10-1-2023

Unique ervaringen. Ida werkt bij de ANWB Alarmcentrale

ANWB vlag

"Je spreekt geen klanten, maar leden. Die vaak al jaren lid zijn van een club met een uitstekende reputatie."

Ida Sandberg

Ida woont in Leiden en was voordat ze bij de ANWB Alarmcentrale ging werken fotoredacteur bij een Amerikaans bedrijf. Als ze niet werkt dan vind je haar in de tuin en ze is net begonnen met het fermenteren van groente.

Doen waar je goed in bent

En als je belt vanuit Frankrijk, België, Luxemburg of Nederland dan is er een kans dat je op een gegeven moment Ida Sandberg aan de telefoon krijgt. Die je helpt met de repatriëring of sloop van je voertuig, een chauffeur om een onbeschadigd voertuig op te halen in geval van uitgevallen bestuurder en eventuele transportschade. Ida vertelt over haar werk bij de ANWB Alarmcentrale, als hulpverlener.

In de lente van 2017 reed Ida langs het hoofdgebouw van de ANWB in Den Haag en dacht “volgens mij kunnen die mensen mij gebruiken, want ik spreek mijn talen.” Ze zocht naar vacatures en kwam zo op de werkenbij-pagina van Unique. Ida werd uitgenodigd voor de selectiedag van de ANWB en Unique en kreeg de baan.

Wat was je eerste indruk van de ANWB?

“De mensen zijn positief, vriendelijk en hebben een hoge werkethiek. Tijdens de sollicitatie heb je nog niet precies voor ogen hoe het werk er echt uitziet, maar ik had meteen een goed gevoel. En dat gevoel werd nog beter toen Unique belde dat ik was aangenomen en ik een dag later een kaart kreeg om me te feliciteren met mijn nieuwe baan. Samen met 17 collega’s werk ik op de afdeling Logistiek. Die afdeling zorgt voor de voertuigenhulpverlening. Je doet waar je goed in bent, en in mijn geval is dat ook veel Frans spreken.”

Hoe ziet een werkdag eruit?

“Natuurlijk ben je op tijd, want dat is heel belangrijk. Vanaf 08.00 uur wordt er gebeld door leden van de ANWB. Je neemt op en helpt mensen die vragen hebben, zoals bijvoorbeeld ‘wanneer is mijn voertuig weer terug in Nederland?’. Daarnaast organiseer ik het vervoer van gestrande voertuigen. Auto’s met schade gaan op transport naar Nederland, maar eerst moet je weten wat er aan de hand is met het voertuig of natuurlijk de mensen die erin zaten. Een andere keer hoeft het voertuig niet naar Nederland te komen. Dan regel je onderdelen in het buitenland. Of een voertuig is total loss verklaard en moet in het buitenland worden gesloopt, met alle bijkomende formaliteiten van de wet. Een bestuurder werd ziek en het voertuig moet door een chauffeur terug naar Nederland worden gereden: ik organiseer de reis van de chauffeur. Heeft het gerepatrieerde voertuig heeft schade opgelopen tijdens transport? Dan moet je die claim behandelen. Je hebt veel contact met de leden van de ANWB, garages in het buitenland, zusterclubs van de ANWB in het buitenland en de transporteurs.”

“Iedere situatie is anders. En dat is heel leuk. Als een soort detective vind je uit waar een auto staat die vermist lijkt te zijn. Hoe het zit met betalingen aan de garage of wat moet er gedaan moet worden met spullen die in een auto liggen? Natuurlijk worden mensen ook wel eens kwaad aan de telefoon. Als je pech hebt in het buitenland dan rijd je zelf met vervangend vervoer terug naar huis. Maar je auto doet er langer over, moet op transport en dan ook nog gerepareerd worden. Dat is frustrerend en dan is het onze rol om mensen te informeren en begrijpen. En natuurlijk spreek je ook blije mensen, wanneer hun voertuig er sneller is dan verwacht”

Waarom zou iedereen moeten solliciteren?

“Omdat het bijzonder afwisselend werk is, met leuke collega’s. En vanwege de mensen die je spreekt. Dat zijn geen klanten, maar leden. Met vaak al jaren een lidmaatschap van een club met een goede reputatie."

Wil je ook werken bij de ANWB Alarmcentrale?

Wil jij net zo'n baan als Ida?

Wil jij ook iedere dag werken in een leuk team, tegelijkertijd producer en luisterend oor zijn? Bekijk dan meteen de vacatures van de ANWB Alarmcentrale. In Den Haag, München, Barcelona, Bordeaux of natuurlijk Assen!

Ook interessant om te lezen

Het grote Solliciteren en Werken Woordenboek

Hoor of zie je tijdens je sollicitatie- of inwerkproces óók weleens woorden waarvan je denkt: ‘Uh… wat?’ Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe functie of net begonnen bent loop je vaak teg...
18-9-2023

Geldzorgen: dit is financiële stress, en zo kom je er vanaf

Zorgen over geld is één van die dingen waar we het niet veel over hebben op de werkvloer. Toch kampen meer mensen met geldzorgen dan je denkt. Oplopende kosten maken de kans dat iemand met g...
18-9-2023