12-9-2023

Salarisonderhandeling lastig? Lees onze tips en tricks!

8 praktische tips voor succesvolle gesprekken, zowel bij het aangaan van een nieuwe baan als in je huidige functie.

Of je nu aan de start van een nieuwe baan staat of al jarenlang trouwe dienst verricht, het vermogen om je salaris effectief te onderhandelen kan een aanzienlijke impact hebben op je werksituatie en financiële welzijn. 

In deze blog duiken we dieper in op het voorbereiden van een salarisonderhandeling en bieden we je 8 praktische tips voor succesvolle gesprekken, zowel bij het aangaan van een nieuwe baan als in je huidige functie. Lees snel verder!

Salarisonderhandeling bij een nieuwe baan

Heb je een nieuwe baan? Gefeliciteerd! Een succesvolle salarisonderhandeling begint met een goede voorbereiding. Lees hieronder onze tips:

1. Zorg voor een goede voorbereiding

Een succesvolle salarisonderhandeling begint lang voordat je aan de onderhandelingstafel zit. Het draait allemaal om zelfbewustzijn en marktonderzoek. Onderzoek wat het gemiddelde salaris is voor de functie waarvoor je solliciteert in jouw regio en industrie. Overweeg ook je eigen ervaring, vaardigheden en prestaties. Hoe meer je weet over je eigen waarde en de marktwaarde, hoe beter je positie tijdens de onderhandeling.

2. Timing en toon 

Wanneer je het gesprek begint over het salaris tijdens een sollicitatieproces, is het belangrijk om de timing en toon in de gaten te houden. Idealiter breng je dit ter sprake nadat je hebt aangetoond welke waarde je kunt toevoegen aan het bedrijf en nadat de werkgever interesse heeft getoond in jou als kandidaat. Je kunt bijvoorbeeld aangeven: "Ik ben erg enthousiast over de mogelijkheid om deel uit te maken van dit team. Kunnen we het hebben over de compensatie die bij deze rol hoort?"

3. Wees flexibel en kies voor meer onderhandelingspunten

Salaris is belangrijk, maar het is niet het enige onderhandelingspunt. Denk na over andere voordelen zoals flexibele werktijden, extra vakantiedagen, opleidingsmogelijkheden, bonussen en pensioenregelingen. Soms kan het bedrijf niet onderhandelen over het basissalaris, maar kunnen ze wel andere aspecten aanpassen om aan jouw behoeften te voldoen.

4. Spreid je kansen niet te breed

Hoewel het verleidelijk is om naar zoveel mogelijk bedrijven te solliciteren en hopen op meerdere aanbiedingen, kan dit je onderhandelingspositie verzwakken. Als een werkgever merkt dat je niet volledig toegewijd bent aan hun organisatie, kunnen ze terughoudender zijn om in te gaan op jouw verzoeken. Focus je sollicitatie-inspanningen op de bedrijven die je echt interesseren en waar je een goede match ziet.

Salarisonderhandeling in je huidige baan

1. Begin met een sterke basis

Voordat je begint met onderhandelen in je huidige baan, is het van cruciaal belang dat je een sterk fundament hebt gelegd. Dit omvat consistent hard werken, het leveren van resultaten en het tonen van een toewijding aan je rol en het bedrijf. Werkgevers zijn eerder geneigd om te luisteren naar een verzoek om salarisverhoging als je bewezen hebt dat je waardevol bent.

2. Kies het juiste moment

Timing is essentieel bij het benaderen van je werkgever voor een salarisverhoging. Wacht niet tot het jaarlijkse beoordelingsgesprek, maar kies een moment waarop je recente prestaties en successen kunt aantonen. Als je bijvoorbeeld een groot project succesvol hebt afgerond of een belangrijke mijlpaal hebt bereikt, is dit een goed moment om te onderhandelen.

3. Plan en presenteer je argumenten

Onderhandelen in je huidige baan vereist een gedegen plan en sterke argumenten. Maak een lijst van je recente prestaties, verantwoordelijkheden die zijn gegroeid en eventuele extra taken die je hebt opgepakt. Presenteer deze feiten op een gestructureerde manier tijdens het gesprek. Richt je niet alleen op je eigen behoeften, maar laat ook zien hoe een salarisverhoging het bedrijf ten goede zal komen.

4. Wees open voor feedback

Tijdens de onderhandeling kan je werkgever feedback geven die je misschien niet verwacht. Misschien zijn er specifieke gebieden waarop ze willen zien dat je groeit voordat ze een salarisverhoging overwegen. Wees open en bereid om hierover te praten. Dit toont je bereidheid om te investeren in je professionele ontwikkeling.

5. Bereid je voor op verschillende uitkomsten

Bij salarisonderhandelingen in je huidige baan is het belangrijk om voorbereid te zijn op verschillende uitkomsten. Het kan zijn dat je werkgever meteen akkoord gaat, een compromis voorstelt of de verhoging afwijst. Bedank altijd voor de feedback, of het nu positief is of niet. Als de verhoging wordt afgewezen, vraag dan om duidelijkheid over wat je kunt doen om je kansen op een verhoging in de toekomst te vergroten.

7 Praktische tips voor succesvolle salarisonderhandelingen

Salarisonderhandelingen zijn geen eenrichtingsverkeer, maar eerder een tweezijdige dialoog. Ze bieden de mogelijkheid om je waarde te erkennen en een eerlijke compensatie te bereiken voor je inspanningen. Of je nu aan het begin van een nieuw avontuur staat of al jarenlang trouwe dienst hebt bewezen, effectieve salarisonderhandelingen zijn een kunst. Met de juiste voorbereiding, training en een dosis zelfvertrouwen zet je grote stappen richting een beter belonend professioneel leven.

  1. Onderzoek de marktwaarde: Ken de marktwaarde voor jouw functie en ervaringsniveau in jouw regio en industrie.
  2. Benoem je prestaties: Breng specifieke prestaties en successen ter sprake om je waarde te onderstrepen.
  3. Toon enthousiasme: Laat je enthousiasme zien voor de functie en het bedrijf voordat je over salaris begint.
  4. Bereid alternatieven voor: Denk aan andere voordelen dan alleen salaris, zoals flexibele werktijden of opleidingsmogelijkheden.
  5. Luister actief: Luister naar de feedback en vragen van je werkgever tijdens het gesprek.
  6. Verlies het grotere plaatje niet uit het oog: Laat zien hoe een salarisverhoging past in je carrièrepad en bijdraagt aan het bedrijf.
  7. Blijf professioneel: Blijf tijdens het hele proces professioneel en respectvol, ongeacht de uitkomst.

Ook interessant om te lezen

Onboard Flexmedewerkers Effectief: 6 Tips voor Succes

De inzet van flexmedewerkers kan een waardevolle toevoeging zijn aan je bedrijf. Ze kunnen je helpen om pieken in de werkdruk op te vangen, je team te voorzien van gespecialiseerde vaardighe...
23-4-2024

Generatiemanagement: een bron van kracht

Door generatiemanagement toe te passen, kunnen je als organisatie de diversiteit binnen je personeelsbestand omarmen en deze omzetten in een bron van kracht en innovatie. Dit omvat het creër...
5-4-2024