4-7-2020

Wat we kunnen leren van Mark Rutte's authentieke leiderschapsstijl

3 mensen bovenaan op een rots met zonsondergang en handen in de lucht, leiderschap
Het jaar 2017. De uitslagen van de Tweede Kamer verkiezingen zijn bekend gemaakt. De VVD, met Mark Rutte als lijsttrekker, behaalt na het uitdienen van zijn regeerperiode het hoogste zetelaantal (33). Een winst die hij niet alleen te danken heeft aan zijn politieke standpunten en actieve campagne. Ook zijn sterk authentieke leiderschapsstijl in de afgelopen kabinetsperiode heeft volgens de kenners bijgedragen aan de winst. We flitsen door naar het jaar 2020. het jaar wat in de oudejaarsconference waarschijnlijk bekend zal worden gemaakt als het jaar van COVID-19. Een jaar waar Mark Rutte het land bij elkaar heeft gebracht. Wat doet hij goed?

Uit onderzoek van TNO blijkt dat 97% van de werknemers in Nederland een goede leidinggevende net zo belangrijk vind als het salaris.

Authentiek leiderschap in echte organisatie

Kenmerkend voor een goed leider is zijn/haar authenticiteit. Ofwel: het succes dat een goede leider haalt, is niet gebaseerd op hiërarchische verhoudingen binnen een organisatie, maar op zijn persoonlijke invulling van leiderschap. Dat stelt althans Rick Willemsen, auteur van het boek ‘Echte leiders in echte organisaties'.

Volgens Willemsen doet Mark Rutte het goed als leider omdat hij aan de vier kenmerken van authentiek leiderschap voldoet.

Een authentieke leiderschapsstijl wordt gekenmerkt door:

#1 Herkenbaarheid:

Herkent de werknemer zijn leidinggevende als leider?
Mark Rutte profileert zich in debatten als een sterke leider. Hij straalt macht uit en profiteert van zijn vier jaar als minister-president (Bron: MT). En dan spreken we nog niet eens over zijn krachtige persconferentie waarin hij zich van zijn menselijke kant laat zien.

#2 Geloofwaardigheid

Gelooft de werknemer het verhaal dat de leidinggevende vertelt?
In een interview met Managementscope zegt Rutte: 'Een goede leider werkt, reflecteert op wat hij of zij doet en of het succesvol is, leest erover. Uiteindelijk ontwikkel je je eigen kernovertuigingen. Het ergste zijn de leiders die niet vanuit hun innerlijke kern werken, vanuit hun eigen overtuigingen en waarden, maar die werken vanuit het laatste boek dat ze gelezen hebben. Ik haat leiders die op maandagochtend het boek gaan toepassen dat ze het afgelopen weekend hebben gelezen.'

#3 Transparantie

Zou de werknemer zich aan zijn leidinggevende verbinden?
In een interview met Managementscope zegt Rutte: 'Leiderschap is voor mij in de eerste plaats het in staat zijn een puntje aan de horizon te schetsen. Waar wil je met een organisatie naartoe? Dat puntje moet niet alleen intellectueel kloppen, maar emotioneel ook. Mensen die ergens werken of die ergens lid van zijn, moeten zeggen: ‘Dat willen wij ook’. Je moet ’s avonds thuis aan je man of vrouw kunnen vertellen: ‘We gaan iets gaafs doen’. Er moet iets van een jongensboek in zitten. We gaan hier de beste fabriek of het mooiste bedrijf van de wereld neerzetten; we laten ze een poepie ruiken. Daar zit natuurlijk in dat je het goedkoper, beter en slimmer doet dan een ander.

Het tweede aspect van leiderschap is dat je in het proces naar het puntje aan de horizon het beste uit mensen haalt. Het is mooi als mensen in staat zijn om veel meer te doen dan dat ze tot op dat moment gedaan hebben, hun full potential te realiseren. Dat ken ik uit mijn tijd bij de Calvé-fabriek.'

#4 Betrouwbaarheid

Vertrouwt de werknemer de leidinggevende in zijn rol als leider en als mens?
Uit een opiniepeiling van EenVandaag na het lijsttrekkersdebat met Rutte en Wilders, bleek dat Nederlanders Rutte erkennen als betrouwbare leider van het land. Hij scoorde hoog op eigenschappen als ‘te vertrouwen’ en ‘juiste toon’. Daarnaast verkoos het panel hem tot nummer 1 als ‘leider van het land’.

Kun je authentiek leidinggeven leren?

Het antwoord daarop is lastig te geven. Willemsen zegt in zijn boek dat negentig procent van ons gedrag wordt aangestuurd vanuit ons onderbewuste. Slechts een klein deel, de resterende tien procent, stuur je bewust aan.

Of jij authentiek bent, kun je dus moeilijk zelf beoordelen. Je werknemers kunnen je vaak wel vertellen hoe authentiek jij overkomt in je gedrag. Maar niet getreurd, de resterende tien procent bepaalt onze persoonlijke kracht op basis van persoonskenmerken, talenten en behoeftes. En het goede nieuws is: die kun je wel trainen. Hoe? Enkele tips:

Word een authentieke leider

Kijk kritisch naar jezelf. Dat doe je door het creëren van:

  • zelfbewustzijn: waar ben ik goed in? Wat zijn mijn talenten?
  • zelfwaardering: waardeer en accepteer ik mezelf om wie ik ben?
  • zelfsturing: hoe open en eerlijk communiceer ik? Hoe houd ik de regie in lastige situaties?
  • zelfdiscipline: hoe boek ik vanuit mijn rol als leider resultaten?’

Ook interessant om te lezen

"De oude manier van werven bestaat niet meer" - Modern recruitment voor het MKB door Jesse van den Berg

19-12-2024

5 mei 2025: vier je vrijheid met een extra vrije dag!

Bevrijdingsdag 2025 is een bijzondere dag. We vieren dan dat Nederland 80 jaar geleden werd bevrijd, en bovendien krijgen de meeste mensen een extra vrije dag.
18-12-2024