4-5-2023

Hoe je kunt excelleren in een virtuele werkomgeving

Tijdens de Coronapandemie is het werken in virtuele teams een belangrijk onderdeel van ons dagelijks leven geworden. Vrijwel niemand werkt alleen nog maar face-to-face met zijn collega’s. Het belangrijkste voordeel van een virtuele werkplek is dat je als werknemer altijd en overal kunt werken. Maar hoe kun je in een virtuele werkomgeving excelleren?  In deze blog leggen we uit wat de voordelen zijn van een virtuele werkplek voor een werknemer en een werkgever. Ontdek onze 5 tips om als bedrijf de perfecte virtuele werkomgeving te creëren.

Voordelen van een virtuele werkplek

Werken in een virtuele omgeving biedt veel voordelen. Zo scheelt het reistijd en reiskosten. Omdat je bovendien niet op een vast tijdstip op kantoor hoeft te zijn, kun je als werknemer werk en privé makkelijker combineren. Als werknemer ervaar je minder stress door deze werk-privébalans. Een prettige virtuele werkplek stelt een medewerker in staat het beste in zichzelf naar boven te halen.   Ook voor werkgevers is een virtuele werkomgeving van toegevoegde waarde. Door op afstand te werken kun je als organisatie talent, kennis en expertise over de hele wereld inschakelen en 24/7-service verlenen aan je klanten. Bovendien stimuleer je met virtueel werken innovatie op de werkvloer, waardoor je de kans op het boeken van successen vergroot. 

Hoe richt je de perfecte virtuele werkomgeving voor jouw medewerkers in?

Duidelijk is dat virtueel werken blijvend is en dat bedrijven zich moeten verdiepen in de voordelen van een digitale werkomgeving. Als bedrijven de voordelen van een virtuele werkplek inzien, kunnen zij een bredere groep potentiële werknemers aantrekken. Je medewerkers zijn immers flexibeler wanneer je locatie-onafhankelijk werkt. Wil je jouw medewerkers stimuleren om digitaal te werken? Dan hebben wij de gouden tips om een perfecte virtuele werkplek te creëren. 

1. Creëer een omnichannelwerkplek

Wil je dat collega’s op afstand met elkaar verbonden blijven? Dan is het creëren van een zogeheten omnichannelwerkplek een goed voornemen. Door mail, agenda en andere apps op de laptop en smartphones van medewerkers te installeren, is het nog makkelijker om op afstand te werken. Het installeren van nieuwe apps waarmee je als werknemer in realtime met je collega’s communiceert, bevordert zowel de productiviteit als het werkplezier.

2. Onderzoek hoe de ideale werkplek er voor jouw medewerkers uitziet

Voordat je een perfecte virtuele werkplek inricht, vraag je jouw medewerkers naar hun wensen. Hoe ziet de ideale virtuele werkplek er voor hen uit? Hoe zorgen we voor een goede samenwerking binnen het team?

3. Kies voor een optimale beveiliging

Een virtuele werkplek kan niet zonder goede beveiliging. Een tweestapsverificatie om toegang te krijgen tot de virtuele werkomgeving is een vereiste. Zorg ervoor dat medewerkers hun documenten niet op hun eigen laptop of computer opslaan om dataversnippering te voorkomen. Zo zorg je er tevens voor dat gegevens niet verloren gaan.

4. Maak een online back-up

Stel in welke medewerkers toegang hebben tot welke gegevens en zorg regelmatig voor een online back-up via de Cloud.

5. Zorg voor een service helpdesk

Als medewerkers vragen hebben terwijl ze op afstand werken is een service helpdesk een ideale oplossing. Als een medewerker niet kan inloggen of  technische ondersteuning nodig heeft, is de service helpdesk altijd bereikbaar.

Vind jouw nieuwe werkgever of werknemer via Unique!

Ben je een werkgever en op zoek naar nieuw talent, of zoek je als werknemer een nieuwe baan waarbij virtuele werken een onderdeel is van je takenpakket? Kom dan in contact met de recruiters van Unique! Wij helpen je bij het vinden van nieuw talent en/of een passende baan.

  Ook interessant om te lezen

  Het grote Solliciteren en Werken Woordenboek

  Hoor of zie je tijdens je sollicitatie- of inwerkproces óók weleens woorden waarvan je denkt: ‘Uh… wat?’ Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe functie of net begonnen bent loop je vaak teg...
  18-9-2023

  Conflicten op de werkvloer: zo ga je ermee om

  Hoe graag we het misschien ook willen, we kunnen nu eenmaal niet altijd met iedereen op één lijn liggen. Grote kans dus, dat dat op professioneel vlak ook niet het geval is. Wanneer er zich ...
  18-9-2023