15-8-2022

Solliciteren? 5 out-of-the-box-ideeën om op te vallen

Unique medewerker in een kartonnen doos werkt op laptop en buiten doos outside the box ideeën

Ben je het zat om in de zee van standaard cv's en motivatiebrieven onder te gaan? In de huidige competitieve arbeidsmarkt is opvallend solliciteren belangrijker dan ooit. Werkgevers worden overspoeld met sollicitaties, dus hoe zorg je ervoor dat jouw aanvraag bovenop de stapel belandt? Het antwoord ligt in creatieve sollicitatiemethoden die je laten opvallen tussen de massa. In dit artikel duiken we in vijf verrassende en innovatieve sollicitatietechnieken die je kansen op die droombaan aanzienlijk kunnen vergroten. Of je nu een ervaren professional bent of net begint, deze unieke sollicitatie-ideeën zullen je inspireren om buiten de gebaande paden te treden en een onvergetelijke indruk achter te laten bij potentiële werkgevers.

1. Interactief cv

Een cv, maar dan net even anders. Grafisch ontwerper Robby Leonardi ontwierp online een interactief cv. Als superheld scrollen we in een mooi vormgegeven gamelandschap door Leonardi’s werkervaring, skills en hobby’s. Zie je zo’n interactief cv wel zitten, maar heb je geen idee hoe je zoiets maakt, overweeg dan om een professional in te huren. Wie weet levert het je droombaan op.

2. Solliciatiefilmpje

Iets makkelijker te realiseren is het sollicitatiefilmpje. Gewoon met je telefoon opnemen, klik en klaar. Het sollicitatiefilmpje, ook wel sollicitatieselfie genoemd, wordt door steeds meer bedrijven gebruikt in plaats van of als aanvulling op de sollicitatiebrief. En dat is alleen maar logisch: het is voor werkgevers een snelle manier om direct een indruk van de kandidaat te krijgen. Assistant Judith Groenewoud probeerde het uit en nam een sollicitatieselfie op om een droombaan te scoren. Meer tips en voorbeelden voor jouw videosollicitatie kun je vinden bij Theo de Kleijn, expert op het gebied van videomarketing.

Hoe verbeter je je zichtbaarheid als werkzoekende en als werkgever? Tips van recruiter Lars Verbeek

3. Bierviltje of wc-rol

Heb je je oog laten vallen op een bedrijf dat regelmatig een vrijmibo houdt? Ga dan voor de guerillatactiek en solliciteer via een bierviltje. Of trek de aandacht van je beoogde werkgever op het toilet: met een bedrukte wc-rol. Grote kans dat hij of zij tijdens een sanitaire pauze meer tijd heeft om je sollicitatie te bekijken dan in de drukte op kantoor.

4. Campagne

Soms zit het wel heel erg tegen. Je kunt al een tijd geen werk vinden en hebt voor je gevoel alle bedrijven al benaderd. Draai het dan eens om. Ga niet zelf op zoek naar bedrijven, maar laat werkgevers jou vinden. Niek Gooren spoorde werkgevers met de grappige website Help Niek uit de WW aan om hem in dienst te nemen. En het werkte, de website ging viral en na 160 dagen kon Niek beginnen met zijn nieuwe job. Een ik-zoek-werk-campagne kun je natuurlijk ook kleinschaliger aanpakken door je netwerk en social media in te schakelen.

5. Lego

Voor creatieve sollicitaties kun je bijna alles gebruiken. Zelfs speelgoed. Studente Leah viel op met haar Lego-sollicitatie. Ze maakte een Legopoppetje van zichzelf, dat ze meestuurde met haar sollicitaties voor stagevacatures. Bij het figuurtje vonden de werkgevers een ‘gebruiksaanwijzing’ waarin ze drie kwaliteiten van zichzelf beschreef.

Voor alle jobzoekers die nog meer creatieve en originele sollicitatie-ideeën wil opdoen schreef Emily Harmsen het boek Vacatureluurs. Hiermee valt jouw volgende sollicitatie op als een rode peper tussen de sperziebonen. Good luck! En als dat niet genoeg is, dan kan je onze eigen sollicitatietips er nog bij pakken!

In een wereld waar traditionele sollicitatiemethoden steeds minder effectief worden, bieden deze out-of-the-box-ideeën een verfrissend alternatief. Door je creativiteit te tonen en je persoonlijkheid te laten zien, vergroot je niet alleen je kansen op een uitnodiging voor een gesprek, maar laat je ook zien dat je innovatief en proactief bent - eigenschappen die veel werkgevers waarderen.

Onthoud wel dat de sleutel tot een succesvolle creatieve sollicitatie ligt in de balans tussen originaliteit en professionaliteit. Kies een methode die past bij de cultuur van het bedrijf en jouw persoonlijke stijl. En vergeet niet: zelfs de meest onderscheidende sollicitatie moet nog steeds je vaardigheden en geschiktheid voor de functie duidelijk maken.

Welke creatieve sollicitatiemethode je ook kiest, het draait uiteindelijk om authenticiteit en het tonen van je passie voor de baan. Een interactief cv, een pakkend sollicitatiefilmpje of een van de andere innovatieve technieken kan de aandacht trekken, maar jouw unieke persoonlijkheid en vaardigheden zijn wat je echt onderscheidt. Deze out-of-the-box benaderingen geven je de kans om te schitteren in een competitieve arbeidsmarkt. Door je creativiteit de vrije loop te laten en buiten de gebaande paden te treden, vergroot je niet alleen je kansen op die droombaan, maar laat je ook zien dat je een kandidaat bent die durft te innoveren.

Met deze frisse kijk op solliciteren ben je klaar om indruk te maken en nieuwe carrièremogelijkheden te ontdekken. Durf anders te zijn, laat je originaliteit zien, en bereid je voor op een spannende volgende stap in je loopbaan!

Ook interessant om te lezen

Een goede motivatiebrief schrijven? Dat doe je zo!

Wanneer je solliciteert op een nieuwe baan, is je motivatiebrief vaak het eerste wat een werkgever van je ziet. Het is daarom belangrijk dat deze brief goed in elkaar zit en écht opvalt. In ...
19-10-2024

STARR-methodiek: Excelleren in je sollicitatiegesprek

Sollicitatiegesprekken kunnen uitdagend zijn, maar met de juiste aanpak kun je schitteren. De STARR-methodiek biedt een gestructureerde manier om je ervaringen te delen en indruk te maken op...
3-4-2024