Voor de meesten zal een wereldwijde pandemie de reden zijn van thuiswerken. Gelukkig zijn er ook andere redenen. Een besparing op de reiskosten doordat je de auto laat staan. Of een tevreden leidinggevende omdat je ondanks de zorgen voor je (zieke) kind gewoon kunt werken. Thuiswerken levert voordelen op voor jou en je werkgever. Maar hoe organiseer je dit?

Thuiswerken is niet voor iedereen weggelegd. Bijvoorbeeld vanwege de aard van je werkzaamheden of omdat je de discipline mist om thuis te werken. Wees hierin eerlijk naar jezelf toe en begin er dan ook niet aan. Voor ieder ander vijf tips om het beste uit je thuiswerkdag te halen: 

1. Maak duidelijke afspraken
Spreek met je werkgever van tevoren af welke taken je oppakt tijdens een thuiswerkdag. Stel eventueel een thuiswerkovereenkomst op waarin je afspraken opneemt over werktijden, bereikbaarheid en onkostenvergoedingen. Dit zorgt voor duidelijkheid en overeenstemming.

2. Zorg dat je bereikbaar bent
Noteer je thuiswerkdagen in de agenda en geef duidelijk aan op welke tijden je aan het werk bent. Ook is het handig het telefoonnummer waarop je bereikbaar bent erbij te zetten. Kun je een keer niet oppakken? Bel iemand dan zo snel mogelijk terug. 

3. Houd vast aan je dagelijkse routine
Je lichaam en geest komen gemakkelijker in een modus van concentratie en resultaatgerichtheid als je vasthoudt aan de routine van een normale werkdag. Weersta daarom de verleiding om wat later op te staan of om in je ochtendjas achter de computer te kruipen. 

4. Regel een goede werkplek
Creëer voor jezelf een werkplek in huis. Bij voorkeur aan een bureau met een goede stoel die juist staat afgesteld. Een productieve thuiswerkdag staat en valt met een werkplek waar je ongestoord aan de slag kan, het liefst in een aparte ruimte.

5. Kom achter je beeldscherm vandaan
Het is belangrijk om pauze te nemen. Onbewust blijven thuiswerkers vaak veel te lang achter de computer zitten. Neem de tijd om te lunchen of om een frisse neus te halen. Even achter het beeldscherm vandaan is goed voor je concentratie en productiviteit.