8-8-2023

Hoe voorkom je stress op werk? Voorkom een burn-out!

vrouw heeft stress veel werk word haar gegeven

Het voorkomen van stress op je werk om zo een burn-out te voorkomen, zijn essentiële doelen om een gezonde werk-privébalans te behouden. In deze blog delen we handige  tips om stress op het werk te verminderen en een burn-out buiten de deur te houden.

Waarom is het belangrijk om stress op werk te voorkomen?

Langdurige en overmatige stress kan ernstige gevolgen hebben voor zowel jezelf als de organisatie waar je voor werkt. Veel stress kan uiteindelijk leiden tot een burn-out. 

Hoe signaleer je een burn-out? 

Het herkennen van de tekenen van een burn-out is essentieel om tijdig actie te ondernemen om je welzijn te herstellen. Hier zijn enkele signalen die kunnen wijzen op een (aankomende) burn-out:

  • Aanhoudende vermoeidheid: Je voelt je voortdurend uitgeput, zelfs na een goede nachtrust. De vermoeidheid lijkt niet weg te gaan, ongeacht hoeveel rust je neemt.
  • Verminderde motivatie: Je verliest interesse en motivatie voor taken die voorheen plezierig waren. Zelfs eenvoudige taken lijken nu overweldigend.
  • Emotionele uitputting: Je voelt je emotioneel uitgeput en hebt het gevoel dat je opgebrand bent. Zelfs kleine situaties kunnen hevige emotionele reacties veroorzaken.
  • Verminderde prestaties op het werk: Je merkt dat je prestaties op het werk achteruitgaan. Taken kosten meer tijd dan normaal, waardoor je productiviteit afneemt.
  • Fysieke symptomen: Je krijgt van lichamelijke klachten, zoals hoofdpijn, spierpijn of duizeligheid, zonder dat er een medische oorzaak is gevonden.
  • Onvermogen om te ontspannen: Zelfs als je vrije tijd hebt, kun je niet ontspannen of genieten van de momenten van rust. Je bent constant bezig met je werk. 

💡 Wil je burn-outklachten voorkomen? Las dan regelmatig een korte break in!

Help, ik denk dat ik een burn-out heb… Wat nu?

Probeer te achterhalen wat de oorzaken zijn van je burn-out. Het kan te maken hebben met werkgerelateerde factoren, persoonlijke problemen of een combinatie van beide. Het is belangrijk om hierover te praten. Daarnaast is het handig om een professional te raadplegen. Bezoek je bedrijfspsycholoog, huisarts of psycholoog. Zij kunnen een professionele diagnose stellen en een behandelplan opstellen. Als je burn-out wordt veroorzaakt door werkgerelateerde factoren, overweeg dan om met je leidinggevende of HR-afdeling te praten over mogelijke oplossingen, zoals tijdelijk minder uren werken, taken delegeren of een andere rol binnen het bedrijf.

Tips om stress op je werk te voorkomen 

Het voorkomen van te veel stress op je werk is essentieel om een gezonde werk-privébalans te behouden. Hier zijn enkele tips om stress op het werk te verminderen en een burn-out te voorkomen:

Stel realistische doelen

Het stellen van haalbare doelen helpt je om je taken beter te beheren en geeft je een gevoel van voldoening wanneer je ze bereikt. Overweeg ook om langetermijndoelen op te delen in kleinere, behapbare stappen om overweldiging te voorkomen.

Prioriteiten stellen

Bepaal welke taken urgent zijn, en richt je in eerste instantie op deze taken. Maak gebruik van prioriteitenlijsten om je focus te behouden en voorkom dat je verstrikt raakt in minder relevante taken.

Werkdruk beheren

Als je merkt dat de werkdruk te hoog is, communiceer dit dan met je leidinggevende of collega's. Bespreek eventuele knelpunten en zoek samen naar oplossingen, zoals het herverdelen van taken of het opzetten van realistische deadlines.

Neem regelmatig pauzes

Het nemen van korte pauzes gedurende de dag is essentieel om jezelf op te laden en stress te verminderen. Geef jezelf de tijd om even weg te stappen van je werkplek en iets ontspannends te doen, zoals een wandeling maken of simpelweg diep ademhalen.

Gezonde levensstijl

Een gezonde levensstijl is cruciaal om stress te verminderen en een burn-out te voorkomen. Zorg voor voldoende slaap (idealiter 7-9 uur per nacht), eet gezond en sport regelmatig.

Praat erover

Praat openlijk over je werkgerelateerde uitdagingen met collega's, vrienden, een psycholoog of familie. Het delen van je gevoelens en ervaringen kan emotionele steun bieden en je helpen om nieuwe perspectieven te krijgen over hoe je met stress kunt omgaan.

Andere baan zoeken

Wellicht vind je jouw huidige baan niks en krijg je er te veel stress van. Dan kun je altijd kijken of er een vacature openstaat die beter bij je past.

Leer 'nee' te zeggen

Het is essentieel om 'nee' te zeggen tegen extra taken als je al overbelast bent. Laat weten wat je wel en niet kunt oppakken. 

Geef jezelf de tijd 

Als je een burn-out of heftige stressverschijnselen hebt, gaat dit niet zomaar 1, 2, 3 over. Onthoud dat het pad naar balans begint met kleine stappen, waarbij je grenzen stelt en ruimte schept voor ademruimte. Gezonde stress is oké, maar vermijd te veel stress. Voorkom een burn-out, blus de stress op tijd!

Lees ook: Conflicten op de werkvloer

Ook interessant om te lezen

Is Goede Vrijdag een officiële vrije dag?

Goede Vrijdag is een dag met een bijzondere status in Nederland. Het is een officiële feestdag, maar niet iedereen kan ervan genieten als vrije dag. De wet verplicht werkgevers namelijk niet...
17-1-2025

Gedetacheerd worden: dit zijn de voordelen!

Overweeg jij om als gedetacheerde aan de slag te gaan, maar weet je niet precies wat het inhoudt? In dit artikel lees je alles over de voordelen van detachering, zoals meer variatie, doorgro...
14-1-2025