Welkom op de blogpagina van Unique

Laat je inspireren door onze blogs over de arbeidsmarkt. Op deze pagina vind je alle relevante artikelen over jouw nieuwe baan en gaan we je leren hoe je jezelf zo Unique mogelijk kan tonen naar je werkgever. Start je ontwikkeling samen met ons.

Nieuwe baan? Dit moet je nog regelen

Gefeliciteerd! De kogel is door de kerk en je kreeg een mooi aanbod. Wellicht is dit de carrièreswitch waar je al een tijdje op wachtte of gewoonweg een mooie nieuwe uitdaging. Hoe dan ook, bij elke nieuwe baan, komen er belangrijke zaken om de hoek kijken. Laten we eens kijken wat je te wachten staat.

Je hebt ontslag genomen

Ontslag nemen brengt papierwerk mee. Je weet misschien al hoe lang je opzegtermijn is en je kan je huidige werkgever nog om een officiële ontslagbrief vragen. Tijdens je opzegtermijn kun je wel al belangrijke zaken in gang zetten. Denk bijvoorbeeld aan je collectieve ziektekostenverzekering uitzetten en een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) aanvragen, als dit nodig is voor je nieuwe baan. 

De kans is groot dat je pensioenregeling verandert. Als je momenteel een pensioen hebt opgebouwd, kan je informeren of het pensioen premievrij kan worden gemaakt of in een nieuw fonds kan worden opgenomen. Pensioenregelingen variëren sterk, afhankelijk van waar en hoe je werkt.

Als je salaris stijgt, kan je wellicht recht hebben op minder uitkering en toeslag. Geef daarom ook je nieuwe salaris op tijd door op mijn.toeslagen.nl, zodat deze er rekening mee kan houden en je aan het eind van het jaar niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Als je je huidige werkgever gaat verlaten, zorg dan voor een goede overdracht. Je collega’s weten misschien niet hoe je hebt gewerkt, dus schrijf in je overdracht ook een klein stukje handleiding. Zet voor je uit dienst gaat ook een out-of-office aan, waarin je aangeeft niet langer werkzaam te zijn en wie zij in jouw absentie kunnen benaderen (inclusief contactgegevens). Het is natuurlijk ook wel zo netjes om ook aan iedereen in de organisatie te laten weten dat je weggaat.

Hoe start je je nieuwe carrière?

Een nieuwe baan beginnen, vraagt minstens net zoveel inspanning. Zo moet je belangrijke persoonlijke informatie verstrekken, zoals: je identiteitsbewijs, bankgegevens en eventueel een VOG (die je natuurlijk al tijdens je opzegtermijn hebt aangevraagd). Geef ook door hoeveel vrije dagen je nog nodig hebt tijdens je overstap en vertel je werkgever altijd per mail wanneer je eerste werkdag is. Je gaat er natuurlijk vanuit dat zij dit al weten, maar op deze manier maak je een goede eerste indruk. 

Geniet van je vrije tijd voordat je aan je nieuwe baan begint. Gebruik de extra tijd om je te ontspannen en voor te bereiden op de uitdagingen die je te wachten staan. Als je eenmaal gesetteld bent, zal je je gemakkelijker kunnen aanpassen aan de nieuwe omgeving. Misschien heb je zelfs nog tijd voor een massage of een bezoekje aan de kapper! Veel succes! 

Als laatste tip, je hoeft niet meteen van start te gaan bij je nieuwe werkgever. Het is goed om een weekje vrij in te bouwen zodat je nog even kunt omschakelen. Gun jezelf altijd genoeg tijd om even te acclimatiseren voordat je aan je nieuwe uitdaging start.

Bekijk al onze vacatures voor inspiratie en mogelijkheden.

Of alle vacatures per stad voor de vacatures in jouw regio.

Welkom op de blog-pagina van Unique

Laat je inspireren door onze blogs over de arbeidsmarkt. Op deze pagina vind je alle relevante informatie over jouw nieuwe baan en gaan we je leren hoe je jezelf zo Unique mogelijk kan tonen naar je werkgever. Start je ontwikkeling samen met ons.