Hoe je een compliment geeft én ontvangt

Het gebrek aan waardering is volgens de organisatoren van Nationale Complimentendag de nummer 1 reden waarom werknemers ontslag nemen, vrijwilligers stoppen met hun bijdrage aan de maatschappij en (privé)relaties stuk lopen. Dit gemis kan niet met één dag ‘extra aandacht’ opgelost worden, maar je kunt op de werkvloer al eens proberen wat vaker, oprecht, een compliment uit te delen. 

#1 Zeg het met woorden

Op 1 maart is het Nationale Complimentendag en die dag draait volgens de organisatoren puur om oprechte persoonlijke aandacht en uitgesproken waardering. Twee ‘zaken’ die niet te koop zijn, maar de mens (juist daarom) wel het diepst raken. Het geven van een cadeau telt daarom niet. Spreek waardering uit in woorden. 

#2 Spreek vanuit jezelf

Praat, schrijf of sms altijd in de 'ik vorm'. Daarmee geef je aan dat het een persoonlijk compliment van jou aan de ander is. Voorbeeld: Ik wil je graag even laten weten dat ik het heel bijzonder vind hoe jij ...

#3 Maak het persoonlijk

Complimenteer iemand persoonlijk. Of, als dat beter bij jou past, via een kaartje of sms. Een algemeen compliment aan een groep is goed bedoeld, maar komt bij niemand persoonlijk aan. Let er dus op dat je niet een ’one size fits all’  berichtje verstuurd! De woorden moet je uiteraard zelf kiezen, maar je kunt wel op weg geholpen worden. Creëer met een paar klikken jouw unieke ‘Nationale Complimentendag Award’ of plaats een persoonlijk compliment op de Nationale Complimentensite (de ontvanger krijgt automatisch een cc van dat bericht via de email).  

#4 Wees concreet

Maak datgene wat je zo bijzonder vindt concreet. Dus zeg niet 'omdat je zo'n goede collega bent', maar leg uit wat het is dat deze persoon tot een goede collega maakt. Voorbeeld: Ik vind het geweldig dat je altijd voor me klaarstaat als ik je nodig heb. Dat is voor mij echte collegialiteit!

#5 Denk na wat je zegt

Overdrijf niet, want dan komt het onnatuurlijk over en kan het zelfs tegen je werken! En dat is natuurlijk niet de bedoeling. Waardering heeft een ‘zelfreinigend’ vermogen. Als een compliment niet oprecht, gemeend en persoonlijk overkomt, komt het als een boemerang terug. Houd het ook bij een gepaste opmerking over iemands verschijning, of speel op safe door het werk te complimenteren.

#6 Kies het juiste moment

Geef een compliment op een manier die bij de ander past. Vind iemand het leuk om in de belangstelling te staan; geeft het compliment dan waar anderen bij zijn. Heeft iemand daar juist een hekel aan; doe het dan onder vier ogen.

#7 Ontvang met verve

Moeilijk om een compliment in ontvangst te nemen? Dat hoeft helemaal niet. Je mag gewoon oprecht 'dank je wel!' zeggen. Niets meer! Ga je dus vooral niet 'verontschuldigen' met uitspraken als 'joh dat is toch gewoon' of 'dat was een uitverkoopje hoor'. Daarmee haal je namelijk het goed bedoelde compliment van de ander onderuit.