23-3-2023

Een leven lang leren loont

Banner Demelza van Unique met informatie tekst

Aandacht voor continu leren en ontwikkelen is essentieel en onmisbaar om als werkgever onweerstaanbaar te blijven. Opleidingsadviseur voor flexmedewerkers Demelza Baars van RGF Staffing geeft uitleg en deelt tips.

Wat is jouw visie op opleiden?

“Opleiden begint al direct bij een openstaande vacature. Het is belangrijk dat een werkgever in deze tijd breder en niet alleen naar een cv van een potentiële medewerker kijkt. Die kan op het eerste oog, gezien het cv niet direct geschikt zijn maar met wat bij- of omscholing wel de juiste fit zijn. Hierdoor krijgen meer potentiële medewerkers een kans om voor een vacature in aanmerking te komen en heeft een bedrijf sneller een vacature vervuld. Op deze manier zullen wij de arbeidsmarkt waarin wij nu zitten moeten benaderen. Denk hierin niet in beperkingen maar in kansen. Een goede samenwerking tussen recruiter en werkgever is bovendien essentieel.”
 

Waarom is het zo belangrijk voor (flex)medewerkers dat zij blijven leren en ontwikkelen?

“De manier van werken verandert op dit moment ingrijpend door digitalisering en automatisering. De gemiddelde functie ziet er over pakweg twee jaar weer anders uit. Veel mensen beschikken nu nog niet over de vaardigheden die zij nodig hebben in de toekomst. Blijven leren en ontwikkelen is dus waardevol én noodzakelijk voor de duurzame inzetbaarheid van medewerkers.” 

Waarom moeten werkgevers investeren in opleidingen? 

“Werkenden willen zoveel mogelijk uit hun carrière halen. Leren en ontwikkelen is daar een groot onderdeel van. Ook de overheid stimuleert dit met bijvoorbeeld het STAP-budget. Om medewerkers te behouden en te binden, moet er in je organisatie ruimte zijn voor persoonlijke groei. Werkgevers erkennen dat steeds meer en zien in dat het behoud van medewerkers in de huidige markt cruciaal is voor de toekomst van hun organisatie. Zij kunnen hun organisatie niet voorbereiden op veranderingen en innovatie, zonder serieus te kijken naar de competenties van hun medewerkers. En deze te ontwikkelen.”

Hoe kunnen organisaties het beste omgaan met leren en ontwikkelen?

“Een werkgever die relevant en aantrekkelijk wil blijven voor (potentiële) medewerkers denkt goed na over de kennis en vaardigheden die medewerkers nu en in de nabije toekomst moeten vergaren. Uiteindelijk draait het bij organisaties om het behalen van doelstellingen. Vaak wordt nog onderschat wat de impact van leren en ontwikkelen door medewerkers kan zijn op het behalen van organisatiedoelen.”
 

Hoe groot is de impact op/van een lerende medewerker?

“Medewerkers die de ruimte krijgen om zich professioneel en persoonlijk te ontwikkelen, zijn gemotiveerder om voor dezelfde werkgever te (blijven) werken. Professionele en persoonlijke ontwikkeling leidt ook tot een hogere tevredenheid en betrokkenheid. En dat heeft een positieve invloed op de duurzame inzetbaarheid van medewerkers.” 


Met welke opleidingsvragen kloppen flexmedewerkers eigenlijk aan bij Unique?

“Op de huidige arbeidsmarkt vragen (potentiële) medewerkers sneller naar de ontwikkelkansen bij een werkgever. Bij onze flexmedewerkers zien we ook een grote vraag naar opleiden, ontwikkelen en trainingen voor persoonlijke effectiviteit. De wil en de motivatie zijn er absoluut, maar we zien in de praktijk ook dat flexmedewerkers het lastig vinden om te bepalen in welke richting zij zich dan willen ontwikkelen. En welke vorm het beste past en aansluit bij hun werkzaamheden en ambities.”
 

Hoe helpt Unique flexmedewerkers concreet te maken in welke richting zij zich willen ontwikkelen?

“Het begint met een goed gesprek over ambities, ontwikkelmogelijkheden en onze begeleiding. Bij Unique voeren we deze gesprekken regelmatig. Als werkgever kun je dit ook prima oppakken. Samen met de medewerker kijk je letterlijk verder. Is de noodzakelijke kennis aanwezig en wil de medewerker graag meer leren? Of moeten kennis en vaardigheden worden aangevuld of verdiept? Het zijn voorbeelden van belangrijke vragen die je stelt om de leer- en ontwikkelbehoefte concreet te maken.”

Hoe wordt bepaald of een flexmedewerker in aanmerking komt voor een opleiding?

“De aanleiding om te leren verschilt per flexmedewerker. Het kan zijn dat scholing of opleiding nodig is om te kunnen starten in een functie of juist naar een andere functie te kunnen doorgroeien. We kijken altijd verder dan het cv en investeren samen met onze klanten in opleiding als iemand voor een bepaalde functie nog niet de benodigde kennis, opleiding en ervaring heeft. Unique werkt samen met alle erkende opleiders en kan flexmedewerkers een breed scala aan opleidingsmogelijkheden bieden. Dit varieert van meerdaagse trainingen tot verschillende opleidingen op diverse niveaus.”

Biedt Unique flexmedewerkers ook ruimte voor persoonlijke ontwikkeling?

“Zeker! Bij Unique staan zij aan het roer van hun eigen ontwikkeling. Zij kunnen kiezen uit meer dan 400 online trainingen op diverse vakgebieden, waaronder persoonlijke effectiviteit. Via hun eigen Unique-account hebben zij tijd- en plaatsonafhankelijk toegang tot twee online leerplatformen. Voor een training in Excel bijvoorbeeld, maar ook in verandermanagement of gesprekstechnieken. Is verbreding van vakkennis nodig? In dat geval begeleidt hun consultant hen bij het kiezen van de juiste opleiding. Persoonlijke groei en ontwikkeling is onze manier om aantrekkelijk en van toegevoegde waarde te blijven voor onze flexmedewerkers.”

Ook interessant om te lezen

Generatiemanagement: een bron van kracht

Door generatiemanagement toe te passen, kunnen je als organisatie de diversiteit binnen je personeelsbestand omarmen en deze omzetten in een bron van kracht en innovatie. Dit omvat het creër...
5-4-2024

Het schrijven van een effectieve aanbevelingsbrief

Het schrijven van een aanbevelingsbrief kan een belangrijke rol spelen in het carrièrepad van een werknemer. Het is een kans om hun kwaliteiten, prestaties en professionaliteit te benadrukke...
3-4-2024