12-9-2023

Wanneer is het tijd voor promotie? Gebruik onze checklist!

enthousiaste man kijkt omhoog en wijst met beide vingers langs zijn lichaam naar boven

Promotie is een van de belangrijkste stappen in je loopbaanontwikkeling. Het is niet alleen een erkenning van je prestaties, maar het opent ook nieuwe deuren voor groei en verantwoordelijkheid. Werk je keihard, maak je vaak overuren of schiet jij je collega’s regelmatig te hulp? Maar merk je dat die promotie of salarisverhoging uitblijft? Het kan zijn dat je niet opvalt in de drukke kantoortuin. Vervul je al een langere tijd dezelfde functie en vraag je jezelf af wanneer het tijd is om de sprong te wagen en je leidinggevende te vragen om promotie?  

Bij Unique begrijpen we dat het vragen om promotie soms een lastige beslissing is, we helpen je bij het identificeren van de juiste tijd voor promotie. Neem onze handige checklist met acht stappen door en bepaal wanneer het tijd is voor de volgende stap in je carrière!

1. Evalueer je huidige rol

Het begint allemaal met een eerlijke evaluatie van je huidige rol. Ben je tevreden met wat je doet? Haal je voldoening uit je werk? Als je merkt dat je niet langer enthousiast bent over je huidige functie of dat je taken te routinematig zijn geworden, kan dit een teken zijn dat het tijd is voor verandering.

2. Kies een invalshoek

Vervul jij al jaren dezelfde functie en kreeg je nooit een loonsverhoging? Misschien heb je de laatste tijd veel ingevallen voor medewerkers in een managementfunctie? Kies je invalshoek en bepaal waarom het voor jou tijd is voor een promotie. 

3. Behaal meetbare resultaten

Promotie gaat vaak gepaard met het behalen van meetbare resultaten. Dit kan variëren van het behalen van verkoopdoelen tot het succesvol afronden van projecten. Zorg ervoor dat je duidelijke prestaties kunt aantonen die je geschiktheid voor een promotie ondersteunen.

4. Verken interne kansen 

Voordat je extern op zoek gaat naar nieuwe kansen, onderzoek je de mogelijkheden binnen je huidige organisatie. Zijn er openstaande posities waarvoor je in aanmerking komt? Heeft je bedrijf een formele promotieprocedure? Praat met je leidinggevende of HR-afdeling om erachter te komen hoe je kunt solliciteren naar interne functies.

5. Streef naar professionele ontwikkeling 

Investeren in je eigen ontwikkeling is een cruciale stap richting promotie. Neem deel aan relevante trainingen, workshops en cursussen om je vaardigheden en kennis te verbeteren. Dit laat zien dat je toegewijd bent aan groei en vooruitgang.

6. Bouw een sterk professioneel netwerk

Een goed professioneel netwerk kan je helpen bij het vinden van promotiekansen. Zorg ervoor dat je contacten binnen en buiten je organisatie hebt, die je kunnen informeren over openstaande posities. Deze contacten zijn waardevol, omdat ze je ook kunnen aanbevelen bij hun leidinggevenden.

7. Toon leiderschapskwaliteiten

Promotie gaat vaak gepaard met meer verantwoordelijkheid en leiderschap. Laat zien dat je leiderschapskwaliteiten bezit door proactief te zijn. Toon dat je besluitvaardig bent en motiveer je collega's. Leiderschap binnen je huidige rol kan je geschiktheid voor een hogere functie aantonen.

8. Bepaal je langetermijndoelen

Denk na over je langetermijndoelen en waar je uiteindelijk naartoe wilt in je carrière. Als een promotie je dichterbij je doelen brengt, is dit wellicht het juiste moment om ervoor te gaan.

Wanneer is het juiste moment?

Nu je onze acht stappen hebt doorlopen om je promotiemogelijkheden te evalueren, vraag je je misschien af wanneer het juiste moment is om te solliciteren of te vragen om een promotie. Zit je in een van de onderstaande situaties? Dan is het misschien tijd om een meeting met je leidinggevende in te plannen.

Situatie 1: Je hebt consequent bovengemiddelde prestaties

Als je herhaaldelijk je doelen hebt overtroffen en meetbare resultaten hebt behaald, ben je goed gepositioneerd om te vragen om een promotie.

Situatie 2: Je hebt extra verantwoordelijkheden op je genomen

Als je vrijwillig extra taken of projecten hebt aangenomen en met succes hebt voltooid, toont dit je toewijding aan groei.

Situatie 3: Je hebt positieve feedback ontvangen

Als je leidinggevende of collega's positieve feedback hebben gegeven over je werk en bijdrage aan het team, is dit een goed teken.

Situatie 4: Je voelt je klaar voor meer uitdaging

Als je het gevoel hebt dat je huidige rol je niet langer uitdaagt en je meer verantwoordelijkheid wilt, is het tijd om te overwegen om de volgende stap te zetten.

Situatie 5: Er zijn passende kansen beschikbaar

Als er openstaande posities binnen je huidige organisatie overeenkomen met je vaardigheden en ambities, dan is dit het juiste moment om te solliciteren.

Hulp nodig bij je promotie? Unique helpt!

Het is belangrijk op te merken dat de timing van promotie kan variëren afhankelijk van je branche, organisatie en persoonlijke doelen. Wat voor de ene persoon het juiste moment is, kan voor een ander anders zijn. Het belangrijkste is om goed na te denken over je eigen situatie en te streven naar een carrière die voldoening en groei biedt.

Bij Unique begrijpen we dat promotie een spannende stap is in je carrière, en we zijn er om je te ondersteunen bij elke stap van het proces. Of je nu op zoek bent naar nieuwe kansen binnen je huidige organisatie of op zoek bent naar een nieuwe baan die beter bij je doelen past, we staan klaar om je te helpen.

Laat promotie niet aan het toeval over en schakel de hulp van Unique in! Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe we je kunnen helpen bij het bereiken van de volgende stap in je loopbaan.

Ook interessant om te lezen

Onboard flexmedewerkers effectief: 6 tips voor succes

De inzet van flexmedewerkers kan een waardevolle toevoeging zijn aan je bedrijf. Ze kunnen je helpen om pieken in de werkdruk op te vangen, je team te voorzien van gespecialiseerde vaardighe...
23-4-2024

Generatiemanagement: een bron van kracht

Door generatiemanagement toe te passen, kunnen je als organisatie de diversiteit binnen je personeelsbestand omarmen en deze omzetten in een bron van kracht en innovatie. Dit omvat het creër...
5-4-2024