Het Unique Kenniscentrum  

Kunst op kantoor motiveert en vermindert werkstress

Kunst op kantoor stimuleert de creativiteit, vermindert stress bij werknemers en breekt zelfs dwars de 9 tot 5 mentaliteit.

Kunst blijkt een duidelijke effect te hebben op productiviteit en stress. Het is alweer wwn aantal jaar geleden dat de Amerikaanse psycholoog en bioloog Aric Sigman onderzoek deed naar de invloed van kunst op de werkplek door de emotionele reacties te meten op reproducties van enkele populaire schilderijen. Het blijkt dat kunst de emotionele gesteldheid beïnvloedt en op die manier de werksfeer kan tweaken. Er blijkt een relatie te zijn met ontevredenheid, verzuim en productiviteit. En op stress. 'Il Bacio' van Klimt roept vreugde en inspiratie op én is de favoriete stressverminderaar bij vrouwen. 

Maar er zijn meer schilderijen die zakelijk effect hebben. Meestal zeggen ze wat over de eigenaar. Vier kunstwerken en hun effect.
 
Instapmodel: Zonnebloemen van Van Gogh 
De ietwat gestoorde schilder deed veel met zonnebloemen. Vaak zijn de schilderijen gevoelig. Maar het is voor kantoorkunst wel het instapmodelletje, zegt Sigman. De zonnebloemen zijn een veilige keus voor wie een empathische touch wil toevoegen – het werkt namelijk wel goed op relaties. Maar door het bekende thema onthult de keuze weinig tot niks over de man of vrouw die het ophangt. Behalve dan de hang naar weinig uitgesproken werk. 

De harde speler: Guernica van Picasso:
Het schilderij zit vol chaos chaos, conflicten en beschadigingen. Een afbeelding voor mannen met veel testosteron en die genieten van de harde kant van business en die niet vies zijn van wat harde kantoorpolitiek. Soms wordt het opgehangen om te intimideren. Voor goede werkgevers is het een slechte keuze – hoewel het schilderij zelf indrukwekkend is. 

Voor de anarchist: 'The persistence of memory' van Dali 
Verwarrend en negatief. Ontregelend. Het schilderij communiceert mislukking en 
onbetrouwbaarheid. Maar desondanks is het volgens het onderzoek een goede keuze om mensen te ontregelen. Het signaal dat opgepikt wordt is een diepe minachting voor conformisme, deadlines en procedures. Het schilderij is hét breekijzer om een 9-tot-5-mentaliteit subtiel te ondermijnen. 
  
Ontspannend: 'Blauw naakt' van Matisse. 
Volgens de schilder moet het beeld aanvoelen als een goede leunstoel voor een vermoeide zakenman. En dat is precies wat dit schilderij aan emoties oproept volgens Sigmans onderzoek. En het is geschikt voor kantoor. Het naakt is androgyn en zal niemand voor het hoofd stoten. Doen dus.