15-8-2023

Afgewezen na een sollicitatie? 5 tips hoe je hiermee omgaat

man afgewezen voor baan en is teleurgesteld en vrouw die troost met hand op schouder

Je had zo’n goed gevoel over je motivatiebrief of het eerste sollicitatiegesprek, maar dan ontvang je per mail of telefonisch een afwijzing. Een afwijzing op je sollicitatie is nooit leuk. Vooral als je al een langere tijd op zoek bent naar een baan, kan het behoorlijk frustrerend zijn wanneer je afgewezen wordt. Solliciteren is immers een intensief proces waar je veel tijd en moeite in hebt gestoken. Het zoeken naar vacatures, het schrijven van talloze motivatiebrieven en het maken van een overtuigend cv kost veel tijd.

Probeer van de afwijzing iets positiefs te maken en gebruik de feedback voor het voorbereiden van je toekomstige sollicitaties. In dit artikel geven we je 5 handige tips hoe je kunt omgaan met een afwijzing na een sollicitatie.  

Hoe reageer je op een afwijzing?

Het is natuurlijk vervelend als je na het sollicitatiegesprek de mededeling krijgt dat je bent afgewezen. Of misschien ben je niet uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek op basis van je motivatiebrief? Je baalt flink van de situatie, vooral omdat je erg uitkeek naar de functie en veel tijd hebt gestoken in het schrijven van een motivatiebrief of in de voorbereiding van het gesprek. Hieronder lees je hoe je het beste kunt reageren op een afwijzing:

  • Vat de afwijzing niet persoonlijk op en vraag het bedrijf om een onderbouwing van de afwijzing. Door na te gaan wat de reden is van je afwijzing kun je voorkomen dat het de volgende keer weer een reden tot afwijzing vormt. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je wordt afgewezen voor een baan. Door proactief om feedback te vragen voorkom je dat je de verkeerde conclusies trekt.
  • Blijf professioneel in je reactie naar het bedrijf. Zeg geen dingen waar je later spijt van krijgt en houd het contact warm. Het kan zijn dat je de baan later alsnog aangeboden krijgt, omdat de andere kandidaat zich terugtrekt of het bedrijf op zoek is naar twee kandidaten voor dezelfde functie.
  • Laat je niet ontmoedigen. Vaak reageren honderden mensen op een vacature en word je om een kleine reden afgewezen. Herpak jezelf en ga door met het zoeken naar jouw droombaan. 

Hoe leer je van een afwijzing? 

Zie een afwijzing als een leermoment. Misschien zijn er dingen in het sollicitatieproces die je de volgende keer anders kunt aanpakken. Laat deze afwijzing je juist extra motiveren om nieuwe stappen te zetten. Lees onze onderstaande tips en doe er je voordeel mee bij een volgende sollicitatie!

Tip 1: Analyseer jouw sollicitatie 

Een belangrijke eerste stap na een afwijzing is het analyseren van jouw sollicitatie en de vacature. Neem je motivatiebrief en cv onder de loep en stel jezelf kritische vragen zoals: ‘heb ik een te algemene brief geschreven?’ ‘of is de ervaring in mijn cv niet duidelijk geformuleerd?’ Herlees je sollicitatiebrief en verwerk in de nieuwe versie de feedback die je per mail of telefonisch hebt ontvangen. Laat je motivatiebrief en cv ook door iemand anders nalezen. Zo weet je zeker dat je bij de volgende sollicitatie niets over het hoofd ziet. 

Tip 2: Vraag om feedback

Hoe kom je erachter waarom je vaak wordt afgewezen? Een afwijzing per mail is vaak vrij algemeen geformuleerd. Om erachter te komen waarom je wordt afgewezen, reageer je op de afwijzing door een korte mail naar het bedrijf te sturen. Het is goed om te beseffen dat de reden van de afwijzing nooit persoonlijk is. Vraag dus vooral wat je kunt verbeteren aan je sollicitatie of welke vaardigheden je nog kunt leren om de volgende keer wel in aanmerking te komen.

Vier vragen die je kunt stellen na een afwijzing zijn:

  1. Heeft u nog tips voor een volgende sollicitatie?
  2. Hoe kwam ik over tijdens het sollicitatiegesprek?
  3. Wat vond u van mijn cv? Kan ik hier iets aan verbeteren?
  4. Wat waren de doorslaggevende punten van de aangenomen kandidaat?

Tip 3: Relativeer en blijf positief

Probeer niet te zwaar te tillen aan een negatieve reactie op je sollicitatie. Een goede dosis relativeringsvermogen zorgt ervoor dat je je al snel beter voelt. Probeer te aanvaarden dat dit niet de baan voor jou was. Soms blijkt ook al uit de feedback van het bedrijf dat jij er niet iets aan kunt doen dat je bent afgewezen. Het kan zijn dat het bedrijf een kandidaat zoekt die een andere taal spreekt of uiteindelijk de voorkeur geeft aan een interne kandidaat.

Tip 4: Maak een persoonlijk ontwikkelplan

Leg je eigen bevindingen van het sollicitatieproces naast de feedback van het bedrijf. Loop elke fase van het sollicitatiegesprek nog eens door en schrijf zowel je sterke als de ontwikkelpunten op. Beantwoord vragen zoals ‘had ik nog iets anders kunnen doen in de voorbereiding?’, ‘welke vragen vond ik tijdens het interview lastig?’ en ‘welke vragen heb ik goed beantwoord?’. Maak vervolgens een persoonlijk ontwikkelplan en denk na over het benoemen van je skills in een motivatiebrief. Of spar met iemand uit je naaste omgeving over geschikte antwoorden voor tijdens een volgend sollicitatiegesprek.

Tip 5: Neem een break en schakel hulp in

Zit je middenin een eindeloze zoektocht naar een baan en krijg je keer op keer een afwijzing? Als het solliciteren je even teveel wordt, helpt het om even een pauze in te lassen en je zinnen te verzetten. Daarna kun je er weer met frisse moed tegenaan. Praat met mensen in je omgeving, zij kunnen je tips geven en helpen met het oefenen van vragen tijdens een gesprek. Schakel de hulp van een loopbaancoach in, hij of zij kan je helpen bij het uitzoeken van je ambities en direct opvalt bij werkgevers.  

Lees onze sollicitatietips om nog beter te worden in solliciteren

Een afwijzing mag nooit op basis van je leeftijd, afkomst, geloof, geslacht, gezondheid, handicap, seksuele geaardheid of politieke voorkeur zijn. Was een afwijzing onterecht of ongegrond in jouw ogen? Lees hier wat je kunt doen tegen arbeidsdiscriminatie. 

Tijd voor een baan switch? Unique helpt je!

Werk je al een langere tijd in de zorg of in de financiële sector, maar heb je het gevoel dat je iets mist in je werk? Misschien zit je in de verkeerde branche en is het tijd voor een nieuwe baan in een andere (voor jou nog onbekende) sector. Ontdek wat jouw talenten zijn met de Unique talentscan of kies voor ons omscholingstraject en ga als professional in die nieuwe branche aan de slag!

Ook interessant om te lezen

"De oude manier van werven bestaat niet meer" - Modern recruitment voor het MKB door Jesse van den Berg

19-12-2024

5 mei 2025: vier je vrijheid met een extra vrije dag!

Bevrijdingsdag 2025 is een bijzondere dag. We vieren dan dat Nederland 80 jaar geleden werd bevrijd, en bovendien krijgen de meeste mensen een extra vrije dag.
18-12-2024