20-3-2023

Succesvol solliciteren op de arbeidsmarkt in de regio Zuid-Holland en Noord-Brabant

vrouwelijke manager voor stad met cijfers en grafiek

Ondanks de voortdurend veranderende economie, blijft de krapte op de arbeidsmarkt op een ongekend hoog niveau. Uit onderzoeken van het UWV en CBS blijkt dat het aantal openstaande vacatures blijft groeien, terwijl er steeds minder werkzoekenden zijn op de arbeidsmarkt. Er is een structureel overschot aan vacatures ten opzichte van het aantal werkzoekenden. Voor zowel werkgevers als een werkzoekenden kan deze ontwikkeling veel vragen oproepen. 

Wil je weten wat jouw kansen zijn op de arbeidsmarkt binnen de regio Zuid-Holland en de regio Noord-Brabant? Of ben je benieuwd waarom de innoverende havenstad Rotterdam de perfecte springplank is voor jouw carrière? In deze blog gaan we dieper in op de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt in de regio Zuid-Holland en Noord-Brabant. Daarnaast geven we je een aantal praktische tips hoe je het beste kunt netwerken om jouw droombaan te vinden.    

Ontwikkelingen op de arbeidsmarkt in Zuid-Holland en Noord-Brabant

In de regio Zuid-Holland en regio Noord-Brabant is er sprake van een groei van het aantal vacatures vergeleken met vorig jaar (14,8% in Zuid-Holland en 9,3% in Noord-Brabant. Bron: CBS). Sinds januari 2023 is het aantal banen in de horeca en uitzendbranche flink gestegen. Als gevolg van de toenemende vergrijzing zal naar verwachting ook het aantal banen in de zorgsector de komende tijd toenemen. In de detailhandel en industrie is sprake van automatisering, digitalisering en online winkelen.

Voor een aantal beroepen is er al langere tijd sprake van een krappe arbeidsmarkt. Een aantal voorbeelden van beroepen in Zuid-Holland waarvoor al minimaal 6 jaar sprake is van krapte zijn monteurs, architecten van ICT-systemen, verzorgenden en productieplanners. Ook in Noord-Brabant, zijn monteurs, architecten van ICT-systemen en verzorgenden zeer schaars. In deze regio is bovendien een tekort aan vrachtwagenchauffeurs. Voor werkgevers betekent de krapte op de arbeidsmarkt dat het lastig is om geschikt personeel te vinden. Voor werkzoekenden biedt deze ontwikkeling juist veel kansen.

Wat zijn de meest kansrijke beroepen voor de regio Zuid-Holland?

Of je nu een starter bent of dat je toe bent aan de volgende stap in een senior-functie; het is belangrijk dat je inzicht hebt in de meest kansrijke beroepen binnen jouw regio. Het UWV publiceert regelmatig een overzicht van de meest kansrijke beroepen per regio. Zo blijkt uit de laatste publicatie van het UWV dat de meeste banen in Zuid-Holland beschikbaar zijn in de bouwsector, installatietechniek, voertuigentechniek, industrie, ICT-sector en gezondheidszorg. In Rotterdam en Den Haag staan de meeste vacatures open in de technische, economische en administratieve beroepsgroepen. Zoek je een baan in Noord-Brabant? Dan bieden de steden Breda, Tilburg en Den Bosch volop mogelijkheden in de zorg, detailhandel en horeca, zakelijke dienstverlening en het onderwijs. 

Kies voor Rotterdam en Breda als springplank voor je carrière

Rotterdam is een stad die voortdurend in ontwikkeling is. Deze energieke stad staat bekend om zijn rauwe en internationale karakter. De havenstad mikt bewust op het aantrekken van internationale bedrijven die actief zijn in digitalisering, innovatie en milieu. Met de komst van deze innovatieve bedrijven ontstaat er meer werkgelegenheid in en rondom de havenstad. Wanneer je een baan als ingenieur of applicatieprogrammeur zoekt, vormt Rotterdam dan ook de perfecte springplank voor jouw carrière. Ben je op zoek naar een functie als docent of wil je graag als verzorgende aan de slag? Dan is Breda een mooie plek om je zoektocht te beginnen. De innovatieve bedrijven en de uitnodigende cultuur van de stad Breda bieden werkzoekenden de ruimte om hun talenten optimaal te benutten.   

Wat is de beste manier om een netwerk op te bouwen voor je carrière?

Om in te spelen op de huidige en toekomstige vraag naar talent, is het van belang dat je jezelf blijft ontwikkelen en duurzaam inzetbaar bent. In Rotterdam bieden arbeidsmobiliteitsnetwerken, zoals Rotterdam Werkt en Facta Non Verba,  werkzoekenden tijdelijke werkervaringsplaatsen aan. Starters en werkzoekenden krijgen hiermee de kans om binnen andere bedrijven nieuwe werkervaringen op te doen.

Ben je van plan om je carrière in Rotterdam, Den Haag, Breda of Tilburg op te bouwen? Dan is professioneel netwerken de meest effectieve manier om een baan te vinden. 

Om het maximale uit je zoektocht naar jouw droombaan in de regio Zuid-Holland of Noord-Brabant te halen, geven we je zes praktische tips:

  • Bouw je online aanwezigheid uit: een representatieve online aanwezigheid is voor iedere professional cruciaal. Werk je LinkedIn-profiel actief bij en deel regelmatig relevante informatie over je werkstatus om op te vallen.

  • Kijk naar experts uit jouw sector: bekijk welke technieken experts gebruiken om contact te leggen met andere professionals en neem ze over.

  • Zorg dat je voor een netwerkbijeenkomst altijd een elevator pitch paraat hebt: vertel in ongeveer 60 seconden wat je te bieden hebt.

  • Leg contact op netwerkbijeenkomsten: op netwerkevents kun je mensen uit je werkveld leren kennen. Ga naar een vakbeurs in de Ahoy of meld je aan voor een seminar, workshop of netwerkdiner in Breda. Of ga naar recepties en borrels van je huidige werkgever.

  • Wees duidelijk over je capaciteiten: laat zien wie je bent en wat jouw meerwaarde is als werknemer. Zo vergroot je de kans dat connecties je in de toekomst weten te vinden.

  • Luister goed: door naar anderen te luisteren op een netwerkborrel of seminar, ontdek je wellicht belangrijke informatie over de sector waarin je wilt werken.

In dit artikel hebben we de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt in de regio Zuid-Holland en Noord-Brabant besproken, de meest kansrijke beroepen en sectoren, en het belang van netwerken en professionele ontwikkeling om succesvol te solliciteren. Om optimaal te profiteren van deze kansen en het vinden van je droombaan, is het belangrijk om je netwerk op te bouwen en jezelf duurzaam inzetbaar te maken. Unique uitzendbureau is hierbij de ideale partner. Met een breed scala aan vacatures en kennis van de lokale arbeidsmarkt, kan Unique je voorzien van advies en begeleiding bij het vinden van de perfecte baan in de regio Zuid-Holland en Noord-Brabant.

Neem contact op met een de vestingen van Unique voor meer informatie over beschikbare vacatures en hoe zij je kunnen helpen je carrière naar een hoger niveau te tillen.

Ook interessant om te lezen

Omgaan met teleurstelling in je carrière

Teleurstelling in je carrière kan als een emotionele rollercoaster aanvoelen. Het geeft een gevoel van twijfel en frustratie. Het is belangrijk om te erkennen dat het normaal is om teleurste...
3-4-2024

STARR-methodiek: Excelleren in je sollicitatiegesprek

Sollicitatiegesprekken kunnen uitdagend zijn, maar met de juiste aanpak kun je schitteren. De STARR-methodiek biedt een gestructureerde manier om je ervaringen te delen en indruk te maken op...
3-4-2024