Unique ervaringen. Het programma Talentmatching

"Geen woorden maar banen"

 

In 2017 werken Unique en de gemeente Rotterdam samen aan het programma Talentmatching, met als doel om mensen die langere tijd werkloos zijn te helpen met de stap naar de arbeidsmarkt. Gedurende een periode van zes weken leren kandidaten over hun talent, portfolio, maken persoonlijkheidstesten en kennis met de arbeidsmarkt. Kasia Derks werkt bij de gemeente Rotterdam, Marjolein Hollemans en Marjolein Borsboom bij Unique. En Arenda Van vond een baan. Alle vier vertellen ze over een uniek project.

 

Zelf zaken regelen, in een unieke baan. Arenda Van vertelt over haar werk, via Unique!

Arenda werkte 33 jaar in Griekenland als architect en interieurdesigner. Toen brak de crisis uit en verhuisde ze terug naar Nederland. En daar vond ze geen baan, twee jaar lang. Arenda deed mee aan het programma Talentmatching bij Unique. Nu werkt ze bij kinderboerderij De Blijde Wei. Via Unique.

Bij de Blijde Wei runt Arenda de kiosk, maakt poffertjes, chocolademelk, frikandellen (soms apart en vaak allemaal tegelijk) en doet bestellingen. En Arenda heeft het heel erg naar haar zin! Wat gebeurde er in de tussentijd?

Lees meer

Hoe kwam je bij Unique terecht?

“Ik heb twee jaar lang werk gezocht. Allerlei cursussen gevolgd, eigenlijk alles wat er maar mogelijk was. Het liep allemaal nergens op uit. Totdat ik uitgenodigd werd door Unique! In een huiselijke sfeer met aardige mensen.”

Je deed mee met het programma Talentmatching van Unique en de gemeente Rotterdam en nu werk je bij De Blijde Wei. Hoe ging dat?

“Ik kreeg het gevoel dat de mensen persoonlijk begaan waren met me. Het was niet zomaar een cursus om werk te vinden en ook heel anders dan andere cursussen bij de gemeente. Talentmatching was heel persoonlijk, voor iedereen. Door de trainingen van Marjolein Hollemans krijg je een goed beeld van jezelf. De nadruk lag op mij, op wat Arenda wil. Kasia Derks had al verschillende vacatures aangeboden, helaas was dit niet direct een succes of hadden ze voor iemand anders gekozen. Maar ze gaf niet op. Wat zou een mooie baan voor Arenda zijn?”  Kasia belde met de vacature cateringmedewerker op de kinderboerderij de blijde Wei. En stelde Arenda dezelfde dag nog voor op de functie. Daarna ging Arenda op gesprek bij de manager. En ze kreeg de baan. "Ik verwachtte al bijna dat ze iemand anders hadden gevonden. En toen vertelden ze me dat ik aangenomen was. Misschien vond ik dat toen wel het raarste dat ik ooit hoorde.”

En hoe is het werk?

“Ik werk in een prachtige omgeving, buiten. En ik ben gek op dieren en kinderen! Ik krijg de kans om veel zelf te regelen, en dat is fijn. Want ik deed nooit echt dingen voor een baas en zo voelt het nu ook niet. Het is een unieke baan voor mij. Ik maak koffie, thee, tosti’s en snacks voor bezoekers. Zodra de zon schijnt komen er al mensen langs. Soms heb ik zelf niet eens tijd voor een kopje koffie. Ik zit nooit en dat is precies wat ik fijn vind. Daarnaast beheer ik de voorraad, ik doe de bestellingen en zorg ervoor dat het eethuisje altijd schoon is.” En nu? “Ik hoop dat het contract na drie maanden verlengd wordt. Want ik wil er zo graag werken! En ik raad iedereen aan om naar Unique te gaan. Van het werkloos zijn en zoeken word je al snel ongemotiveerd en lamlendig. Dan is het fijn als iemand je helpt om meer zelfvertrouwen te krijgen.”

Arenda heeft een tijdelijk contract voor een periode van drie maanden. Ze hoopt dat het contract verlengd wordt. Dan bellen we haar opnieuw voor een interview.

 

Je weet nooit wat je kunt, totdat je het probeert. Kasia Derks werkte samen met Unique

Kasia Derks is casemanager bij de gemeente Rotterdam Cluster Werk en Inkomen. Ze focust zich op het bemiddelen van uitkeringsgerechtigden naar een betaalde baan. Het afgelopen half jaar werkte ze samen met Unique aan de pilot talentmatching. 

Wat is het doel van de pilot en wat was jouw rol?

“Doel is het effectief uit laten stromen van alle uitkeringsgerechtigden met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Met de juiste coaching, begeleiding en gesprekken trainen we het talent en de vaardigheden van kandidaten. Om zo de kans op werk te vergroten.” Kasia was verantwoordelijk voor het gehele proces, van begin tot het eind. Ze begeleidde in totaal zes groepen van elk 20 personen. “We hebben mooie resultaten behaald. Door veelvuldig intensief contact en de juiste ondersteuning. Maar ook omdat we de verantwoordelijkheid voor het vinden van werk duidelijk bij de kandidaat hebben gelegd. Zo konden we 53 kandidaten plaatsen bij een werkgever. Ons motto was: je weet nooit wat je kunt, totdat je het probeert.” 

Lees meer

Hoe werkt het programma?

“Elk mens is uniek, anders en talentvol. Met dat positieve uitgangspunt creëren we een prettige situatie om samen te werken. We vertellen kandidaten dat ze alleen in aanmerking komen voor het programma als ze intrinsiek gemotiveerd zijn. Talentmatching is een traject van zes weken intensieve trainingen, gesprekken en coaching. We kijken steeds naar iemands talenten en competenties en laten het cv los. Deelname is vrijwillig maar niet vrijblijvend: je bent wel verplicht om mee te werken als je deelneemt. En daar maken we het verschil: tussen deel willen nemen en deel moeten nemen.”

Vanaf de eerste dag is het programma anders dan de afspraken die werkzoekenden normaal bij de gemeente hebben. “We willen deelnemers feestelijk verwelkomen, compleet met rode loper, ballonnen, verse koffie, muffins en goody bags. Dan trappen we af met de kick-off, presenteren we het volledige programma, op de Blaak bij Unique. Door de mooie locatie voelen mensen zich op hun gemak. Dankzij een andere beleving en persoonlijke aandacht kun je meer bereiken. De groep is gezellig en met z’n allen kijken we verder. Het doel is natuurlijk werk, maar op een ontspannen en leuke manier. We stimuleren motivatie, zelfvertrouwen en bevlogenheid.  Met trainingen in  zelfkennis, effectief solliciteren, individuele gesprekken en een salesteam dat voor de werkzoekenden aan de slag gaat proberen we ons doel te bereiken.”

Kandidaten krijgen een portfolio waarmee ze laten zien wie ze zijn, wat ze beweegt, wat hun drijfveren en talent zijn. Unique organiseert bovendien werkgever events, op de Blaak. “Een banenmarkt met werkgevers en vacatures. De werkzoekenden worden goed voorbereid, zodat zij goed passen bij een arbeidsmarkt die steeds verandert. Bijvoorbeeld door digitalisering. Het is fijn dat we nog steeds persoonlijk contact hebben. Want het blijft tenslotte mensenwerk. Daarom organiseren we een meet & greet tussen kandidaat en werkgever. We stellen de kandidaten meteen voor, matchen en plaatsen ze. Binnen 24 uur koppelen we terug en willen we spijkers met koppen slaan!”

Wat is het verschil met andere programma’s?

“Unique is een groot uitzendbureau en staat dichtbij de arbeidsmarkt. Kandidaten hebben meer kansen omdat ze al bij Unique zijn, op locatie zijn en direct worden ingeschreven. Dat geeft zelfvertrouwen. Kandidaten zijn gewend afgewezen te worden omdat ze al langere tijd geen werk hebben. Dan wordt het moeilijk om wéér op gesprek te gaan. Wij helpen mensen om het vertrouwen weer te vergroten en belemmeringen weg te nemen. Op weg naar betaald werk.

Welke banen hebben de deelnemers nu?

“Onze deelnemers werken bij verschillende bedrijven. Bijvoorbeeld Allsecur, Bol.com, Gom, Albert Heijn Online, kinderboerderij De Blijde Wei, Recuper, Unique Uitzendbureau, Electro Cirkel, Roteb en het NH Hotel in Rotterdam.” Inmiddels is de pilot Talentmatching afgerond. Unique Talentmatching en de gemeente hebben veel gezien en geleerd van elkaar. Kasia hoopt dat het project een vervolg krijgt, om zo de kracht van Unique en de arbeidsmarkt te benutten. “Ik ben trots op dat ik deel kon uitmaken van het succesvolle project, samen met Unique.”

Marjolein Hollemans en Marjolein Borsboom ontvangen kandidaten met koffie en 'hetzelfde koekje, maar dan anders'.

Het programma Talentmatching is een unieke samenwerking tussen de gemeente Rotterdam (afdeling werk en inkomen) en Unique. Met als doel betaald werk voor werkzoekenden. Kenmerkend voor het programma is de positieve flow. Niet het cv maar het talent van werkzoekenden staat centraal.

"Het programma duurt zes weken en is vanaf de eerste dag anders dan mensen gewend zijn. Zo ontvangen we kandidaten bijvoorbeeld buiten om ze welkom te heten. We vertellen ze dat we het fijn vinden dat ze er zijn en noemen elkaar bij de voornaam. We willen weten wie je bent, waar je vandaan komt en wat je graag zou willen." En met succes. Het project was een "dikke high five" waard.

Waar zijn jullie het meest trots op?

"Dat we in zo'n korte tijd een programma hebben neergezet met zoveel succes. Een programma dat we steeds aanpasten wanneer nodig, zodat we optimaal samen konden werken met de gemeente, werkzoekenden, opdrachtgevers en onze collega's bij Unique. Voor bijstandsgerechtigden maakten we de zoektocht naar werk leuker. En Unique kreeg er kandidaten bij. Het resultaat is dat 62 mensen een baan vonden, van de 134 kandidaten die het programma volgden."

 

Lees meer

Hoe werkten jullie samen met de vestigingen van Unique?

"We organiseerden speeddate-sessies voor kandidaten, klanten en collega's. Kandidaten presenteerden zichzelf met een portfolio dat ze tijdens het programma maakten. Voor dat portfolio maakten we gebruik van de innovatieve tools van Unique. Zoals bijvoorbeeld gamification of onze persoonlijkheidstest Mentality Match. De gemeente Rotterdam had daarnaast de kennis van wetgeving, werkervaringsplekken en inkomensafspraken. En onze vestigingen de banen."

Was iedereen tevreden?

"We hebben onszelf ook getest. Met een NPS-score. En de uitslag was positief: 90% van de deelnemers was lovend. 5% had kritische punten en 5% was niet enthousiast. We zijn trots op dat resultaat en het programma, dat zoals Kasia het zegt 'hetzelfde koekje is, maar dan anders.' We helpen mensen aan een baan, op een andere manier."

Wil je meer weten over het Talentmatching?

Dat kan natuurlijk.

En wel hier!

 

 

Zoek in ons uitgebreide vacature-aanbod

Bekijk deze topvacatures