Het laatste nieuws en de nieuwste trends op het gebied van werkgeverschap.

Bevlogenheid bij vakantiekrachten creëer je zo

Bevlogenheid bij medewerkers is een must. Maar wist je dat dit ook mogelijk is bij vakantiekrachten? Zo wordt de vakantie pas echt een succes.

Bevlogenheid bij medewerkers is een must. Maar wist je dat dit ook mogelijk is bij vakantiekrachten? Zo wordt de vakantie pas echt een succes.

Bevlogenheid is volgens vele onderzoeken en studies een must voor werknemers. Immers: bevlogen werknemers ervaren hun werk als zinvol en doen hun werk kwalitatief beter. Dat houdt de klant tevreden en medewerkers uit de ziektewet. Het is daarom belangrijk dat jij als werkgever investeert in het geluk van medewerkers. En, hoe kort ze misschien ook op de loonlijst staan, ook van je vakantiekrachten.

Maar hoe zorg je dat ook vakantiekrachten bevlogen medewerkers zijn die met plezier en energie naar hun werk gaan? Diana Magielsen operationeel directeur bij Unique geeft 4 tips.

#1 Werk de vakantiekracht goed in

Scholieren en studenten mogen vanaf 1 juni aan de slag. Voordeel van deze vroege vakantiekrachten is dat ze vaak een langere periode achter elkaar werken. Daar plukken jullie beiden de vruchten van: een goed ingewerkte kracht werkt immers beter en heeft het vaker naar zijn zin. Inwerken kan bijvoorbeeld door alvast wat klussen op te sparen die niet urgent zijn, maar wel moeten gebeuren.

#2 Zorg voor gelijke behandeling en waardevol werk

Tijdelijke vakantiekrachten worden nog wel eens ingezet op klussen die anderen niet graag doen. Dat is logisch, en voor een paar uurtjes geen ramp. Beter is echter om ervoor te zorgen dat vakantiekrachten zo volwaardig mogelijk meedraaien en betekenis vinden in hun werk. Geef ze de kans om een ‘probleem’ op te lossen, een compliment te krijgen en resultaat van hun werk te zien. Jongeren zijn op digitaal vlak vaak heel ver en kunnen bijvoorbeeld de meest prachtige (PowerPoint) presentaties maken. Ook kunnen ze vaste medewerkers vaak nog wel wat leren als het gaat om social media. Als zij het naar hun zin hebben komen ze volgend jaar wellicht terug. Dan kennen ze de weg al en maakt ze eerder productief. 

#3 Vertrouwen en ruimte tot initiatief maakt bevlogen

Werkgeluk en voldoening zit in contact met anderen, waardering en kennis van de organisatie. Laat daarom de vakantiekracht:
- de telefoon opnemen of ander licht administratief werk doen om het bedrijf te leren kennen;
- meegaan naar een werkbespreking of klantbezoek;
- meedoen aan feesten, borrels of uitjes;
- zelf een andere klus ‘ontdekken’. Wil hij op iedere afdeling iemand interviewen? Of een barbecue organiseren op zijn laatste dag? Heel leerzaam, en als hij wat hulp krijgt leuk voor iedereen. 

#4 Stimuleer en beloon resultaat

Wat verwacht jij van de vakantiekracht? Jongeren zijn – meer dan volwassenen - resultaatgericht. Door heel helder te formuleren wat je verwacht, proberen zij dat target niet alleen te halen maar ook te overtreffen. Zodra ze die extra stappen zetten, beloon je dat natuurlijk. Vier hun successen, erken ze in hun inzet en wees gul met complimenten. Een bonus, dat kan best in de vorm van een borrel (met fris?) op vrijdag. Zorg dat hun prestaties ook zichtbaar worden voor anderen. Dat motiveert.

Geen risico lopen tijdens de vakantieperiode?
Unique regelt de continuïteit in uw werkproces door de beste vakantiekrachten in te zetten. Snel geregeld en tegen een zeer scherp tarief. U geniet van een zorgeloze vakantie.