15-8-2023

Tips voor thuiswerken

vrouw werkt thuis en zit achter bureau op laptop te bellen met koffie op bureau

Thuiswerken, waar je ochtendroutine bestaat uit het schenken van een kopje koffie en het aantrekken van een professionele blouse (en daaronder je favoriete pyjamabroek). Ja, we weten het allemaal: thuiswerken kan zowel een zegen én een vloek zijn. Maar vrees niet, we zijn hier om je te voorzien van wat praktische oplossingen om de uitdagingen van jouw thuiswerkdag te overleven! 

Het gevecht tegen je onesie

De verleiding is reëel, en we begrijpen het. Die comfortabele onesie of pyjama ligt op de loer, en voor je het weet, heb je een hele vergadering bijgewoond terwijl je eruitziet alsof je op weg bent naar een pyjamafeestje. De oplossing? Kleed je minstens vanaf de taille omhoog fatsoenlijk aan. Zo kun je er presentabel uitzien zonder al te veel moeite. Bovendien is het ook beter voor jezelf. Wat blijkt? Als je je aankleed alsof je naar kantoor gaat, kom je meer in de werksfeer! 

Creëer een werkvriendelijke ruimte

Kies een plek in huis waar je je volledig kunt concentreren en waar je niet snel afgeleid wordt. Je kunt je comfortabele bank beter bewaren voor ontspanning en in plaats daarvan een bureau of een rustige hoek inrichten voor je werkzaamheden.

Houd je vaste werkuren aan

Het is verleidelijk om 's ochtends nog wat langer te snoozen of 's avonds door te werken, maar het vasthouden aan vaste werkuren helpt om structuur en balans te behouden.

Plan goed en stel doelen

Formuleer dagelijkse doelen en prioriteiten om gefocust te blijven. Bovendien voorkom je op deze manier dat je jezelf verliest in een stroom van thuisactiviteiten.

Houd pauze

Je bent diep in je werk verzonken, en plotseling hoor je het: je maag rommelt als een overstuur monster. Je realiseert je dat je de tijd bent vergeten en dat je lunch in een parallel universum is beland. De oplossing? Stel een vast tijdstip in voor je lunchpauze en markeer het als ‘heilig’ in je agenda. En als je toch eens een keer je middageten vergeet, beschouw het dan als een onverwachte kans om te ontdekken wat voor interessants je in je koelkast hebt liggen. Even bewegen is ook goed voor je concentratie. Maak daarom van deze gelegenheid gebruik en loop even een blokje om. 

Weg met prikkels

Hoe minder prikkels, hoe productiever je werkt. Het is namelijk vrij lastig om een rapport te schrijven, wanneer je kinderen op de achtergrond kunt horen praten. Zoek daarom een afgezonderde plek of creëer er een fijne werkomgeving. 

Huisdieren? 

We houden van onze harige vrienden, maar laten we eerlijk zijn: ze lijken een geheim genootschap te vormen om precies tijdens je belangrijkste vergaderingen chaos te veroorzaken. Katten springen op je toetsenbord en honden besluiten dat je nieuwe draadloze headset eigenlijk een kauwspeeltje is. Gun ze even een moment om ondeugend te zijn en zorg er dan voor dat ze je daarna met rust laten.

Het eeuwige gevecht tegen afleiding

Of het nu die stapel ongevouwen was is die je naar zich lonkt, of die Netflix-serie die smeekt om een marathon, afleiding ligt overal op de loer. Probeer daarom een strikt werkschema aan te houden en gun jezelf ook korte pauzes om die afleidingen te temmen. Lukt dit nou echt niet? Geef dan even toe aan een van die kleinere afleidingen en haal deze tijd later in. Je kunt immers je eigen tijd indelen! Met de belofte dat je later dubbel zo productief zult zijn, kun je dan even jezelf afleiden om daarna weer te knallen (zelfs als je stiekem weet dat dat waarschijnlijk niet zo werkt).

Toch naar kantoor, lees dan deze tips om beter te communiceren met jouw collega's

Waarom thuiswerken productiever kan zijn

Thuiswerken kan vaak minder afleiding betekenen dan je werkzaamheden uitvoeren op een druk kantoor. Je hebt thuis immers geen last van collega's die langskomen voor een praatje of luide kantoorgeluiden. Bovendien zijn er nog een aantal andere redenen die ervoor kunnen zorgen dat thuiswerken productiever kan zijn:

  • Je kunt je thuiswerkplek aanpassen aan je eigen voorkeuren. Dit kan resulteren in een comfortabelere en meer productieve omgeving dan een standaard kantoorruimte.
  • Thuiswerken biedt vaak meer flexibiliteit in je werktijden. Dit betekent dat je taken kunt afstemmen op je meest productieve uren en eventueel persoonlijke verplichtingen gemakkelijker kunt inpassen.
  • Minder reistijd: Het besparen van tijd op woon-werkverkeer kan je niet alleen extra slaap opleveren, maar ook extra tijd om aan je taken te besteden.
  • Zelfmanagement: Thuiswerken vergt een sterk gevoel van zelfdiscipline en zelfmanagement. Als je deze vaardigheden ontwikkelt, kun je ze ook op andere aspecten van je werk en leven toepassen.

In de wereld van thuiswerken is een dosis motivatie net zo essentieel als een stabiele internetverbinding. Dus terwijl je de uitdagingen van virtuele vergaderingen, de zoektocht naar verdwaalde lunches en de eeuwige afleidingen trotseert, onthoud dat we allemaal als we thuis werken niet altijd 100% concentratie hebben. En dat is oké. 

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Bekijk onze vacatures!

Ook interessant om te lezen

Generatiemanagement: een bron van kracht

Door generatiemanagement toe te passen, kunnen je als organisatie de diversiteit binnen je personeelsbestand omarmen en deze omzetten in een bron van kracht en innovatie. Dit omvat het creër...
5-4-2024

Omgaan met teleurstelling in je carrière

Teleurstelling in je carrière kan als een emotionele rollercoaster aanvoelen. Het geeft een gevoel van twijfel en frustratie. Het is belangrijk om te erkennen dat het normaal is om teleurste...
3-4-2024