26-10-2022

Ontdek en benut verborgen skills, ambitie en motivatie met de Unique Talentscan

Werkgevers die dankzij de Unique Talentscan en los van het cv (!) open staan voor een kandidaat die matcht op skills, ambitie en motivatie, vullen succesvoller hun vacatures in. Consultant en e-recruiter MKB Breda Susanne Crüts vertelt u alle ins en outs.

Hoe beïnvloedt de krapte op de arbeidsmarkt de zoektocht naar de juiste kandidaten?

“Dankzij automatisering kunnen mijn collega’s en ik dagelijks zien hoeveel mensen hebben gereageerd op vacatures die we uit hebben staan. Het laat zich raden dat dit door de ongekende krapte op de arbeidsmarkt geen grote groepen mensen zijn. Al langere tijd zijn er meer vacatures dan werkzoekenden. Voor het invullen van vacatures zoeken we daarom vooral naar werkenden die openstaan voor interessante vacatures. We maken daarbij gebruik van slimme zoektermen op jobboards en LinkedIn. Ook werken we nauw samen met onze collega’s van de andere Unique-vestigingen en spreken we relaties in ons eigen netwerk aan. Omdat het vinden van de juiste kandidaat steeds meer op het zoeken naar een speld in een hooiberg begint te lijken, daag ik klanten uit om kandidaten los van het cv een serieuze kans te geven.”

“Het schaap met de vijf poten vinden voor elke openstaande vacature is een utopie door de ongekend krappe arbeidsmarkt.”

Wat is er nodig om klanten los van het cv te laten werven?

“Bij binnengekomen sollicitaties en het searchen naar kandidaten zien we bijna altijd een hiaat tussen de wervingscriteria van de klanten en de cv’s van kandidaten. Geïnteresseerden nodigen we altijd uit voor een intakegesprek. Ik laat de kandidaat een Talentscan maken als blijkt dat - los van het cv - de persoonlijkheid, ambities, motivatie en competenties wél aansluiten bij wat de klant wil en zoekt in een medewerker. Het schaap met de vijf poten vinden voor elke openstaande vacature is een utopie door de ongekend krappe arbeidsmarkt.Ik wil voorkomen dat een klant een kansrijke kandidaat met de benodigde drijfveren en skills misloopt, door star vast te houden aan de eisen op het vlak van opleiding en werkervaring. Om mensen te vinden en werven, moeten werkgevers hun deuren zo breed mogelijk openhouden. We helpen klanten van het cv af te stappen. Dankzij de Talentscan kunnen we laten zien welke skills iemand in huis heeft en we kunnen de klant letterlijk laten zien dat iemand wel degelijk past bij de organisatie. Dit is een stukje bewustwording en verandering van de mindset.”

Op welke manier heeft de Talentscan dan meerwaarde?

“De Talentscan is een laagdrempelige mini-assessment. De kandidaat beantwoordt namelijk vragen en doet testjes die gaan over de eigen persoonlijkheid, sterkten en zwakten, werkvermogen, sociale vaardigheden, leervermogen, logisch redeneren en voorkeur voor sectoren en functies. De resultaten van de scan komen in een bondige Talentrapportage. Die “praatplaat” gebruik ik bij een verdiepend gesprek met de kandidaat. De informatie uit het intakegesprek en de Talentrapportage bundel ik samen met het cv naar de klant om kennis te maken met de kandidaat. Zie het als een stukje bewijsvoering om de klant te overtuigen van de goede match.”

 “De Talentscan is van de beste recruitmenttools die ik heb om de juiste kandidaat te vinden en te matchen met de juiste klant.”

Hebben klanten vacatures kunnen invullen door kandidaten aan te nemen op skills, ambitie en motivatie? 

“Zeker, het werkt! Sterker nog, zij nodigen kandidaten uit voor een gesprek om te kijken of er een mooie match is voor de functie die ze vacant hebben en het lukt ook om kandidaten te bemiddelen naar werk waar ze blij van worden. Ik maak daarom dankbaar gebruik van de Talentscan. Het is een van de beste recruitmenttools die ik heb om succesvol de juiste kandidaat te vinden en te matchen met de juiste klant.”