Als je solliciteert is je cv het eerste wat je toekomstige baas van jou ziet. Wel zo fijn als die indruk meteen goed is. Hoe je dat voor elkaar krijgt? Elke maand vragen we werkgevers naar hun perfecte cv. Waar letten ze op en wat is een absolute no-go? Met deze gouden tips beland jij straks vast op de ja-stapel. 

Daphne Brabers over het perfecte cv: 
‘Iemand met een leuke introductie komt bij mij absoluut op de ja-stapel.’

Daphne heeft naast HR nog veel meer verantwoordelijkheden in haar familiebedrijf Horeca Groothandel Tilburg. Dagelijks vliegen de cv's over haar bureau. Samen met haar zus is zij verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van het bedrijf. Het is belangrijk om hier met een bepaalde expertise naar te kijken om het kaf van het koren te scheiden.


Waar let je op bij het maken van de eerste selectie?

Bij het maken van een eerste selectie let ik er op hoe lang iemand ergens heeft gewerkt. Wij zijn een klein familiebedrijf met een hechte groep mensen die er lang werken. Als je hier komt werken word je een HGT-er. Daarnaast kijk ik of iemand een netwerk heeft en bijvoorbeeld bij een klant van ons heeft gewerkt. Dit is altijd prettig. Persoonlijkheid en motivatie is belangrijker dan de werkervaring. Een foto vind ik ook een pluspunt. Ik selecteer niet op uiterlijk maar vind het prettig om een beeld te krijgen van de persoon achter het cv.

Welk cv komt absoluut op de 'ja-stapel' terecht?

Iemand met een leuke introductie. Iemand die de moeite neemt om een motivatiebrief te schrijven waaruit je kunt halen dat iemand zich verdiept heeft in de organisatie. Wie zijn wij, waar staan we voor en wie zijn onze klanten. Iemand komt bij mij dan over als een geïnteresseerde kandidaat.

  Ik kijk naar hobby’s: als iemand bijvoorbeeld voetbalt, kent hij/zij verschillende clubs uit de regio. Dat zijn klanten van ons. Speelt iemand in een band, dan kent iemand misschien verschillende horeca zaken uit de regio. Mensen die zelf een open sollicitatie doen kan ik ook erg waarderen. Dan weet je direct dat ze hier graag willen werken. 

En welk cv belandt direct op de 'nee-stapel'?

Veel spelfouten. Een cv dat gemaakt is om te solliciteren en waar geen aandacht aan is gegeven. Wij krijgen soms sollicitaties binnen van kandidaten die helemaal aan de andere kant van het land wonen.

Wat is je grootste cv-ergernis?

Denk aan een cv waar de meest recente werkervaring onderaan op het cv staat en de eerste werkervaring van iemand helemaal bovenaan staat. Wat iemand in 1980 heeft gedaan is nu niet meer het allerbelangrijkst.
Het is goed als iemand aandacht besteed aan een cv, maar hou het netjes. Geen gekke kleuren en verschillende lettertypes.

Wat is een absolute no-go?

Als mensen alleen voor het salaris willen komen werken. Laatst belde er een kandidaat die een vacature van ons had gezien. Zijn eerste vraag ging over het salaris, want voor 10 euro bruto kwam hij niet werken en wilde hij geen moeite doen. Dat zou ik op een andere manier aanpakken.
Werk is meer dan alleen werk. Je bouwt sociale contacten op. We hebben een leuke club met mensen werken die iets voor elkaar overhebben.

Welk cv staat in jouw geheugen gegrift?

Jaren geleden heeft er ooit iemand gesolliciteerd. Uit zijn motivatiebrief kwam naar voren dat hij erg enthousiast was en graag wilde werken. De sollicitant beheerste de Nederlandse taal niet vloeiend. Hij eindigde zijn motivatiebrief met “Ik werk, wanneer ik wil”. Waarschijnlijk niet zo bedoeld, maar we moesten er wel om lachen.

 En een hobby van iemand. Ik heb veel voorbij zien komen, maar laatst stond er bij hobby’s: interesse in de Canadese aandelenmarkt.

Speelt diversiteit op de werkvloer ook een rol bij de beoordeling van cv's?

Wij kijken naar de beste kandidaat. Wie past in het team en is een aanvulling op de groep? We merken dat er weinig vrouwen solliciteren naar de functie van logistiek medewerker of chauffeur. Dames zijn zeker welkom. Laatst kwam hier een vrouwelijke leverancier over de vloer en de mannen waren meteen afgeleid, dus of het een goed idee is.. Nee hoor, ze zijn zeker welkom!Wil je de mooie tips gelijk toepassen? Bekijk ook de sollicitatietips van Unique, versterk je cv en solliciteer op onze vacatures!

2486 vacatures