18-1-2022

Hoe verminder je stress op het werk? Inclusief ultieme tip!

Vrouw zit gestrest achter de computer en kijkt moeilijk

Allemaal goedbedoelde tips natuurlijk, zoals: vaker nee zeggen tegen je baas, collega’s inschakelen, pauzes inlassen en regelmatig sporten. Maar, is het echt zo ingewikkeld? Wat is stress op het werk eigenlijk? En wat is de ultieme tip om werkstress te verminderen? Wij zochten het voor je uit en bieden jou de ultieme anti-stress tip!

Wat is werkstress nou eigenlijk?

Stress is part of our game. Een oeroude reactie van je lichaam om te kunnen reageren op gevaar. Het stelt je in een staat van opperste paraatheid. Door de productie van meer adrenaline en cortisol pompt je hart meer bloed rond, staan je spieren klaar voor actie en komt je stofwisseling tot stilstand. Heel handig als je moet vechten of vluchten om je leven zeker te zijn.

Hoewel je misschien wel eens wilt vluchten voor je werk, is werkstress in sommige gevallen ook heel gezond. Het maakt je namelijk energiek, gefocust en effectief. Hierdoor presteer je beter op het moment dat het nodig is.

Verminder werkstress met niks doen

Aan de andere kant heb je verveling. Wanneer er langere tijd weinig eisen worden gesteld aan je werk, presteer je minder goed en ga je je vervelen. Dit heet ook wel een ‘bore-out’, het tegenovergestelde van een burn-out.

Tijdelijke verveling is soms juist heel gezond! Een paar minuten gevuld met nietsdoen zorgt voor een shot van instant stress release. Je gaat vanzelf rustiger ademen en verlaagt daarmee direct de productie van stresshormonen. Stress verminderen met helemaal niets doen: dat klinkt goed toch?

De ultieme tip tegen stress

Beïnvloed je gedachten. Stress wordt namelijk vaak veroorzaakt door je gedachten over een bepaalde situatie, niet zozeer door de situatie zelf. En dat is goed nieuws! Je gedachten kun je namelijk aansturen.

Zie je bijvoorbeeld een saaie vergadering als tijdverspilling? Zie het als een moment waarin je van waarde bent voor je collega’s: wat je aandacht geeft, dat groeit. In positieve of negatieve zin. Probeer dus te kiezen voor de positieve benadering.

Gemakkelijker gezegd dan gedaan?

Bedenk in elk geval dat stress lang niet altijd slecht voor je is, tenzij je lange tijd onder druk staat. Maak van stress je vriend en maak van een mug geen olifant. Houd je hoofd cool en probeer je te focussen op de dingen waar je wel invloed op hebt. Adem in, adem uit.

Ook interessant om te lezen

Omgaan met teleurstelling in je carrière

Teleurstelling in je carrière kan als een emotionele rollercoaster aanvoelen. Het geeft een gevoel van twijfel en frustratie. Het is belangrijk om te erkennen dat het normaal is om teleurste...
3-4-2024

STARR-methodiek: Excelleren in je sollicitatiegesprek

Sollicitatiegesprekken kunnen uitdagend zijn, maar met de juiste aanpak kun je schitteren. De STARR-methodiek biedt een gestructureerde manier om je ervaringen te delen en indruk te maken op...
3-4-2024