9-12-2021

Investeer in een werkomgeving waar iedereen op zijn plek zit

Werkgeluk is veel meer dan plezier in het werk. Het draait ook om sociale interacties en zingeving. Organisatiecoach en auteur Jacky van der Goor promoveerde onlangs op zingeving en legt uit hoe u al met kleine acties uw medewerkers ‘werkgelukkiger’ maakt.

Wat betekent werkgeluk volgens u?

“Goede relaties met collega’s en leidinggevenden, geprikkeld en uitgedaagd worden, samen aan doelen werken en weten waarom je daaraan werkt. Deze factoren zijn ontzettend belangrijk en allemaal van invloed op elkaar. Focussen op positieve ervaringen en talenten dus.”

Wat levert ‘werkgelukkige’ medewerkers een organisatie op?

“Medewerkers die werkgeluk ervaren, zijn gezonder, gemotiveerder, flexibeler en creatiever. Ze werken gerichter en de verbondenheid op de werkvloer is groter dan bij teams waar hier in mindere mate aandacht voor is. Werkgeluk draagt bij aan het hogere doel. Dat kan zijn de klant, een project of een maatschappelijke opgave. Elke medewerker weet dat hij samen bouwt aan, en zich inspant, voor iets dat iedereen belangrijk vindt. Oftewel zingeving.”

Focus op positieve ervaringen en talenten”

Verdienen werkgeluk en zingeving meer aandacht?

“Jazeker! Werkgeluk is vaak een ondergeschoven kindje. Werkdruk, bijvoorbeeld, zorgt ervoor dat mensen zich minder gelukkig voelen op het werk. Maar juist door die werkdruk wordt er geen tijd gemaakt om er iets aan te doen. Dan krijgt de inhoud van het werk voorrang. Dat is paradoxaal, want juist dan is aandacht voor werkgeluk en zingeving extra belangrijk. Vorig jaar hadden 1,2 miljoen Nederlandse medewerkers burn-outklachten, dat toont de noodzaak van aandacht voor welbevinden en werkgeluk.”

Hoe kun je hier als werkgever iets aan doen?

“Vaak zoeken we de oplossing in structuren als duurzame inzetbaarheid en vitaliteit. Een periodieke fruitmand bijvoorbeeld. Of een massage. Dat is leuk en medewerkers voelen zich gewaardeerd, maar nog beter is om het onderliggende aan te pakken. Want waarom werken we langs elkaar heen, ervaren we werkstress of voelt werk als een sleur? Het doorbreken van deze patronen begint met het werken aan de onderlinge verbondenheid. Het kan al iets heel kleins als een simpele vraag zijn, bijvoorbeeld tijdens een overleg. Vraag je collega’s wat zijn of haar mooiste moment van die week was. Hiermee laat je als werkgever of leidinggevende zien dat je de medewerkers ziet én je staat samen stil bij waar doen we het voor? Wat maakt ons werk zinvol? Ik was ooit op een verpleegafdeling waar net een reorganisatie had plaatsgevonden. Er waren veel emoties, niet allemaal even positief. In kleine groepen liet ik de collega’s hun betekenisvolle moment van die week met elkaar delen. Iemand vertelde over een patiënt met kleine kinderen die in operatiepakken werden gehesen en mee mochten tot aan de operatiekamer zodat ze begrepen wat er ging gebeuren. Zo’n ervaring delen is simpel maar ontzettend waardevol.”

 

Wat is uw ultieme tip voor organisaties

“Zorg voor dagelijks onderhoud, zoals ik het wel eens noem. Kleine rituelen tijdens het werkoverleg doen het daarbij goed. Denk aan het delen van piekmomenten. Er bestaan ook speelsere manieren. Ga bijvoorbeeld tijdens een vergadering na ieder agendapunt een halve minuut met zijn allen fluiten. Je kunt het melig noemen, maar het is een vorm van ontlading. Het is een geweldige energizer en ijsbreker. Of doe aan het einde van het overleg een korte complimentenronde. Het heeft een enorme impact op iemands welzijn. In mijn boek ‘107 losbrekers voor meer plezier op het werk’, gebaseerd op wetenschappelijke inzichten uit de positieve psychologie, staan tal van tips en opdrachten om uit te voeren met collega’s. Stuk voor stuk dragen ze bij aan de onderlinge verbondenheid die zo belangrijk is.”

Het werkgeluk binnen uw organisatie vergroten? Unique geeft tien edities van ‘107 losbrekers voor meer plezier op het werk’ van Jacky van der Goor cadeau. Ontdek hier hoe u kans maakt.

Werkgeluk volgens Unique
Bianca de Wolf, Senior Regiomanager Unique

“Werknemers zijn gelukkiger en presteren beter wanneer ze werken voor een organisatie die goed bij ze past. Een mix van factoren is van invloed op werkgeluk. Het gevoel dat je als medewerker belangrijk bent, een goede werk-privé balans, een prettige bedrijfscultuur en een goede onderlinge sfeer op de werkvloer. Bij Unique kijken we daarom bij het matchen van organisaties en medewerkers allereerst naar iemands drijfveren en persoonlijke wensen. Sluiten die mooi aan bij de waarden van de organisatie? Dit draagt bij aan een duurzame match en meer werkgeluk.”