29-9-2022

Unique benut talent met High Impact Program

Met het nieuwe traineeship High Impact Program (HIP) worden ambitieuze, gemotiveerde kandidaten in korte tijd klaargestoomd tot financieel adviseur. Salesmanager Banking & Insurance Nicolien den Besten vertelt hoe Unique talenten ontdekt, opleidt en mooie kansen biedt op de arbeidsmarkt.

Hoe ontdekte Unique dat er een markt is voor dit nieuwe traineeship?

“Bij het werven van financieel adviseurs voldeden onvoldoende kandidaten aan de eisen van onze opdrachtgevers. Denk dan aan een hbo-diploma, WFT-vervolgopleidingen en passende werkervaring. We ontvingen voor onze klant ING veel sollicitaties van kandidaten, die graag bij een bank wilden werken, maar vanwege opleiding en achtergrond werden afgewezen. Wij zagen onbenutte potentie en een groot aanbod aan de “kandidaatkant” en een grote vraag en onvervulde behoefte aan de “klantkant”. Hierover gingen we met onze klanten in gesprek.”

Was het lastig om klanten aan boord te krijgen voor het traineeship?

“Ja en nee. We kennen onze klanten goed, omdat we veel contact met hen hebben. Zodoende weten we wat er speelt en wat hun uitdagingen zijn bij werving, behoud en verloop van medewerkers. Door de krapte op de arbeidsmarkt zien we ook dat steeds meer organisaties open staan voor kandidaten die die niet 100% aansluiten bij de vooraf opgestelde (niet altijd terechte) kwalificaties. Zoals ING, een klant die durft te focussen op kandidaten met de juiste drijfveren. Hierdoor verruimen zij het zoekveld. Onze klanten zijn nauw betrokken bij de verdere ontwikkeling van het High Impact Program.”

Hoe selecteert Unique de juiste kandidaten?

“De recruiters van Unique maken voor verschillende online en social platforms slimme wervingscampagnes over het HIP om potentiële kandidaten te bereiken en benaderen. Kandidaten die door banken op opleidings- en functie-eisen zijn afgewezen bij sollicitaties, benaderen we proactief en nodigen we bij interesse uit voor een gesprek. We vragen aan de hand van onze Talentscan door op motivatie, ambities en drijfveren. Een klant wil bij een kandidaat goede communicatieve vaardigheden, klantgerichtheid en dienstverlenende kwaliteiten zien. Als een kandidaat aan die verwachting voldoet, volgt een capaciteitentest. Hiermee toetsen we de kandidaat op het vereiste werk- en denkvermogen, toegespitst op financiële dienstverlening. Is er een match, dan kan een kandidaat deelnemen aan het HIP.”

Wat leren deelnemers aan het HIP?

“Engagement Builders, dat gespecialiseerd is in het ontwikkelen van opleidingen voor specifieke doelgroepen, is onze samenwerkingspartner. We zijn op 1 september begonnen met 15 gemotiveerde kandidaten. Zij krijgen via Unique Uitzendbureau alle stof die nodig is om hun basisdiploma te behalen, wat vereist is om als financieel adviseur bij een bank of verzekeraar te werken. Verder bieden wij hen de kans om andere vaardigheden te ontwikkelen, zoals persoonlijk leiderschap, omgaan met weerstand, gespreksvaardigheden en organisatiesensitiviteit. Hiervoor worden online lessen afgewisseld met trainingen en workshops van Engagement Builders, verdeeld over het jaar.”

Wat houdt het HIP in de praktijk in?

“We stemmen het traineeship af op elke deelnemer. Met klanten en kandidaten blijven we voortdurend in gesprek, waardoor we de behoefte van de kandidaat en de eisen van de opdrachtgever bij elkaar brengen. Kandidaten worden intensief begeleid door de persoonlijke coach van Engagement Builders, bij wie zij terechtkunnen met vragen of zaken waar zij tegenaanlopen. Samen evalueren kandidaat en coach regelmatig de voortgang. Via Unique hebben kandidaten de mogelijkheid om bij verschillende grote opdrachtgevers in de financiële wereld te gaan werken. En daar stopt het niet; we blijven kandidaten begeleiden tijdens hun loopbaan.”

Waarom is Unique de aangewezen partner voor dit traineeship?

“De huidige markt is een werknemersmarkt. Dat vraagt van werkgevers om mee te bewegen en andere oplossingen voor wervingsproblematiek te verkennen. Daar staan steeds meer organisaties voor open. Inmiddels zijn ook andere opdrachtgevers geïnteresseerd en voeren we oriënterende gesprekken over deelname aan het HIP. Unique is de aangewezen partner voor organisaties, omdat we een stap verder gaan, loskomen van het CV en even veel belang hechten aan iemands persoonlijkheid, motivatie, ambities, drijfveren, kwaliteiten en competenties. Het is zeker niet ons eerste leerprogramma, maar zo’n dynamisch traineeship als het HIP is echt uniek. De feedback van kandidaten en klanten is waardevol en nemen we mee in de doorontwikkeling. Zo zorgen we ervoor dat we iets blijvends in handen houden.”