Het Unique Kenniscentrum  

Jos (67) vaccineerde tijdens de coronapieken: “Geweldig leuk werk!”

Jos Vossen (67 jaar) is na een prachtige, academische carrière in de humane geneeskunde en diergeneeskunde aan de Universiteit van Utrecht, nog altijd volop actief. Bijna dagelijks werkt hij bij de GGD Utrecht. “Na mijn pensioen wilde ik aan de slag blijven met werk dat past bij mijn achtergrond. Ik heb nog genoeg energie en thuiszitten is echt niks voor mij. Het werk kan ik ook prima combineren met mijn andere bezigheden.”

Jos werkte tijdens de pieken van de coronapandemie als vaccinatiemedewerker. Daarbij kwam het goed van pas dat hij zich tijdens zijn loopbaan een bepaalde priktechniek eigen heeft gemaakt, waardoor hij nagenoeg pijnloos kan vaccineren. “Een uitkomst voor mensen die bang zijn voor naalden. Tijdens het vaccineren heb ik op deze manier heel veel  gespannen mensen kunnen geruststellen, waardoor zij alsnog een goede ervaring met prikken hebben opgedaan. Mijn kennis over prikken geef ik graag door aan GGD-collega’s die het ook willen leren. Het geeft mij voldoening als ik kan bijdragen aan het goed helpen van een cliënt.”

Bij de GGD heeft Jos het prima naar zijn zin. “Ik tref veel collega’s en doe afwisselend werk. Het is een grote organisatie en dat heeft zo zijn voordelen. Toen ik bijvoorbeeld ook ander werk wilde gaan doen, waren daar voldoende mogelijkheden voor. Zo word ik nu ook ingezet bij cliënten die mogelijk het MonkeyPox-virus (apenpokkenvirus) hebben. Bij hen neem ik swaps en bloed af én ik vaccineer hen. Verder doe ik administratieve taken.”

Door de bemiddeling van Unique kan Jos op zijn leeftijd nog zijn kennis en ervaring inzetten op plekken waar die van waarde zijn. “Ik heb geweldig leuk werk en een vast aantal contracturen, dus ik weet ook precies waar ik aan toe ben. De bemiddeling via mijn vaste contactpersoon Erica bij Unique, verloopt altijd vlotjes. Klopt er iets administratief bijvoorbeeld niet, dan kan ik daar altijd over bellen en wordt het opgelost. Mocht GGD Utrecht de vaccinatiewerkzaamheden door een nieuwe coronabesmettingsgolf later dit jaar weer moeten opschalen, dan ben ik zeker weer beschikbaar. Ik hoop namelijk dat ik dit werk nog zo lang mogelijk kan blijven doen!”