24-7-2022

Faalangst: wat is het nou precies en hoe ga je ermee om?

Vrouw met handen in haren achter laptop met koffie heeft faalangst en stress

Wat is faalangst?

In het kort. Faalangst is een aandoening waarbij je continu bang bent om ondermaats te presteren. Veel mensen met faalangst werken daarom vaak ook heel hard aan hunzelf om te voldoen aan de te hoge verwachtingen die zij zichzelf stellen. Faalangst kan mogelijk verergerd worden als je last hebt van dyslexie of als je moeite hebt met communiceren.

Faalangst kan zich ook uiten in fysieke klachten. Denk bijvoorbeeld aan hartkloppingen, zweten en hoofdpijn, maar mentale klachten als piekeren, slapeloosheid, jezelf afsluiten van anderen en angst om onder de mensen te komen.

Het maakt verder ook niet uit hoe oud je bent. Een van de grootste misvattingen die in de rondte gaan is: “je groeit er wel overheen zodra je wat ouder bent.” Dit is absoluut niet waar. We weten maar al te goed dat faalangst ook in grote getalen bij volwassenen voorkomt. Ook volwassen vragen zich regelmatig af: “zal ik ook goed genoeg zijn?” en dat is prima.

Veelgestelde vragen over faalangst

Wat is faalangst? Faalangst is een aandoening waarbij je continu bang bent om ondermaats te presteren en kan zich zowel mentaal als fysiek uiten.
Kom ik ooit over mijn faalangst heen? Faalangst kan niet volledig verdwijnen, maar je kunt wel werken aan het verbeteren van je zelfbeeld en omgaan met faalangstige gedachten.
Hoe kan ik leven met faalangst? Leer faalangst herkennen, accepteer dat niemand perfect is, begrijp je faalangst en zet het om in kracht, overweeg faalangsttraining en zoek professionele hulp indien nodig.
Wat als ik niet op mijn plek ben vanwege faalangst? Overweeg of je wel op de juiste plek zit en of de organisatie goed genoeg omgaat met werknemers. Unique kan je helpen bij het maken van deze afweging.

Kom ik ooit over mijn faalangst heen?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen. Je kan niet per sé over faalangst heen komen. Angst kun je overwinnen, maar ‘faalangst’ is in zoverre een aandoening wat je mentaal en dus ook fysiek flink in de weg kan zitten. Er is geen wondermiddeltje of gouden tip om over faalangst heen te stappen.

Dit is ook niet de bedoeling. Een beetje gezonde stress of spanning is goed. Het houdt je alert. Het negatieve zelfbeeld wat je echter op jezelf nahoudt is wel iets waar je aan kunt werken.

Hoe kan ik leven met faalangst?

Als je er nooit overheen komt, kan ik er dan mee leven? Dat is de belangrijkste vraag die je jezelf kunt stellen. Hier wat praktische tips:

Faalangst herkennen

Misschien is je tijdens het lezen van dit artikel al het een en ander duidelijk geworden. Misschien ook niet, en in dat geval zijn we heel blij voor je. Ga bij jezelf ten rade of je last hebt van de volgende symptomen. Herken je jezelf in dit beeld

Faalangst accepteren

Niemand is perfect. Dat is nou eenmaal een gegeven, maar stel jezelf altijd deze vraag als je je niet goed genoeg vindt voor je functie: waarom ben ik aangesteld voor deze functie? Je bent namelijk echt goed genoeg. Je zit op deze positie omdat het bedrijf vertrouwen in je hebt en potentie en groei in je ziet. Dit moet je echter alleen nog wel aan jezelf wijs maken en dat is het moeilijkst. Maak het bespreekbaar met je leidinggevende. Vergeet niet dat leidinggevende er ook zijn om jouw persoonlijke groei en ontwikkeling te begeleiden.

Faalangst begrijpen en omzetten in kracht

Misschien is er in de afgelopen periode te veel op je afgekomen. Dit kan absoluut aan je blijven knagen, maar je kunt het ook accepteren. Ga met je leidinggevende het gesprek aan en stel samen concrete en haalbare doelen op. Maak je plan SMART! Door gericht aan het werk te gaan en ook de uitdaging te behouden kun je jezelf weer wat vertrouwen geven. Ga ook regelmatig met je manager aan tafel om je voortgang te bespreken en wees vooral niet bang om aan te geven wanneer het te veel wordt.  

Voel je niet bezwaard om faalangsttraining te nemen

Gepaard met faalangst komt vaak een flinke bak aan schaamte. Dat is totaal onnodig. Je bent lang niet de enige. Veel organisaties investeren in faalangsttraining of kunnen je doorverwijzen aan goede trainingspartijen die je helpen om faalangst een plekje te geven. Trainingen zijn veelal toegepast op jouw situatie. Dit maakt het gelijk wat tastbaarder en zal je zien dat je met kleine aanpassingen in je planning of werkdag al hoop kunt winnen. Bij Unique bieden we dit onder andere aan in onze opleidingsmodule via  GoodHabitz.

Zwaarder geschut om faalangst te doorbreken

Helaas komt het ook voor dat mensen hier al heel lang mee rondlopen. Het gaat van kwaad tot erger en alle bovenstaande tips komen eigenlijk al wat te laat. Het klinkt meteen wat beladen, maar vertrouw ons. Hulp inschakelen van professionals is echt je beste optie. Er zijn zeer doeltreffende trajecten die je kunnen helpen met faalangst en de aanloop naar een burn-out. Denk bijvoorbeeld aan een ACT-traject. ACT staat voor Acceptance and Commitment Therapy. Dit coachingstraject start vanuit de kern van wie jij bent en door toegepaste opdrachten, mindfulness trainingen en intensievere begeleiding kun je faalangst sneller een plekje geven. 

Niet op je plek door faalangst?

Het komt helaas ook nog veel te vaak voor dat de grondslag van jouw faalangst niet bij jezelf ligt. Wellicht zit je gewoon niet op de goede plek of gaat de organisatie waar je voor werkt niet goed genoeg om met haar werknemers. In dat geval is het goed om voor jezelf de balans op te maken en te besluiten of je wel op deze voet door moet gaan. Dat is een flinke stap waar Unique je bij kan helpen.

Talentscan

Met onze Talentscan maak je snel inzichtelijk waar je drijfveren en talent liggen. “Maar ik ken mezelf toch goed genoeg?” Het klinkt vanzelfsprekend, maar je zal merken dat je jezelf nog steeds weet te verrassen.

Doe de Talentscan van Unique

Nieuwe baan?

Zie je het echt niet meer zitten bij je huidige werknemer. Neem dan een kijkje bij onze vacatures. Wellicht zit jouw droombaan hier wel tussen. Heb je er behoefte aan om even te sparren met één van onze consultants? Dan kun je ook vrijblijvend contact op nemen met ons.

Ook interessant om te lezen

Vrije dagen 2025: slim plannen, meer genieten

Door feestdagen slim te combineren met brugdagen kun je met minder verlofuren toch genieten van een lang weekend of minivakantie. Maar hoe pak je dat nou goed aan? Lees snel verder en ontdek...
24-10-2024

Een goede motivatiebrief schrijven? Dat doe je zo!

Wanneer je solliciteert op een nieuwe baan, is je motivatiebrief vaak het eerste wat een werkgever van je ziet. Het is daarom belangrijk dat deze brief goed in elkaar zit en écht opvalt. In ...
19-10-2024