15-2-2022

Oefen je spelling en word beter in spellen

houten scrable letters voor spelling

Door dagelijks te oefenen met een spellingquiz houd je je kennis up-to-date. De website van Beter Spellen kan je hierbij helpen. Zij hebben een dagelijkse spellingtest met 4 vragen voor je. Je kunt je aanmelden op hun website. Zo krijg je elke werkdag automatisch een notificatie wanneer de nieuwe test voor je klaarstaat. 

Hoe we woorden spellen is niet altijd vastgelegd in regels. Soms is het gewoon zoals het is. Neem de voorden ‘van tevoren’. Tevoren wordt als één woord beschouwd. Dat moet je weten, want er bestaat geen regel voor. In de loop der jaren zijn er meer van zulk soort woorden ‘aan elkaar gegroeid’. ‘van morgen’ bestaat daarom eigenlijk niet meer en wordt standaard als ‘vanmorgen’ geschreven. Of ‘van ouds’ is nu ‘vanouds’. Volg je het nog?

Test jezelf!

Een dagelijkse spellingtest is helemaal zo gek nog niet. Na het invullen van de dagelijkse test van Beter Spellen (alleen op werkdagen), ontvang je direct de antwoorden en uitleg bij het antwoord. Ben je nog niet overtuigd of het iets voor jou is? Test jezelf met onderstaande vragen! De antwoorden vind je onderaan dit artikel, maar: niet spieken!

1. Het organiserende comité heeft ........  plannen gepubliceerd.
haar
zijn

2. Volgens mij is die witte vogel een ........ .
kaketoe
kakatoe
kakathoe
kakethoe

3. Op deze server staan alle ........  bestanden.
ge-uploadde
geüploade
geüploadde
ge-uploade

4. Alle gasten vonden de ........  het lekkerste nagerecht.
teramisu
tiramyzu
tiramisu
tiramizu

De antwoorden

Eens kijken hoe je gescoord hebt op bovenstaande vragen. Het antwoord op de eerste vraag: ‘zijn’. Het comité is onzijdig en daarom is ‘zijn’ het goede antwoord. Het antwoord op vraag 2 is: ‘kaketoe’. Heb je bij vraag 3 gekozen voor ‘geüploade’? Dat is de juiste spelling! Het voltooid deelwoord heeft in deze zin de functie van een bijvoeglijk naamwoord, zoals ‘verbrede’ of ‘verharde’. Een extra ‘d’ is daarom niet nodig. Het trema (de puntjes op de ‘u’) wordt gebruikt om aan te geven dat daar een nieuwe klank begint. En tot slot is het antwoord op vraag 4: ‘tiramisu’. Hoeveel had jij er goed?

En mocht je je nog afvragen of je nou pdfs of pdf’s spelt: de enige juiste manier om de meervoudsvorm van pdf te spellen is: pdf’s.

Ook interessant om te lezen

Omgaan met teleurstelling in je carrière

Teleurstelling in je carrière kan als een emotionele rollercoaster aanvoelen. Het geeft een gevoel van twijfel en frustratie. Het is belangrijk om te erkennen dat het normaal is om teleurste...
3-4-2024

STARR-methodiek: Excelleren in je sollicitatiegesprek

Sollicitatiegesprekken kunnen uitdagend zijn, maar met de juiste aanpak kun je schitteren. De STARR-methodiek biedt een gestructureerde manier om je ervaringen te delen en indruk te maken op...
3-4-2024