De klok heeft twaalf geslagen, het vuurwerk is gedoofd en de laatste oliebollen zijn weggewerkt. Maar dan rijst de vraag: kan ik op donderdag 1 januari 2026 nog even heerlijk bijkomen van de feestvreugde? Ontdek nu of je vrij bent op nieuwjaarsdag of dat je toch aan de slag moet.
Ben ik vrij op nieuwjaarsdag?
Gelukkig hoef je je daar geen zorgen over te maken. Nieuwjaarsdag 2026 is namelijk een officiële, wettelijk verplichte feestdag in Nederland! Dit betekent dat je – tenzij je werkzaam bent in een uitzonderlijke sector – gewoon lekker vrij bent op donderdag 1 januari. Zo kun je op jouw geheel eigen wijze het nieuwe jaar inluiden.
Krijg ik doorbetaald op 1 januari 2026?
Als werknemer heb je recht op doorbetaling van je salaris voor Nieuwjaarsdag, net als voor de andere 10 nationale feestdagen in Nederland. Dit recht is meestal vastgelegd in je arbeidscontract of cao, waardoor je kunt rekenen op een zorgeloze vrije dag met behoud van inkomen. Werk je echter in een sector waar doorwerken tijdens feestdagen noodzakelijk is, zoals in de gezondheidszorg, transport of horeca? Dan gelden er vaak specifieke regels en vergoedingen die van toepassing zijn.
Krijg ik compensatie als ik werk op nieuwjaarsdag?
Voor werknemers in sectoren waar werken tijdens feestdagen noodzakelijk is, gelden er vaak afwijkende regels. Deze regels kunnen van sector tot sector verschillen en zijn vaak in cao’s opgenomen. Over het algemeen geldt dat als je moet werken op een feestdag zoals Nieuwjaarsdag, je recht hebt op extra toeslagen of compensatiedagen.
Op welke toeslag kan ik rekenen?
De toeslag die je ontvangt voor het werken op bijvoorbeeld Nieuwjaarsdag, verschilt per sector en is vastgelegd in je cao. Gemiddeld kun je rekenen op 100% tot 200% van je normale uurloon. Daarnaast krijg je in sommige gevallen ook nog een extra vrije dag. Ben je bijvoorbeeld werkzaam in de zorg, de beveiliging of het openbaar vervoer? Dan is de kans groot dat je een toeslag van 150% of hoger ontvangt. Zorg er in ieder geval voor dat je goed op de hoogte bent van wat jouw specifieke cao voorschrijft.
Wat als ik nachtdienst heb op oudejaarsnacht?
Het kan zijn dat je tijdens de jaarwisseling moet werken, bijvoorbeeld in een nachtdienst. Maar wat betekent het wanneer je dienst doorloopt van 31 december naar 1 januari? Wordt dit beschouwd als werken op oudejaarsavond of op Nieuwjaarsdag? Dit onderscheid is belangrijk, omdat de vergoeding die je ontvangt per datum kan verschillen
- Oudjaarsavond: Als jouw dienst op oudejaarsavond, 31 december, vóór middernacht eindigt, dan wordt deze over het algemeen beschouwd als werk op oudejaarsavond. Dit betekent vaak dat je recht hebt op een toeslag voor het werken op een feestdag, maar niet specifiek op de Nieuwjaarsdag-compensatie. De exacte vergoeding hangt af van de afspraken in jouw arbeidsovereenkomst of cao. Veel werkgevers kennen een toeslag van 50% of 100% voor het werken op oudejaarsavond.
- Nieuwjaarsdag: Als jouw dienst op 1 januari, Nieuwjaarsdag, ná middernacht begint, dan wordt deze gezien als werk op de officiële feestdag. In dat geval heb je, naast een eventuele toeslag, recht op een aanvullende compensatie. Denk bijvoorbeeld aan een hoger uurtarief (vaak 150% van je normale loon) of vervangende vrije tijd.
Waarom is het belangrijk om je cao te checken?
Hierdoor weet je precies waar je aan toe bent. Zo kom je niet voor verrassingen te staan en kun je eventueel actie ondernemen als je denkt dat er iets niet klopt.
Verlof rond Oud en Nieuw aanvragen
De feestdagen zijn een bijzondere tijd die velen graag doorbrengen met familie en vrienden. Het is dan ook geen verrassing dat deze periode elk jaar zeer gewild is voor het opnemen van verlof. Om er zeker van te zijn dat jouw verlofaanvraag goedgekeurd wordt, is het belangrijk om deze tijdig in te dienen. Houd ook rekening met deze punten:
- Wie het eerst komt, die het eerst maalt: Veel bedrijven hanteren dit principe, dus hoe eerder je je aanvraag indient, hoe groter de kans dat je verlof wordt goedgekeurd.
- Overleg met je leidinggevende: Bespreek je plannen tijdig, zodat je manager hier rekening mee kan houden.
- Stem af met je team: Zorg voor een goede verdeling van het werk en bereid je collega's voor op een mogelijke lagere bezetting tijdens de feestdagen.
Geen vrije dag op nieuwjaarsdag? Bekijk deze tips:
Vraag jij jezelf af of je moet werken op 1 januari 2026? Volg dan onderstaand stappenplan:
- Bekijk je arbeidscontract of cao om precies te weten wat je rechten zijn op Nieuwjaarsdag.
- Bespreek vroegtijdig met je werkgever de planning voor 1 januari 2026, zeker als je in een sector werkt waar doorwerken gebruikelijk is.
- Blijf op de hoogte van eventuele wijzigingen in cao-afspraken, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
- Twijfels over je rechten of toeslagen? Neem contact op met je HR-afdeling of vakbond voor meer duidelijkheid.
Met deze inzichten kun je zonder zorgen je plannen maken voor Nieuwjaarsdag.
Checklist: Wat je moet weten over werken en verlof rond Nieuwjaarsdag 2026 | |
---|---|
Controleer je cao/contract: hierin staat of het kan zijn dat je moet werken en welke toeslagen er in dat geval gelden. | |
Overleg met je werkgever en stem je verlofplannen tijdig af. | |
Dien je verlof op tijd in zodat je zeker bent dat je vrij bent met oud en nieuw. | |
Bekijk welke extra vergoedingen en compensaties van toepassing zijn. | |
Nachtdienstregeling: Controleer of je dienst als oudejaarsavond of Nieuwjaarsdag telt voor toeslagen. | |
Vragen?: Neem contact op met HR of je vakbond voor meer duidelijkheid. |
Geniet met volle teugen van je vrije dag op Nieuwjaarsdag 2026
Geniet met volle teugen van je vrije dag op Nieuwjaarsdag 2026! En mocht je toch moeten werken, zorg dan dat je op de hoogte bent van je rechten en toeslagen. Neem contact op met je werkgever of HR-afdeling als je hier vragen over hebt. Zo kun je ook tijdens het werken op 1 januari 2026 het nieuwe jaar goed beginnen 🎉
Ook interessant: Kerst 2025: ben ik vrij of moet ik werken?
Veelgestelde vragen over werken op nieuwjaarsdag
Hier vind je antwoorden op veelgestelde vragen over werken, toeslagen en vrij zijn op nieuwjaarsdag.
Wat wordt er gevierd tijdens oud en nieuw?
Tijdens oud en nieuw nemen we afscheid van het oude jaar en verwelkomen we het nieuwe. Meestal doen we dit samen met vrienden en familie, terwijl we genieten van een feestelijke sfeer, hapjes en vuurwerk. Hierbij blikken we terug op het afgelopen jaar en maken we goede voornemens voor het nieuwe jaar.
Op nieuwjaarsdag begint het nieuwe jaar vaak rustig; het is een moment om bij te komen, elkaar gelukkig nieuwjaar te wensen en samen te zijn. Zo starten we het nieuwe hoofdstuk op een ontspannen manier, vaak omringd door dierbaren.
Is nieuwjaarsdag een officiële feestdag?
Ja, nieuwjaarsdag is een van de officiële feestdagen in Nederland.
Heb ik op nieuwjaarsdag een vrije dag?
Ja, voor de meeste werknemers is nieuwjaarsdag een wettelijk verplichte vrije dag. Dit betekent dat je – tenzij je werkzaam bent in een uitzonderlijke sector – vrij bent op deze dag.
Krijg ik doorbetaald op nieuwjaarsdag?
Ja, als nieuwjaarsdag een vrije dag is volgens je contract of collectieve arbeidsovereenkomst (cao), heb je recht op doorbetaling van je salaris. Moet je toch werken op nieuwjaarsdag? Dan heb je vaak recht op extra toeslagen.
Wat als ik op nieuwjaarsdag moet werken?
Als je op nieuwjaarsdag werkt, heb je vaak recht op een toeslag bovenop je reguliere salaris. De hoogte van deze toeslag varieert per cao, maar ligt meestal tussen de 100% en 200% van je normale loon.
Hoe weet ik of mijn dienst op 1 januari als feestdag wordt gerekend?
Wil je zeker weten welke regels en vergoedingen voor jou gelden? Controleer je cao of overleg met je HR-afdeling.