Als je solliciteert is je cv het eerste wat je toekomstige baas van jou ziet. Wel zo fijn als die indruk meteen goed is. Hoe je dat voor elkaar krijgt? Elke maand vragen we werkgevers naar hun perfecte cv. Waar letten ze op en wat is een absolute no-go? Met deze gouden tips beland jij straks vast op de ja-stapel. 

HR-functionaris Leslie over het perfecte cv: 
‘Bij te veel informatie haak ik af.’

Leslie Toorop is HR-functionaris bij Electro Cirkel, een groothandel in lichtbronnen en elektrische apparatuur. Als iemand tips kan geven over het opstellen van het ideale cv is hij het wel. Leslie krijgt er jaarlijks tientallen onder zijn neus. De beste pikt hij er meteen uit. “We krijgen veel reacties op onze vacatures. Om een grove selectie te maken, scan ik alles snel. De eerste indruk is daarbij essentieel. Ik wil direct zien of iemand past bij ons bedrijf en de functie.” 


Waar let je op bij het maken van die eerste selectie? 

“Ik vind het belangrijk dat iemand een directe en open manier van communiceren heeft. Het past bij ons bedrijf dat je eerlijk bent en durft te zeggen waar het op staat. Dat benadrukken we ook in onze vacatureteksten. Als je bij ons reageert, is het goed om daar dus gericht op te schrijven en deze dingen expliciet te benoemen. Ben je bij je vorige baan weggegaan met een conflict? Durf dat dan ook dat gewoon te zeggen. Wees er niet vaag over in je cv. Zoiets is voor mij namelijk geen reden om iemand niet uit te nodigen, maar dingen die vragen oproepen wel.” 

Welk cv komt absoluut op de ‘ja-stapel’ terecht?
“Ik wil zien dat de sollicitant echt voor een functie gaat. Een cv waaruit blijkt dat iemand zich goed heeft ingelezen en verdiept in de baan haal ik er meteen uit. Als een kandidaat even heeft gebeld voor extra informatie of onze site heeft bezocht, zie ik dat terug in de toon en schrijfstijl. Ik vind dat een pré. Dat geldt ook voor iemand die zijn cv toespitst op de functie-eisen van de vacature en met voorbeelden kan onderbouwen waarom hij of zij resultaatgericht en flexibel is.” 

En welk cv belandt direct op de ‘nee-stapel’?
“Dat is een cv waaraan je meteen kunt zien dat deze is gestuurd door iemand met een sollicitatieplicht. Zo’n kandidaat mailt meestal klakkeloos een cv, zonder enige relevantie. Laat staan dat het aansluit op de functie. Dan vragen we kennis van techniek, maar heeft iemand ruime ervaring in de zorg. Ooit kreeg ik een cv met een bewerkte foto van iemand met slingers om z’n nek en een zonnebril op.” 

Wat is je grootste cv-ergernis?
“Ik knap af als iemand te veel informatie geeft en te volledig wil zijn. Soms gaan mensen helemaal terug naar het begin van hun loopbaan, terwijl dat voor de functie niet relevant is. Ik vind het ook irritant als een cv alle kanten opgaat. Daarmee zeg je eigenlijk: zeg jij maar of ik bij de functie pas. Terwijl ik juist overtuigd wil worden dat ik jóu moet uitnodigen. Verder wil ik sollicitanten op het hart drukken: maak je cv niet te wollig of te gedetailleerd. Haal de krenten uit de pap. Een goed cv is kort, bondig en to the point. Begin ook altijd met het noemen van je meest recente werkervaring. Je laatste functie kan bepalend zijn of je wel of niet wordt uitgenodigd.”  

Wat is een absolute no-go?
“Spellingsfouten. Die zijn uit den boze en funest. Laat de tekst dus altijd even tegenlezen. Zorg ook voor een foto die aansluit bij hoe je jezelf in een gesprek wilt presenteren. Dus niet met een biertje in de hand op een festival of een snapchat-foto. Beeld speelt in op de emotie van mensen, en hiermee kun je ook de plank gigantisch misslaan en je kans op een gesprek verpesten. Ga er dus bewust mee om.” 

Welk cv staat in jouw geheugen gegrift?
“Een tijdje geleden zochten we een nieuwe manager voor onze kwaliteitsafdeling. Ik kreeg toen een prachtig opgemaakt cv: op één A4, met teksten in gekleurde blokken en een goede foto. Hij verwees in zijn cv naar relevante werkervaring die hij had opgedaan in China. Mijn oog viel daar meteen op, omdat hij dit - heel slim - had gehighlight. Door zijn manier van presenteren, was ik meteen nieuwsgierig naar deze kandidaat. Hij kreeg de baan trouwens en werkt nog steeds bij ons.”

Speelt diversiteit op de werkvloer nog een rol bij de beoordeling van cv’s?
“Nee, dat gaat bij ons eigenlijk vanzelf. Al maken we nu wel een inhaalslag, doordat er steeds meer vrouwen bij ons komen werken. Maar dat een kandidaat over de juiste kwaliteiten moet beschikken, staat altijd voorop. Ongeacht leeftijd, achtergrond of geslacht. Het is belangrijk om je op een eigentijdse manier te presenteren en werk te maken van jezelf als je een nieuwe baan wilt vinden. Wie of hoe oud je ook bent.” 


Wil je de mooie tips gelijk toepassen? Bekijk ook de sollicitatietips van Unique, versterk je cv en solliciteer op onze vacatures!

2486 vacatures