5-3-2024

De kunst van het afwijzen van sollicitanten

Ontdek de beste manieren om sollicitanten af te wijzen: per e-mail of telefoongesprek. Bij Unique streven we naar een respectvolle en professionele aanpak.

Het aannemen van nieuwe medewerkers is een opwindend, maar wat gebeurt er als het tijd is om een sollicitant af te wijzen? Het afwijzen van sollicitanten kan een gevoelig onderwerp zijn, maar het is een belangrijke stap in het wervingsproces die op een juiste manier moet aanpakken. Laten we eens kijken waarom het zo belangrijk is om het afwijzingsproces goed te doen en hoe je dit op een respectvolle en professionele manier kunt doen.

Waarom is het belangrijk om sollicitanten op een nette manier af te wijzen?

Het afwijzen van sollicitanten is niet alleen een kwestie van beleefdheid, maar het heeft ook diepgaande gevolgen voor het imago van het bedrijf en de reputatie op de arbeidsmarkt. Hier zijn enkele redenen waarom het belangrijk is om dit proces correct te doen:

 • Respect voor de sollicitant: Sollicitanten hebben tijd en moeite geïnvesteerd in het sollicitatieproces, en het is van essentieel belang om hun inspanningen te erkennen en te respecteren, ongeacht het resultaat.
 • Behoud van goodwill: Door sollicitanten op een respectvolle en professionele manier af te wijzen, behoudt het bedrijf goodwill en voorkomt het negatieve mond-tot-mondreclame en reputatieschade.
 • Opbouwen van relaties: Het afwijzingsproces biedt een kans om positieve relaties met sollicitanten op te bouwen, zelfs als ze niet zijn aangenomen. Dit kan waardevol zijn voor toekomstige wervingsinspanningen en het creëren van een positief imago van het bedrijf.

Het gevoel bij sollicitanten bij slecht afwijzen

Het afwijzen van sollicitanten op een slechte manier kan een negatieve impact hebben op hun zelfvertrouwen en welzijn. Het kan gevoelens van frustratie, teleurstelling en zelfs woede veroorzaken, vooral als de redenen voor afwijzing niet duidelijk zijn gecommuniceerd. Dit kan leiden tot een slechte ervaring met het bedrijf en een negatieve perceptie van het merk.

Lees ook: Afgewezen na een sollicitatie? 5 tips hoe je hiermee omgaat

Hoe een sollicitant afwijzen?

Het afwijzen van sollicitanten kan een uitdaging zijn, maar het is mogelijk om dit op een respectvolle en professionele manier te doen. Hier zijn enkele richtlijnen voor een effectieve afwijzing:

 • Wees oprecht: Wees eerlijk en oprecht in je communicatie met de sollicitant. Geef duidelijke en specifieke redenen voor de afwijzing, zodat de sollicitant begrijpt waarom ze niet zijn gekozen.
 • Wees respectvol: Toon respect voor de inspanningen van de sollicitant door ze persoonlijk en tijdig op de hoogte te stellen van de beslissing. Geef hen de kans om vragen te stellen en bied indien mogelijk constructieve feedback.
 • Bied steun: Bied steun aan de sollicitant door hen te wijzen op andere mogelijkheden binnen het bedrijf of door hulpbronnen aan te bieden voor verdere professionele ontwikkeling.

De verschillende manieren om een sollicitant af te wijzen

Het afwijzen van een sollicitant is zeker niet het leukste onderdeel van recruiten, maar zo belangrijk. Een sollicitant afwijzen kan op een aantal manieren: per mail of per telefoon.

Sollicitant afwijzen per mail

Het afwijzen van een sollicitant per e-mail is een veelgebruikte methode vanwege de efficiëntie en het gemak van communicatie. Hier zijn enkele tips voor het opstellen van een effectieve afwijzingsmail:

 • Wees persoonlijk: Adresseer de e-mail aan de sollicitant bij naam om een persoonlijke toets toe te voegen aan de boodschap.
 • Wees duidelijk en beknopt: Geef duidelijk aan dat de sollicitant niet is geselecteerd voor de functie, maar vermijd te veel details over de redenen voor afwijzing.
 • Toon waardering: Bedank de sollicitant voor hun interesse in de functie en het bedrijf. Laat hen weten dat hun inspanningen worden gewaardeerd, zelfs als ze niet zijn gekozen.
 • Bied aan om contact te houden: Bied aan om contact te houden met de sollicitant voor toekomstige mogelijkheden binnen het bedrijf.

Sollicitant afwijzen met een telefoongesprek

Het afwijzen van een sollicitant via een telefoongesprek kan meer tijd en moeite kosten, maar het biedt een persoonlijkere en menselijkere benadering. Als je al een gesprek hebt gevoerd, is dit de betere aanpak. Hier zijn enkele tips voor het voeren van een afwijzingsgesprek:

 • Kies het juiste moment: Kies een geschikt moment om het telefoongesprek te voeren, bij voorkeur wanneer de sollicitant beschikbaar is en rustig kan praten.
 • Wees empathisch: Toon begrip voor de teleurstelling van de sollicitant en wees empathisch in je reactie. Laat hen weten dat de beslissing niet persoonlijk is.
 • Bied feedback: Als de sollicitant erom vraagt, bied dan constructieve feedback over hun sollicitatie en interviewprestaties. Wees eerlijk en respectvol in je feedback.
 • Bied ondersteuning: Bied aan om de sollicitant te ondersteunen bij hun verdere zoektocht naar werk, of het nu gaat om het delen van vacatures binnen het bedrijf of het verstrekken van advies over hun cv en sollicitatievaardigheden.

Op zoek naar een nieuwe baan? Ontdek onze vacatures!

Voorbeelden afwijzingsmails

"Beste [Naam sollicitant], hartelijk dank voor je interesse in de functie bij [Bedrijfsnaam]. We hebben veel sollicitaties ontvangen en na zorgvuldige overweging hebben we besloten om met andere kandidaten verder te gaan. We waarderen echt de tijd en moeite die je hebt gestoken in het sollicitatieproces en wensen je veel succes in je toekomstige zoektocht naar werk."

"Geachte [Naam sollicitant], we willen je laten weten dat we je sollicitatie voor de functie bij [Bedrijfsnaam] hebben ontvangen en hebben beoordeeld. Helaas hebben we besloten om met andere kandidaten verder te gaan die beter aansluiten bij onze behoeften op dit moment. Dat komt door [Reden 1] en [Reden 2]. We willen je bedanken voor je interesse in ons bedrijf en wensen je het allerbeste in je verdere carrière."

Unique helpt je graag bij het vinden van nieuw talent

Door oprechtheid, respect en steun te tonen, kunnen bedrijven een positieve afwijzingservaring bieden die waardevol is voor zowel de sollicitant als het bedrijf. Bij Unique streven we ernaar om elke sollicitant met respect en waardigheid te behandelen, ongeacht het resultaat van hun sollicitatie.

Op zoek naar nieuw talent? Bij Unique helpen we je graag!

Ook interessant om te lezen

Generatiemanagement: een bron van kracht

Door generatiemanagement toe te passen, kunnen je als organisatie de diversiteit binnen je personeelsbestand omarmen en deze omzetten in een bron van kracht en innovatie. Dit omvat het creër...
5-4-2024

Omgaan met teleurstelling in je carrière

Teleurstelling in je carrière kan als een emotionele rollercoaster aanvoelen. Het geeft een gevoel van twijfel en frustratie. Het is belangrijk om te erkennen dat het normaal is om teleurste...
3-4-2024