15-8-2022

Solliciteren? 5 out-of-the-box-ideeën om op te vallen

Unique medewerker in een kartonnen doos werkt op laptop en buiten doos outside the box ideeën

1. Interactief cv

Een cv, maar dan net even anders. Grafisch ontwerper Robby Leonardi ontwierp online een interactief cv. Als superheld scrollen we in een mooi vormgegeven gamelandschap door Leonardi’s werkervaring, skills en hobby’s. Zie je zo’n interactief cv wel zitten, maar heb je geen idee hoe je zoiets maakt, overweeg dan om een professional in te huren. Wie weet levert het je droombaan op.

2. Solliciatiefilmpje

Iets makkelijker te realiseren is het sollicitatiefilmpje. Gewoon met je telefoon opnemen, klik en klaar. Het sollicitatiefilmpje, ook wel sollicitatieselfie genoemd, wordt door steeds meer bedrijven gebruikt in plaats van of als aanvulling op de sollicitatiebrief. En dat is alleen maar logisch: het is voor werkgevers een snelle manier om direct een indruk van de kandidaat te krijgen. Assistant Judith Groenewoud probeerde het uit en nam een sollicitatieselfie op om een droombaan te scoren. Meer tips en voorbeelden voor jouw videosollicitatie kun je vinden bij Theo de Kleijn, expert op het gebied van videomarketing.

3. Bierviltje of wc-rol

Heb je je oog laten vallen op een bedrijf dat regelmatig een vrijmibo houdt? Ga dan voor de guerillatactiek en solliciteer via een bierviltje. Of trek de aandacht van je beoogde werkgever op het toilet: met een bedrukte wc-rol. Grote kans dat hij of zij tijdens een sanitaire pauze meer tijd heeft om je sollicitatie te bekijken dan in de drukte op kantoor.

4. Campagne

Soms zit het wel heel erg tegen. Je kunt al een tijd geen werk vinden en hebt voor je gevoel alle bedrijven al benaderd. Draai het dan eens om. Ga niet zelf op zoek naar bedrijven, maar laat werkgevers jou vinden. Niek Gooren spoorde werkgevers met de grappige website Help Niek uit de WW aan om hem in dienst te nemen. En het werkte, de website ging viral en na 160 dagen kon Niek beginnen met zijn nieuwe job. Een ik-zoek-werk-campagne kun je natuurlijk ook kleinschaliger aanpakken door je netwerk en social media in te schakelen.

5. Lego

Voor creatieve sollicitaties kun je bijna alles gebruiken. Zelfs speelgoed. Studente Leah viel op met haar Lego-sollicitatie. Ze maakte een Legopoppetje van zichzelf, dat ze meestuurde met haar sollicitaties voor stagevacatures. Bij het figuurtje vonden de werkgevers een ‘gebruiksaanwijzing’ waarin ze drie kwaliteiten van zichzelf beschreef.

Voor alle jobzoekers die nog meer creatieve en originele sollicitatie-ideeën wil opdoen schreef Emily Harmsen het boek Vacatureluurs. Hiermee valt jouw volgende sollicitatie op als een rode peper tussen de sperziebonen. Good luck! En als dat niet genoeg is, dan kan je onze eigen sollicitatietips er nog bij pakken!

Ook interessant om te lezen

STARR-methodiek: Excelleren in je sollicitatiegesprek

Sollicitatiegesprekken kunnen uitdagend zijn, maar met de juiste aanpak kun je schitteren. De STARR-methodiek biedt een gestructureerde manier om je ervaringen te delen en indruk te maken op...
3-4-2024

Dress for succes: Hoe kleding invloed heeft op jouw sollicitatiegesprek

Het voorbereiden op een sollicitatiegesprek kan zowel opwindend als zenuwslopend zijn. Je hebt onderzoek gedaan naar het bedrijf, geoefend met antwoorden op veel voorkomende sollicitatievrag...
13-12-2023