14-7-2023

In beweging blijven tijdens je werkdag

De hele dag achter je bureau zitten kan een negatieve invloed hebben op je lichaam en je productiviteit. Het is belangrijk om tijdens je werkdag in beweging te blijven en je energie op peil te houden. In deze blog delen we waardevolle tips om actief te blijven tijdens je werkdag en bespreken we de voordelen die het met zich meebrengt. 

Tips om in beweging te blijven 

Het is belangrijk om in beweging te blijven tijdens het werken. Door tijdens het werk in beweging te blijven, verbeter je de bloedcirculatie, versterk je spieren en verhoog je je energieniveau. Zo kun je niet alleen fysiek beter presteren, maar ook mentaal scherper blijven. Hier wat bruikbare tips zodat je in beweging blijft:

  1. Sta regelmatig op: Een van de beste manieren om in beweging te blijven tijdens je werkdag is simpelweg regelmatig opstaan van je bureau. Sta elke 30 minuten op, rek je uit, loop een paar stappen of maak een korte wandeling door het kantoor. Deze korte onderbrekingen helpen je bloedcirculatie te verbeteren en verminderen de druk op je spieren en gewrichten. Je kunt ook overwegen om een sta-bureau te gebruiken, zodat je af en toe kunt afwisselen tussen zitten en staan.
  2. Stel bewegingsdoelen: Stel doelen voor jezelf om gedurende de dag meer te bewegen. Bijvoorbeeld: neem de trap in plaats van de lift, loop naar het bureau van een collega in plaats van een e-mail te sturen, of maak een korte wandeling tijdens je lunchpauze. Door beweging in je dagelijkse routine op te nemen, verhoog je je activiteitenniveau en verbeter je je algehele gezondheid.
  3. Doe oefeningen op je werkplek: Het kan helpen om elk uur wat bewegingsoefeningen te doen. Denk aan planken, push-ups, squats of lunges. Deze oefeningen kunnen helpen om je spieren te versterken en je metabolisme te verhogen. 
  4. Organiseer wandelvergaderingen en ga wandelen in je pauze: Maak gebruik van je lunchpauze om een wandeling te maken. Het is niet alleen goed voor je lichaam, maar kan ook je geest opfrissen en je creativiteit stimuleren. Ook is het leuk om, als je de mogelijkheid hebt, wandelvergaderingen met je collega’s te organiseren. Zo combineer je het nuttige met het aangename door ideeën uit te wisselen terwijl je in beweging bent.

Hoe blijf je energiek na je lunchdip?

Na een lunchdip kan het soms moeilijk zijn om je energie weer op peil te krijgen en productief te blijven gedurende de middag. Gelukkig zijn er verschillende strategieën die je kunt toepassen om je energie een boost te geven en de dip te overwinnen. Hier zijn enkele tips om energiek te blijven na een lunchdip:

  1. Kies de juiste voeding: Voorkom een zware lunch die je energie naar beneden haalt. Kies in plaats daarvan voor een gebalanceerde maaltijd met koolhydraten, gezonde vetten en eiwitten. Deze voedingsstoffen zorgen voor een langzame en gestage afgifte van energie, in plaats van een snelle piek gevolgd door een dip. Probeer ook cafeïnehoudende dranken en suikerrijke snacks te vermijden, omdat deze tijdelijke energie kunnen bieden gevolgd door een crash.
  2. Hydrateer jezelf: Voldoende water drinken is essentieel om je energie op peil te houden. Dehydratie kan vermoeidheid veroorzaken, dus zorg ervoor dat je regelmatig water drinkt gedurende de dag. Een glas water na de lunch kan je helpen om je verfrist en energiek te voelen.
  3. Doe een korte fysieke activiteit: Wanneer je merkt dat je energie begint te dalen, kan het doen van een korte fysieke activiteit je helpen om weer op gang te komen. Maak een korte wandeling buiten, doe enkele rekoefeningen of zelfs een paar snelle push-ups. Fysieke beweging stimuleert de bloedsomloop en kan je alertheid en energieniveau verhogen.

Hoe voorkom je dat je gaat snacken tijdens het werk?

Snacken tijdens het werk is iets waar velen zich schuldig aan maken. Maar het is beter om gezonde keuzes te maken als het gaat om tussendoortjes. Ongezonde snacks kunnen leiden tot verminderde productiviteit en hebben negatieve gevolgen voor je gezondheid. Hier zijn enkele handige tips om minder te snacken tijdens werktijd:

  • Vermijd verleidelijke snacks in het zicht: Als je moeite hebt om weerstand te bieden aan snacks, zorg er dan voor dat ze buiten het zicht zijn. Plaats gezonde snacks zoals fruit of noten binnen handbereik en berg ongezonde snacks op in een kast.
  • Drink voldoende water: Soms kan het gevoel van honger eigenlijk dorst zijn. Drink regelmatig water gedurende de dag om gehydrateerd te blijven en de drang naar tussendoortjes te verminderen. Plan gezonde maaltijden en tussendoortjes: Bereid gezonde maaltijden en tussendoortjes voor die je meeneemt naar je werk. Op die manier heb je gezonde opties bij de hand en ben je minder geneigd om naar ongezonde snacks te grijpen.
  • Streef naar regelmatige maaltijden op vaste tijdstippen gedurende de dag. Hierdoor houd je je bloedsuikerspiegel stabiel en voorkom je plotselinge hongeraanvallen.

Ben je op zoek naar een nieuwe baan waar je meer kunt bewegen? Ontdek de vacatures bij Unique en wie weet zit er iets voor je tussen. Voor meer interessante blogs met werkgerelateerde inhoud, zoals hoe je je passies kunt integreren in je werk, check onze artikelen op onze site.

Ook interessant om te lezen

Omgaan met teleurstelling in je carrière

Teleurstelling in je carrière kan als een emotionele rollercoaster aanvoelen. Het geeft een gevoel van twijfel en frustratie. Het is belangrijk om te erkennen dat het normaal is om teleurste...
3-4-2024

STARR-methodiek: Excelleren in je sollicitatiegesprek

Sollicitatiegesprekken kunnen uitdagend zijn, maar met de juiste aanpak kun je schitteren. De STARR-methodiek biedt een gestructureerde manier om je ervaringen te delen en indruk te maken op...
3-4-2024