5-9-2022

Studeren naast je werk: kies ik voltijd, deeltijd of duaal?

Kies ik voltijd, deeltijd of duaal?

Onthoud ook goed dat een opleiding vaak meerdere jaren duurt. Afhankelijk van je eigen prestaties en de zwaarte van de studie, kan je al snel rekenen op 2 tot 3 jaar. Hou hier rekening mee.

Voltijd terug de schoolbanken in?

Voor sommige mensen is volledig terugkeren naar school de beste manier om een studie te volgen.Je bent nooit te oud om te leren, maar we raden je wel aan om hier even verder te lezen. Voltijd studenten kunnen nu eenmaal niet zoveel meer werken, denk maar aan jouw studietijd en de struggle die je erop nahield om een opleiding met parttime werk te combineren.

De meesten kiezen daarom om deeltijd te gaan studeren. Deeltijd studies bieden meer flexibiliteit, geven meer tijd voor opdrachten omdat het programma minder gevuld is en je doet deze studie vaak met andere werkenden. Maar dan rest nog de vraag: “welke studie werkt het beste voor mij?”

Welke vorm van studeren werkt het beste?

We hebben zojuist dus voltijd studeren benoemd. Sommige mensen vinden dit de fijnste manier van studeren en krijgen het ook nog voor elkaar om ernaast te werken, maar het wordt doorgaans niet aangeraden.

Deeltijd studeren:

Daarom kiezen veel mensen voor een deeltijdopleiding. Het grote voordeel van een deeltijd studie is dat je volledig vrij staat in je studiekeuze en veel mbo en hbo-studies kan je in deeltijdvorm volgen. Zoals het woord al zegt, spendeer je gemiddeld één tot twee dag per week op school, dus blijft er tijd over om te blijven werken. De keerzijde hiervan is echter dat je natuurlijk buiten je werkuren nog wel opdrachten moet maken of moet leren voor tentamens. Dus moet je ook leren hoe je jouw tijd goed indeelt.

Als je studie weinig te maken heeft met je werk, en het daardoor niet kan toepassen, moet je goed met je tijd omgaan. Het kan namelijk even schakelen zijn tussen je baan en de lesstof. Gun jezelf dus genoeg tijd om goed te studeren. Hou het hoofd koel en gun jezelf ook tijd voor ontspanning. Met een goede planning kan je vervelende belemmeringen zoals faalangst en overmatige stress voorkomen.

Maar veel studenten die ook een boterham moeten verdienen, kiezen voor deeltijd. Als je één dag per week mindert, ga je er financieel niet veel op achteruit en gaan deeltijd studies vaak flexibeler met studenten om. Wat natuurlijk ook niet verkeerd is, is dat je in een klas komt met andere werkenden.

Duaal studeren:

Er zit een heel groot voordeel aan duaal studeren, je volgt een studie dat naadloos overloopt in jouw werk. Dit wil zeggen dat je jouw opgedane kennis meteen in de praktijk kan uitvoeren en je bent niet ’s avonds nog uren aan het blokken. Daarnaast is dit ook fijn voor jouw werkgever en veel werkgevers betalen je studie dan ook (gedeeltelijk).

Ditzelfde kan tegelijkertijd een nadeel zijn. Als jij erover nadenkt om je horizon te verbreden, is dit niet de vorm voor jou. Duaal studenten kiezen namelijk vaak voor een studie dat hen sneller hogerop kan brengen binnen het bedrijf. Ben je een zorgverlener, maar zou je eigenlijk meer willen leren over retail? Dan kom je al snel op deeltijd uit. Wil je echter snel de carrière ladder beklimmen? Overweeg dan duaal studeren.

Bij welke school kan ik mijn studie volgen?

Hoewel dit geheel afhankelijk is van de studie die je wil volgen, is het wel goed om je eerst te verdiepen in de studievorm die je wil volgen. Je weet nu wat de voor- en nadelen zijn van de verschillende studievormen, dus wat ga jij kiezen? Als je een deeltijdstudie wil volgen, kijk hier dan even verder. Hier vind je een handig overzicht van alle deeltijdopleidingen die per hogeschool of universiteit worden aangeboden.

Wil je een duale opleiding volgen? Dan raden we je aan om eerst even contact op te nemen met je werkgever. Zonder passend werk is een duale opleiding namelijk niet mogelijk.

Welke opties heb ik nog meer?

Er zijn veel omscholingstrajecten bij verschillende opdrachtgevers. Zo kun je natuurlijk ook meteen aan de slag bij een nieuwe werkgever die en traineeship aanbiedt. Deze traineeships stomen je in kortere tijd klaar voor je nieuwe uitdaging. Ook zijn deze traineeships ook gratis te volgen, mits je je contracttermijn volledig afmaakt.

 

Ook interessant om te lezen

Werk zoeken in Utrecht? Ontdek de 4 meest kansrijke sectoren

Wil je weten waarom Utrecht een fantastische woon- en werkplaats voor jou is? En ben je benieuwd naar de meest kansrijke sectoren in Utrecht? Lees dan snel verder!
19-5-2023

Hoe je Eindhoven kunt gebruiken als springplank voor je carrière

Eindhoven is een bruisende stad vol met mogelijkheden voor werkzoekenden. Of je nu net bent afgestudeerd, een carrièreswitch overweegt of gewoon op zoek bent naar een nieuwe uitdaging, er zi...
11-5-2023