27-6-2023

Inclusieversneller: snel op weg naar een inclusieve werkplek

Kitty in nette kleding met quote

Organisaties die diversiteit op de werkvloer stimuleren zijn creatiever én succesvoller. Werkgevers zijn zich ervan bewust dat ze nieuw talent en potentiële klanten mislopen als ze geen aandacht besteden aan diversiteit. Niet voor iedere organisatie is het even gemakkelijk om hier invulling aan te geven. Het doel van de nieuwe Inclusieversneller van Unique is duidelijk: een inclusieve omgeving creëren waarin ieder talent zich welkom voelt. Unique en Newbees Inc. slaan de handen ineen om dat doel te bereiken.

Kitty van Woezik, Strategisch Business Development Manager bij Unique, legt uit hoe de Inclusieversneller organisaties op praktische én strategische wijze inclusiever maakt.

Wat houdt de Inclusieversneller precies in?

“Met de Inclusieversneller helpt Unique haar opdrachtgevers met een inclusieve aanpak van de werving en selectie, onder meer met het inzetten van andere kanalen dan opdrachtgevers misschien gewend zijn om zo meer divers talent te werven. Unique ondersteunt klanten met recruiters, die ervaren zijn in inclusieve werving en selectie: zij nemen het wervingsproces gedeeltelijk of volledig uit handen. NewBees Inc. gaat vervolgens vanuit haar specialisme de organisaties ondersteunen bij het bevorderen en integreren van diversiteit – en de acceptatie daarvan.

De samenwerking bestaat dus uit twee componenten. De recruiter van Unique voert een intakegesprek met de opdrachtgever, stelt inclusieve vacatureteksten op en is verantwoordelijk voor de inclusieve wervingscampagnes. “Newbees Inc. verzorgt een cultuurbewustwordingsprogramma, zodat de geworven talenten ná het wervingsproces terecht komen binnen een organisatie waar meer respect is voor diversiteit en waar inclusiviteit meer als vanzelfsprekend wordt beschouwd.”

Bewustwording met behulp van Virtual Reality

“Newbees Inc. heeft een praktische oplossing gevonden om medewerkers bewust te maken van hun eigen werkcultuur. De punten waarop de werkcultuur niet bevorderlijk is voor diversiteit en inclusiviteit worden haarfijn blootgelegd”, vertelt Kitty. “Een van die methodes is het nabootsen van een werksituatie met behulp van Virtual Reality, een zogenaamde deep dive. Op de werkvloer hangt soms een bepaalde sfeer, waarin onschuldig bedoelde grapjes verkeerd kunnen uitpakken. Hiermee worden medewerkers in de deep dive geconfronteerd.”

Waarom een Inclusieversneller?

“Aan de ene kant de krapte op de arbeidsmarkt.” Zo waren er in het vierde kwartaal van 2022 nog 123 vacatures per 100 werklozen (CBS, 2023). “Aan de andere kant tonen diverse onderzoeken aan dat teams binnen bedrijven creatiever zijn en beter presteren als er meer diversiteit is tussen de teamleden onderling.” Het anders kijken naar talent gaat hand in hand met het groeiend belang van diversiteit en inclusiviteit in organisaties, maar ook in de werving en selectie van nieuwe medewerkers.

“Recruitment is een vak, daar is Unique supergoed in”, vertelt Kitty met trots. “Maar het veranderen van vaak onbewuste vooroordelen is óók een vak. Daar blinkt Newbees Inc. in uit. Door onze krachten te bundelen, hebben we iets heel unieks te pakken.” 

Benieuwd naar de mogelijkheden van de Inclusieversneller? Of wil je meer weten over de samenwerking tussen Unique en Newbees Inc.? Neem dan contact met ons op via het contactformulier op deze pagina

 

Ook interessant om te lezen

Generatiemanagement: een bron van kracht

Door generatiemanagement toe te passen, kunnen je als organisatie de diversiteit binnen je personeelsbestand omarmen en deze omzetten in een bron van kracht en innovatie. Dit omvat het creër...
5-4-2024

Omgaan met teleurstelling in je carrière

Teleurstelling in je carrière kan als een emotionele rollercoaster aanvoelen. Het geeft een gevoel van twijfel en frustratie. Het is belangrijk om te erkennen dat het normaal is om teleurste...
3-4-2024