19-9-2024

Hoe verbeter je je zichtbaarheid als werkzoekende en als werkgever? Tips van recruiter Lars Verbeek

Lars Verbeek teamlead Unique uitzendbureau Hilversum

In de huidige arbeidsmarkt is zichtbaarheid cruciaal, zowel voor werkzoekenden als voor werkgevers. Maar hoe zorg je ervoor dat je opvalt in een zee van vacatures en kandidaten? We spraken met Lars Verbeek, teamlead bij Unique uitzendbureau in Hilversum, over het belang van zichtbaarheid en hoe je deze kunt vergroten.

Het belang van zichtbaarheid

Volgens Lars snijdt het mes van zichtbaarheid aan twee kanten: "Wij bestaan bij de gratie van de discrepantie in vraag en aanbod binnen de arbeidsmarkt. Aan beide kanten van de markt is zichtbaarheid cruciaal."

Voor werkzoekenden is het essentieel om gevonden te worden door recruiters en potentiële werkgevers. Lars legt uit: "Vaak zijn mensen bleu in hun zoektocht. Ze weten niet precies wat ze willen of waar ze naar op zoek zijn. Voor ons zijn dit waardevolle kandidaten, en daarom is hun vindbaarheid zo belangrijk."

Aan de andere kant hebben werkgevers ook baat bij een goede zichtbaarheid. "Bedrijven lopen er vaak tegenaan dat ze de juiste kandidaten niet kunnen vinden," zegt Lars. "Ze hebben al verschillende dingen geprobeerd voordat ze bij een uitzendbureau uitkomen. Door goed vindbaar te zijn, kunnen wij hen helpen bij het vinden van de juiste kandidaten."

De rol van Google in de zoektocht naar werk of personeel

Hoewel er veel gespecialiseerde platformen zijn voor het vinden van werk of personeel, blijkt Google nog steeds een belangrijke rol te spelen. Lars vertelt: "Mensen gebruiken Google graag. Ondanks dat Google niet gespecialiseerd is in het vinden van bemiddelingsbureaus of vacatures, is het wel heel belangrijk in de zoektocht."

Hij voegt toe: "Ik heb dat getoetst bij meerdere nieuwe klanten die zich melden bij ons via de telefoon. Keer op keer kreeg ik te horen: 'Ik heb gewoon ingetypt uitzendbureau Hilversum, en jullie kwamen tevoorschijn, dus ik heb jullie maar gebeld.'"

Expertises van Lars:

  • Heldere communicatie
  • Resultaatgerichtheid
  • Mensen verbinden

Opleidingen:

    • Master of Science in Business Administration - Strategic Management aan de Radboud University (2021-2022), met een focus op AI in recruitment voor de thesis.
    • Pre-master Business Administration aan de Radboud University (2020-2021).
    • Bachelor's degree Bedrijfskunde MER aan de HAN University of Applied Sciences (2016-2020), inclusief deelname aan de Introductiecommissie.
    • Minor in Ondernemen/Ondernemerschap aan de HAN University of Applied Sciences (2019-2020).

    Connect met Lars:

    Lars zijn LinkedIn / Vacatures van Lars in Hilversum

"Ondanks dat Google niet gespecialiseerd is in het vinden van bemiddelingsbureaus of vacatures, is het wel heel belangrijk in de zoektocht."

Hoe kunnen werkzoekenden opvallen?

Voor werkzoekenden is het belangrijk om niet passief af te wachten tot ze gevonden worden. Lars adviseert: "Als je het punt hebt bereikt dat je weg wilt bij je huidige baan, wacht je niet tot die ene recruiter toevallig met het schot in de roos komt. Dan ga je zelf zoeken en wil je gevonden worden."

Hij merkt op dat de inloop bij uitzendbureaus weer toeneemt: "Men vindt het tegenwoordig toch wel spannend om op de bonnefooi ergens binnen te stappen. Het minste wat ze dan doen, is even kijken naar reviews. Ik hoor heel vaak van mensen die hier binnenkomen: 'Ik zag jullie op Google staan en ik dacht, nou, ik ga wel even langs.'"

De rol van social media

Hoewel social media een steeds grotere rol speelt in ons dagelijks leven, is het gebruik ervan voor het vinden van een baan nog beperkt. Lars zegt hierover: "Met een keurig bijgewerkt Instagram-profiel of hele lollige video's op TikTok kom je niet aan een baan. Het echt gebruiken van social media voor het vinden van een nieuwe baan, dat zie je in onze branche nog niet zoveel."

Hij voegt echter toe dat dit in de toekomst zou kunnen veranderen, vooral voor jongere generaties: "Jongere generaties gebruiken ook gewoon TikTok als zoekmachine. Ik kan me voorstellen dat dat steeds gebruikelijker wordt."

Creatieve sollicitaties

Hoewel het traditionele cv nog steeds de standaard is, ziet Lars een trend naar meer creatieve sollicitaties. Hij vertelt enthousiast over een recent voorbeeld: "In Arnhem (Unique uitzendbureau Arnhem red.) zit nu een stagiaire die is aangenomen met een video. Ze heeft geen cv opgestuurd, niks. Gewoon een e-mail met een leuke video waarin ze zichzelf voorstelt en vertelt waar ze goed in is. Ik denk dat we nog nooit met zoveel collega's en zoveel belangstelling een sollicitatie in behandeling hebben genomen."

Lars benadrukt echter dat het cv niet snel zal verdwijnen: "Het cv blijft echt nog wel een hele poos relevant. Voor mij is iedere kandidaat waardevol, of die nou met een hippe video binnenkomt of met een handgeschreven sollicitatiebrief die per post wordt verstuurd."

Artikel gaat verder onder de afbeeldingLars Verbeek over zichtbaar zijnLars en zichtbaar zijn, dat gaat hand in hand

Netwerken en banenmarkten

Netwerkevenementen en banenmarkten blijven belangrijke plekken voor werkzoekenden om in contact te komen met potentiële werkgevers. Lars heeft ervaring met verschillende soorten evenementen: "Ik heb op verschillende banenmarkten gestaan, ook wel stagemarken. Die zijn natuurlijk verschillend van elkaar, maar het doel blijft hetzelfde: vraag en aanbod bij elkaar brengen."

Voor introverte mensen kan een banenmarkt een uitdaging zijn. Lars adviseert: "Raap de moed bij elkaar om gewoon op iemand af te stappen. Er zit echt niks anders op dan dat. De mensen die daar op die markt staan als werkgever, die zijn er toch niet van onder de indruk. Dus die nemen echt wel de leiding in het gesprek en vragen je het hemd van het lijf."

Online interviews: persoonlijkheid laten zien

Met de toename van online interviews is het een uitdaging geworden om je persoonlijkheid goed over te brengen. Lars erkent dit probleem: "In een online interview mis je een hoop. Op vakinhoud, match met de vacature en werkervaring is dit helemaal geen belemmering. Maar wat je mist, zijn de dingen als samen een kop koffie halen voorafgaand aan een gesprek, een eerste hand, een blik door het gebouw."

Zijn advies is om hier bewust tijd voor te maken tijdens het gesprek: "Je moet er echt een punt van maken binnen je afspraak om daar tijd aan te besteden. Want anders komt dat er niet van en raakt het verloren."

De rol van AI in recruitment

Hoewel AI een steeds grotere rol speelt in recruitment, gelooft Lars niet dat het persoonlijk contact zal vervangen: "Zolang men met mensen blijft werken, zal je toch een gevoel willen krijgen bij die mensen waar je dan mee gaat werken. En vice versa, je wil weten wat voor vlees je in de kuip hebt."

Lees ook eens: De impact van AI op de toekomst van de arbeidsmarkt

Hij voorspelt dat de rol van de intercedent zal veranderen, maar niet zal verdwijnen: "Het persoonlijk contact zal altijd blijven. Het zal veel efficiënter worden, veel gestroomlijnder. Maar ik denk ook juist dat dat uiteindelijk het enige is wat er overblijft, omdat dat onvervangbaar is."

"Het persoonlijk contact zal altijd blijven. Het zal veel efficiënter worden, veel gestroomlijnder. Maar ik denk ook juist dat dat uiteindelijk het enige is wat er overblijft, omdat dat onvervangbaar is."

Employer branding

Lars merkt op dat werkgevers steeds meer gebruik maken van social media voor employer branding: "Employer branding wordt steeds belangrijker. Ik doe bijvoorbeeld zaken met een verzekeraar. Dat is werk dat echt amper tot de verbeelding spreekt. Er zijn maar heel weinig mensen die nog nooit in verzekeringen hebben gewerkt en denken: 'Oh, maar dat lijkt me leuk.'"

Hij vertelt hoe deze werkgever dit aanpakt: "Die zijn aan de slag met een video waarin ze iemand mee laten kijken. Ze hebben er een BN'er op gezet die dat dus even helemaal uit gaat pluizen in een korte video van 5 tot 10 minuten. En ook dat is natuurlijk weer een bepaalde vorm van social media gebruik die dat vraag en aanbod bij elkaar brengt."

Tips en valkuilen

Lars moedigt creativiteit aan in sollicitaties, maar waarschuwt ook: "Waar je wel echt de plank mis kan slaan, is als het inhoudsloos wordt. Dus als het alleen maar om de vorm gaat. Een werkgever kan nog steeds niets met alleen maar 'hey, hallo en 300 foto's van jezelf'. Het is belangrijk dat de inhoud niet lijdt onder de vorm."

Hij voegt toe: "Ik denk dat experimenteren met de vorm prima is, zolang de inhoud er niet onder lijdt. Ik heb bijvoorbeeld mijn hbo-afstudeeronderzoek in PowerPoint geschreven. Echt totaal iets anders. Maar zolang de inhoud er niet onder lijdt, kan dat prima."

Zichtbaarheid is toekomstbestendig

Zichtbaarheid in de arbeidsmarkt blijft cruciaal, maar de manier waarop we zichtbaar zijn, verandert. Lars concludeert: "Ik denk dat de kernprincipes waar het om gaat hetzelfde blijven. Bijvoorbeeld naamsbekendheid. In het geval van een werkzoekende: wat voor een baan die graag wil, waar hij gelukkig van wordt. En een werkgever is gewoon altijd op zoek naar een stukje competenties. Er ligt een takenpakket en dat moet gebeuren." Hulp nodig bij je sollicitaties? Laat Unique je helpen en adviseren

Hij eindigt met: "Dat zijn allemaal dingen die niet veranderen. Dat zijn de constanten. Het gaat er alleen wel heel anders uitzien van de buitenkant. Die naamsbekendheid zal misschien minder door een radiospotje worden en veel meer door een TikTok die in het oog van een zestigjarige als een tang op een varken slaat. Terwijl een radiospotje voor diegene wel veel meer tot de verbeelding spreekt. Dus daar ga je verschuivingen in zien, maar het kernprincipe blijft naamsbekendheid vergroten."

In de steeds veranderende arbeidsmarkt is het cruciaal om mee te bewegen met nieuwe trends en open te staan voor innovatieve manieren om jezelf of je bedrijf te presenteren. Door bewust te werken aan je zichtbaarheid, vergroot je je kansen aanzienlijk - of je nu op zoek bent naar een nieuwe uitdaging of op zoek bent naar het perfecte talent voor je organisatie. Hulp nodig als werkgever bij het recruiten en zichtbaar zijn bij de juiste kandidaten? Laat Unique je helpen en adviseren

Lars en Ramon tijdens hun Teams interviewLars en Ramon tijdens hun Teams interview

Over de schrijver:

Dit artikel maakt deel uit van onze nieuwe rubriek 'In gesprek met', waarin Ramon Gulikers de verhalen achter RGF Staffing ontdekt. Als content creator bij Unique gaat hij op zoek naar de menselijke kant van ons bedrijf. Benieuwd naar meer inspirerende carrièreverhalen of heb je vragen over werken bij Unique? Houd deze rubriek in de gaten en wie weet spreken we jou de volgende keer.

Connect met Ramon:

Ramons LinkedIn

Ook interessant om te lezen

Offboarding: afscheid nemen met grootse impact

Onboarding, het proces waarbij nieuwe werknemers worden geïntroduceerd en geïntegreerd in een bedrijf, wordt vaak gezien als een van de meest cruciale fasen in het dienstverband. Wat echter ...
13-9-2024

Thuiswerken: 8 tips voor ongekende productiviteit (en overleving!)

Voor de meesten zal een wereldwijde pandemie de reden zijn van thuiswerken. Gelukkig zijn er ook andere redenen. Een besparing op de reiskosten doordat je de auto laat staan. Of een tevreden...
10-9-2024