd aan twee andere knoppen, want uitdaging en authenticiteit zijn ook belangrijke factoren voor geluk. 

Ja, het kan verleidelijk zijn te stappen in een slachtofferrol en je te laten overrulen door onzekerheid, maar ik denk dat we elkaar meer dan ooit elkaar nodig hebben. Krachten bundelen, doen waar je goed in bent. Jouw steentje bijdragen. Denken in mogelijkheden in plaats van beperkingen. Het zorgt voor verbinding en meer geluk, zelfs in tijden van crisis en onzekerheid. Wil je nu meer weten over geluk in tijden van crisis? Ik vind het altijd leuk om te sparren en te denken in mogelijkheden.

"Vraag je eens af wat jij als persoon, met jouw unieke waarde kan bijbrengen, zodat we er weer samen (sterker) bovenop komen?"

Sarah2-300

Sarah de Vreugd

Owner van Gelukzaaiers

Adviseur, trainer & coach

Heb jij leuke tips, ervaringen die je wilt delen of een vraag die je graag aan mij zou willen stellen? Laat het mij gerust hieronder weten.

In ons privacy statement kunt u nalezen hoe uw gegevens worden verwerkt.