27-7-2023

Functioneringsgesprek voorbereiden: zo haal je het maximale uit je functioneringsgesprek

Vrouw op werk lacht en net gekleed

Heb je binnenkort een functioneringsgesprek met je leidinggevende? Dan is dit een mooie kans om je werkgeluk te vergroten. Als werknemer is het belangrijk om je goed voor te bereiden op dit gesprek. Het biedt immers de gelegenheid om successen te vieren, doelen te bespreken en eventuele uitdagingen aan te pakken. Maar hoe zorg je ervoor dat je geen kansen onbenut laat? In dit artikel gaan we dieper in op het doel van een functioneringsgesprek en we geven je een aantal praktische tips, zodat jij het maximale uit jouw functioneringsgesprek haalt.

Wat is een functioneringsgesprek?

Een functioneringsgesprek is een toekomstgericht feedbackgesprek dat je als werknemer voert met je leidinggevende. Jullie blikken terug op de afgelopen periode, bespreken concrete prestaties en bepalen doelen voor de toekomst. De concrete afspraken leggen jullie vast in een gespreksverslag. Het verslag vormt eveneens een goed vertrekpunt voor een volgend functioneringsgesprek.

In tegenstelling tot een beoordelingsgesprek heeft een werknemer tijdens een functioneringsgesprek een meer actieve rol. Een functioneringsgesprek is tweerichtingsverkeer, samen met je leidinggevende bespreek je alle aspecten van het werk, zoals het takenpakket, de samenwerking met je collega’s en leidinggevende, werk-privébalans, persoonlijke doelen of (als daar sprake van is) een sluimerend conflict op de werkvloer. Een functioneringsgesprek gaat over mooie prestaties en verbeterpunten. Het is het uitgelezen moment om te evalueren, feedback uit te wisselen, doelen voor de komende periode vast te stellen en uit te zoeken wat er nodig is om tot betere prestaties te komen.

Verschil tussen functioneringsgesprek en beoordelingsgesprek

In sommige organisaties worden zowel functioneringsgesprekken als beoordelingsgesprekken gevoerd. De functioneringsgesprekken staan dan vooral in het teken van persoonlijke groei en ontwikkeling van een medewerker. Tijdens een beoordelingsgesprek is de aard van het gesprek formeel en eenzijdig. Dit gesprek is gericht op de prestaties van de medewerker. Een goede voorbereiding is het halve werk. Met onze onderstaande tips kom je zelfverzekerd over en zorg je ervoor dat alle belangrijke punten ter sprake komen.

10 tips om je voor te bereiden op het functioneringsgesprek

1. Reflecteer op je prestaties

Neem de tijd om je eigen prestaties te evalueren voordat je het functioneringsgesprek ingaat. Denk na over de doelen die je hebt bereikt en de gebieden waarin je nog wilt groeien. Zoek naar concrete voorbeelden van je prestaties om je standpunten te ondersteunen tijdens het gesprek.

2. Wees op de hoogte van de doelen van de organisatie

Een succesvolle werknemer is er een die de doelen en visie van de organisatie begrijpt en deze ondersteunt. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de bedrijfsdoelstellingen en hoe jouw rol bijdraagt aan het bereiken van deze doelen. Dit toont aan dat je betrokken bent en een waardevolle bijdrage levert.

3. Analyseer je sterke punten en mogelijke verbeterpunten

Wees eerlijk tegenover jezelf over je sterke punten en gebieden die nog verbetering behoeven. Zoek naar mogelijkheden om je vaardigheden verder te ontwikkelen en te verbeteren. Wanneer je deze zelfbewustheid demonstreert, laat je zien dat je bereid bent te groeien en te leren.

4. Verzamel feedback van collega's

Vraag feedback aan collega's en leidinggevenden over je prestaties en gedrag op de werkvloer. Deze inzichten kunnen waardevol zijn en je helpen inzicht te krijgen in hoe anderen jouw bijdrage zien. Het toont ook aan dat je openstaat voor feedback en bereid bent om te werken aan eventuele verbeterpunten.

5. Stel doelen op voor de toekomst

Formuleer realistische en meetbare doelen voor de komende periode. Deze doelen moeten aansluiten op de bedrijfsdoelstellingen en je eigen ontwikkeling. Tijdens het functioneringsgesprek kun je deze doelen presenteren en bespreken hoe je ze wilt bereiken.

6. Bereid je voor op moeilijke vragen

Anticipeer op vragen die je mogelijk kunt verwachten tijdens het gesprek. Dit kunnen vragen zijn over uitdagingen op de werkvloer, samenwerkingsverbanden of eventuele tegenslagen. Wees voorbereid om eerlijk en constructief te reageren, en focus op oplossingen.

7. Benadruk je prestaties

Wees niet bescheiden over je prestaties, maar vermijd ook arrogantie. Presenteer je bijdragen aan het team en de organisatie op een duidelijke en positieve manier. Ondersteun je beweringen met voorbeelden en cijfers waar mogelijk.

8. Wees open over je behoeften

Een functioneringsgesprek is ook een kans om je behoeften als werknemer te bespreken. Als je bijvoorbeeld meer verantwoordelijkheid wilt nemen, betere ondersteuning nodig hebt of interesse hebt in professionele ontwikkeling, wees hier dan open over. Dit laat zien dat je betrokken bent bij je eigen groei en het succes van de organisatie.

9. Luister actief

Een succesvol functioneringsgesprek gaat niet alleen over praten, maar ook over luisteren. Geef je leidinggevende de kans om feedback te geven en vragen te stellen. Toon oprechte interesse in wat er wordt gezegd en vat de belangrijkste punten samen om te laten zien dat je de feedback waardeert.

10. Maak een actieplan

Sluit het functioneringsgesprek af met een duidelijk actieplan. Herhaal de besproken doelen, actiepunten en deadlines. Zorg ervoor dat je een duidelijk beeld hebt van wat er van jou wordt verwacht en welke ondersteuning je kunt krijgen om je doelen te bereiken.

Pak je kans en maak je werk interessanter, leuker en uitdagender!

Een goed voorbereid functioneringsgesprek is een uitstekende gelegenheid om jezelf als betrokken en competente werknemer te laten zien. Bovendien helpt dit gesprek je bij je professionele groei. Door te reflecteren op je prestaties, doelen te stellen, open te staan voor feedback en actiegerichte stappen te nemen, kun je het maximale uit dit waardevolle gesprek halen. Het functioneringsgesprek biedt niet alleen de kans om je prestaties te bespreken, maar ook om je eigen ambities in kaart te brengen en een bijdrage te leveren aan het succes van de organisatie. Neem deze tips van Unique ter harte en bereid je voor op een productief en positief functioneringsgesprek. Veel succes!

Ook interessant om te lezen

Persoonlijk ontwikkelingsplan: zo bereid je een POP-gesprek voor

Een POP-gesprek is hét moment om je ambities om te zetten in concrete acties en die welverdiende promotie bespreekbaar te maken. Wil jij alles uit je carrière halen? Ontdek nu hoe je een per...
9-10-2024

Verborgen talenten? Ontdek nu wat jij in huis hebt!

Heb je weleens gemerkt dat iets jou moeiteloos afging, terwijl anderen er juist mee worstelden? Of kreeg je een compliment dat je verraste, terwijl je alleen maar iets deed wat voor jou vanz...
4-10-2024