Welkom op de blogpagina van Unique

Laat je inspireren door onze blogs over de arbeidsmarkt. Op deze pagina vind je alle relevante artikelen over jouw nieuwe baan en gaan we je leren hoe je jezelf zo Unique mogelijk kan tonen naar je werkgever. Start je ontwikkeling samen met ons.

Tips voor het maken van een carrièreswitch

Ga jij een carrièreswitch maken? Voor je deze stap zet, is het belangrijk om een aantal zaken op rij te zetten: Welke verandering wil je teweeg brengen, hoeveel inspanning wordt er van je gevraagd en is het een realistisch plan voor jouw toekomst? Hieronder helpen we je een weloverwogen beslissing te maken.

Wat moet je overwegen als je een carrièreswitch wil maken?

Een carrièreswitch is een grote beslissing. Stel jezelf daarom de volgende vragen voordat je in het diepe springt: 

 • Waarom wil je een carrièreswitch maken?

 • Wat zijn de voordelen van zo'n verandering?

 • Wat zijn enkele uitdagingen of potentiële tegenslagen die je in de weg kunnen staan?

Stel jouw vaardigheden samen

De eerste stap naar een carrièreswitch begint bij het inventariseren van jouw vaardigheden. Maak een lijstje! Schrijf hier al jouw hard- en soft skills in op en koppel dit vervolgens aan een vaardigheidsniveau. Het biedt inzicht om jouw expertises op papier te zetten. Ben je in een specifiek facet van je werk nog een ‘beginner’, maar wil je dit laten uitgroeien? Zoek dan trainingen of cursussen en geef dit ook aan in je sollicitatiegesprekken.

Draai de zaak nu om. Zie jij dat de carrière die je op het oog hebt, vereist dat je moet kunnen programmeren - waarvoor je een kennis van computertalen zoals HTML of JavaScript nodig hebt? Inventariseer dan in welke functievereisten jij excelleert of juist in moet groeien. Zo maak je jouw volgende stap SMART! (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden.)

Als je deze lijstjes hebt samengevoegd - in bijvoorbeeld een spreadsheet of Excel document - kan je beginnen met je zoektocht. Dit is ook zeer waardevol voor een consultant of recruiter als je samen met een uitzendbureau naar je nieuwe baan wil zoeken. 

TIP: Als niet zeker bent of er nog veel vraag is naar het type werk dat jij zoekt, hanteer dan eens Google Trends. Je kan hier zoeken naar de ontwikkelingen in het werkveld waar jij wil gaan werken en uitvinden of de markt nog steeds lucratief is.


Beslis waarom je in een nieuw vakgebied wil werken

Beslis waarom je in een nieuw vakgebied wil werken. Stel jezelf de onderstaande vragen altijd als je gaat zoeken naar nieuw werk. 

 • Wil je meer geld verdienen?

 • Ben je op zoek naar een uitdaging?

 • Wil je gelukkiger zijn op je werk?

Inventariseer wat je nodig hebt om daar te komen

Laten we eens kijken naar de vaardigheden en competenties die het belangrijkst zijn in je (nieuwe) functie. 

 • Vaardigheden: Het vermogen om iets goed te doen.

 • Competenties: skills en kennis die nodig zijn om taken effectief uit te voeren (binnen een organisatie). 

Praat met mensen in het veld waar je naartoe wil

Netwerken is ongekend belangrijk. Wil je een carrièreswitch maken en heb je al contacten in je netwerk? Bel hen dan eens op of spreek af voor een kop koffie. Hun ervaringen is waardevolle inspiratie. Ook kunnen ze de brug zijn om in contact te komen met jouw potentiële nieuwe werkgever. Bovendien kunnen ze je precies vertellen aan welke vaardigheden je nog moet werken voor je klaar bent voor de nieuwe stap. Je kan ook hulp vragen aan een professional. Loop bijvoorbeeld een uitzendbureau van Unique binnen om te zien waar jouw kansen liggen.

Onderhoud zelfzorg en balans

Je gezondheid is belangrijk. Als je de carrièreswitch maakt, is het belangrijk om voor jezelf te bepalen of deze baan aan je gezondheid kan gaan vreten? 

 • Neem de tijd om te ontspannen en tot rust te komen. Of dat nu betekent mediteren, een boek lezen of je favoriete show op Netflix kijken - wat voor jou ook werkt!

 • Zoek steun bij vrienden en familie. Mensen laten weten wat er aan de hand is in je leven kan hen helpen begrijpen of ze meer begrip moeten tonen of dat ze extra steun moeten geven op het werk of thuis (zoals de kinderen hun gang laten gaan). Ze kunnen ook advies geven over hoe je bepaalde situaties het beste kunt aanpakken en tips geven om je leven in balans te houden op andere gebieden, zoals beweging en voeding, en misschien zelfs een paar heerlijke recepten!

 • Maak tijd voor hobby's (indien mogelijk). Hobby's zijn vaak geweldige stress verlagers omdat ze ons de kans geven iets nieuws te proberen zonder dat het echt gevolgen heeft als we falen. Ons haar stylen? Koekjes bakken? Iets bouwen van Lego? Het maakt niet uit wat het is; gewoon blijven proberen tot we iets vinden dat op dat moment het beste voor ons werkt!

Conclusie

Wij hopen dat dit artikel je heeft geholpen. Unique kan je nog veel verder helpen bij het maken van een carrièreswitch. We kunnen met onze Talentscan inventariseren waar je vaardigheden, drijfveren en energiegevers liggen. 

Het maken van carrièreswitch is niet niks. Het kan eng zijn, maar als je voorbereid en slim te werk gaat, hoef je nergens bang voor te zijn. Onthoud dat je niet alleen bent op deze reis en dat er geen goede of verkeerde manier is om dingen te doen. Als je je op een bepaald punt vast voelt zitten, neem dan contact op met iemand in je omgeving die je kan helpen je doelen te bereiken door morele steun te bieden (misschien zelfs een luisterend oor). En als je met een onpartijdige iemand wil praten, neem dan contact op met een van onze consultants.

Welkom op de blog-pagina van Unique

Laat je inspireren door onze blogs over de arbeidsmarkt. Op deze pagina vind je alle relevante informatie over jouw nieuwe baan en gaan we je leren hoe je jezelf zo Unique mogelijk kan tonen naar je werkgever. Start je ontwikkeling samen met ons.