24-4-2023

Werken in de Achterhoek? Dit zijn de 4 sectoren van de toekomst.

AI innovatie technologie werken met schrift en koffie

Hard werken en niet opgeven, dat is wat de Achterhoekse werkmentaliteit typeert. Beschik je zelf ook over een goede dosis doorzettingsvermogen? Dan is werken in de Achterhoek echt wat voor jou! In de Graafschap is in diverse sectoren genoeg werk te vinden, maar je wil natuurlijk wel een baan met een goed toekomstperspectief. Door allerlei technologische en maatschappelijke ontwikkelingen verandert het werkveld namelijk razendsnel. Wil je zeker weten dat jouw sector ook in de toekomst nog relevant is? Lees dan gauw verder, want wij nemen je mee langs de meest kansrijke sectoren in de Achterhoek.

Waarom werken in de Achterhoek?

Wat zijn de vier kansrijke sectoren in de Achterhoek? Toerisme en recreatie, logistiek, duurzame agrosector en IT en telecom.
Waarom is werken in de toerisme en recreatiesector een goede keuze? De toenemende stroom toeristen zorgt voor meer werkgelegenheid en inkomsten in de regio.
Welke voordelen biedt de logistieke sector in de Achterhoek? De ligging van de Achterhoek maakt het ideaal voor transport binnen Europa, en de vraag naar logistieke functies groeit.
Waarom is de agrosector een belangrijke speler in de Achterhoek? De groeiende wereldbevolking zorgt voor een toenemende vraag naar voedingsmiddelen.
Waarom is een carrière in IT en telecom toekomstbestendig? In de digitale maatschappij zijn deze vaardigheden essentieel in elke organisatie, ongeacht de locatie.

 

1. Toerisme en recreatie in de Achterhoek

De Achterhoek kent prachtige natuurgebieden en is rijk aan toeristische attracties zoals kastelen, musea en landhuizen. Bovendien bruist de Achterhoek van de gezellige evenementen, waarvan de Zwarte Cross waarschijnlijk wel de bekendste is. Steeds meer toeristen weten dan ook de weg naar deze streek te vinden. En dat is gunstig voor lokale ondernemers, want meer toeristen betekent meer inkomsten. Om De Achterhoek goed op de kaart te zetten, zullen er altijd specialisten op het gebied van toerisme en recreatie nodig zijn. Met een baan in deze sector heb je dus een prima toekomstperspectief!

2. Logistiek

Centraal en dicht bij de grens met Duitsland: door zijn gunstige ligging is de Achterhoek een ideale regio om goederen binnen Europa te transporteren. In de Achterhoek bevindt zich dan ook een verscheidenheid aan grote distributiecentra en andere logistieke bedrijven. Hierbinnen zijn veel verschillende banen te vinden, van ongeschoolde beroepen tot functies op universitair niveau. Denk aan magazijnmedewerkers, transportmedewerkers, orderpickers en logistiek managers. De vraag naar logistieke functies neemt alleen maar toe, dus wil je een goede baanzekerheid in de Achterhoek? Kies dan voor een beroep in de logistieke sector.

3. De Achterhoek heeft een duurzame agrosector

Denk je aan de Achterhoek, dan denk je aan landbouw en veeteelt. De agrosector is een van de grootste branches in de regio. Hier zijn dan ook veel banen in te vinden: van landbouwingenieur tot landbouwtechnicus, en van veehouder tot veedierenverzorger. Door de groeiende wereldbevolking zal de vraag naar voedingsmiddelen alleen maar toenemen, waardoor de agrosector ook in de toekomst een belangrijke speler blijft in de Achterhoek. Duurzame en milieubewuste landbouwmethoden zijn wel steeds belangrijker. Specialiseer je dus in duurzame landbouw voor een glansrijke carrière in de agrosector.

4. IT en telecom

Dat deze sector in het rijtje staat, zal je vast niet verbazen. In onze digitale maatschappij is informatietechnologie en telecommunicatie namelijk onmisbaar in elke organisatie. Of je nu in de Achterhoek of in de Randstad woont: overal zijn programmeurs, webdesigners, IT-managers en telecommonteurs nodig. Met een carrièrepad in de richting van IT en telecom weet je dus zeker dat jouw baan toekomstbestendig is.

Werken in de Achterhoek of toch liever in de Randstad?

Werken in de Achterhoek biedt volop kansen, zeker als je kiest voor een baan in een van de genoemde sectoren. Toch kan het zijn dat je twijfelt tussen werken in de Randstad of in de Achterhoek. Bedenk dan dat de Achterhoek juist door zijn rust en ruimte een unieke werkplek biedt. Hoewel er veel bedrijven zijn die al lange tijd gevestigd zijn in de Achterhoek en die nauwe banden hebben met de lokale gemeenschap, zijn er ook veel bedrijven die open staan voor werknemers van buiten de regio.

Het kan wellicht wat meer inspanning kosten om als niet-Achterhoeker te integreren in de lokale arbeidsmarkt, maar met de juiste instelling en aanpak kun je zeker slagen. Het helpt om je te verdiepen in de lokale bedrijven om zo meer te weten te komen over de arbeidsmarkt. Benieuwd wat de Achterhoek jou te bieden heeft? Bekijk onze vacatures in de provincie Gelderland.

Ook interessant om te lezen

Omgaan met teleurstelling in je carrière

Teleurstelling in je carrière kan als een emotionele rollercoaster aanvoelen. Het geeft een gevoel van twijfel en frustratie. Het is belangrijk om te erkennen dat het normaal is om teleurste...
3-4-2024

STARR-methodiek: Excelleren in je sollicitatiegesprek

Sollicitatiegesprekken kunnen uitdagend zijn, maar met de juiste aanpak kun je schitteren. De STARR-methodiek biedt een gestructureerde manier om je ervaringen te delen en indruk te maken op...
3-4-2024