Wil je meer uitdagende projecten? Succesvol worden zonder de keiharde concurrentie aan te gaan met je collega’s? Tijd vrijmaken om jezelf te ontplooien? Leiderschapsgoeroe Stephen Covey werd wereldberoemd met zijn 7 habits for highly effective people. Lees hier hoe je vier van die eigenschappen in kunt zetten om effectiever te werk te gaan.

 

1. Wees proactief

Heeft je manager die leuke klus aan een collega gegeven? Dan kun je je tijd verspillen met klagen over hoe onterecht dat wel niet is, maar liever focus je eens op dingen waar je wél invloed op kunt uitoefenen. Bijvoorbeeld een plan bedenken waardoor jij het volgende project in de wacht sleept.

2. Begin met het eind in je hoofd

Stel je eens voor: je wordt gevraagd om een speech te houden op een afscheidsreceptie. Niet van een collega, maar van jezelf! Wat zou je zeggen? En komt dat overeen met wat je wilt dat er over je gezegd wordt? Je wilt bijvoorbeeld herinnerd worden als een gemotiveerde collega. Maar waarom raffel je je werk dan wel eens af? Door af en toe het eind in zicht te houden, houd je jezelf scherp.                                                           

3. Put first things first

Vraag tien werknemers naar hun belangrijkste doelen op het werk en je krijgt negen keer antwoorden als: ‘mezelf ontwikkelen’ of ‘doorgroeien in mijn functie’. Nooit: ‘dossiers ordenen’ of ‘mails lezen’. Maar toch zijn we daar het grootste deel van de dag mee bezig. Waarom? Put first things first betekent dat je je grotere doelen niet uit het oog verliest en er tijd voor vrijmaakt. Bijvoorbeeld door die ene cursus te volgen of naar die netwerkbijeenkomst te gaan.

4. Denk win-win

Betrap je jezelf er wel eens op dat je stiekem blij bent als een collega een project verprutst? Meer kans voor jou bij de volgende promotieronde! Maar uiteindelijk is slecht werk negatief voor het hele bedrijf, en dus indirect ook voor jou. Denk daarom win-win. Niemand hoeft te verliezen als jij wilt winnen. Hoe je doet? Help je co-workers op de werkvloer, doe een goed woordje voor elkaar of schrijf een aanbeveling op elkaars LinkedInpagina.