17-7-2022

Welke baan past bij mij? Zó vind je ‘m!

man en vrouw op kantoor, man achter laptop laat iets zien

1. Bedenk hoe jij het liefst werkt

Welke baan past bij mij? Om dat uit te vinden, helpt het om stil te staan bij wanneer jij op je best bent. Als je terugdenkt aan eerdere banen of bijbanen die je hebt gedaan, welke vond je dan prettig en welke minder? Let daarbij op locatie, contact met collega’s, relatie met een manager en cultuur. Ben je iemand die bijvoorbeeld graag zelfstandig werkt of juist in een team? Vertoef je graag op kantoor of gaan je haren daar rechtovereind van staan? Sommigen vinden het prettig om vaste werktijden te hebben, maar anderen zijn daar liever flexibel in. Die vlieger gaat ook op voor bedrijfscultuur, bijvoorbeeld informeel versus formeel contact met collega’s.

Als je weet in welke omgeving je prettig werkt, kun je dat altijd in gedachten houden bij sollicitatiegesprekken of bij vacatures. Onze ervaring leert dat je eerder een baan vindt die bij je past als je weet in wat voor omgeving jij bloeit.

2. Let bij een baan op voldoening en autonomie

Tegenwoordig is werk veel meer dan een dagelijkse activiteit om je boterham te verdienen. Zo blijkt uit onderzoek dat werkenden naast salaris vooral zingeving, autonomie en inhoudelijke uitdaging waarderen in een baan. Zingeving hoeft niet te gaan over levens redden, maar kan ook zitten in mensen coachen of adviseren, een concreet probleem oplossen (zoals een kapotte cv-ketel) of een duidelijke bijdrage leveren aan de groei van een bedrijf.

Volgens de zelf-determinatietheorie hebben mensen van nature behoefte aan autonomie. We willen onze eigen keuzes maken. Zelfstandig werken. Het stuur in eigen handen hebben. Op werkgebied zie je dat terug in initiatief mogen nemen, zelf bepalen hoe je het werk uitvoert of bijvoorbeeld zelf je werktijden indelen.

Inhoudelijke uitdaging is ook weer voor iedereen anders, maar een niet te onderschatten booster voor werkplezier. Vaak worden we blij van werk waar je niet op de automatische piloot werkt, maar creatief mag denken of problemen mag oplossen. Unique’s tip: check bij vacatures al of je deze drie werkplezier-boosters terugziet óf vraag ernaar tijdens je sollicitatiegesprek.

Als je voldoening haalt uit een baan, vergroot dat je werkplezier. En daardoor zit jij weer beter op je plek! Geeft het jou bijvoorbeeld een goed gevoel om mensen te helpen? Of krijg je een kick van organisaties helpen groeien? Neem het mee in jouw banenjacht.

En zo zijn er meer kenmerken van een baan die voorspellers zijn voor werktevredenheid. In wetenschappelijk onderzoek komen dezelfde zaken terug die werkplezier verhogen:

  1. Werksfeer en band met collega’s
  2. Duidelijke taken met een concreet resultaat
  3. Doorgroeimogelijkheden en kansen om te ontwikkelen
  4. Secundaire arbeidsvoorwaarden
  5. Werklocatie en (flexibele) werktijden

3. Doe de Talent Scan

Werk waarin je jouw unieke talenten inzet, geeft voldoening. Maar dan moet je eerst weten waar jouw krachten liggen! Met de Unique Talentscan ontdek je die.

Soms weet je al ongeveer waar je goed in bent, maar is het lastig om dat concreet te benoemen. En jouw verborgen talenten mogen zichtbaar worden, want ook die komen in sommige banen goed van pas.

De Talentscan van Unique is gemaakt op basis van psychologisch onderzoek, waardoor jij echt verder kunt met de resultaten en gericht kunt speuren naar die passende baan (hij bestaat, echt!).

4. Praat met mensen

Er is niemand die beter weet hoe het is om een bepaalde baan te hebben dan degene die het elke dag doet. Zij kunnen je een schat aan informatie geven en verrassende inzichten met je delen. Zo kan een hr-medewerker je precies vertellen hoe een doorsnee werkdag in elkaar steekt. En een servicemonteur weet precies welke technische handelingen je verricht.

Bij Unique mag je ook altijd in gesprek gaan met een consultant bij jou in de buurt. Zij hebben veel ervaring met ontdekken welk werk bij jou past. Ze luisteren heel goed naar wat je wil en kunt, maar vooral ook wat je wil leren.

5. Let op je mindset: Zoek naar groei, niet naar perfectie

Het mooie aan dit advies is dat je ‘m zelf in de hand hebt. Zoek jij dé ultieme droombaan, iets waar je passie voor de volle 100% in tot uiting komt? Volgens wetenschappers kom je dan van een koude kermis thuis. Mensen die geloven in één passie blijken minder open te staan om nieuwe ervaringen op te doen en nieuwe bezigheden te ontdekken. Ook op werkgebied. Sterker nog, uit onderzoek bleek dat mensen met een ‘fixed mindset’ minder gemotiveerd zijn om nieuwe dingen te leren dan degenen met een ‘growth mindset’.

Ook interessant om te lezen

Omgaan met teleurstelling in je carrière

Teleurstelling in je carrière kan als een emotionele rollercoaster aanvoelen. Het geeft een gevoel van twijfel en frustratie. Het is belangrijk om te erkennen dat het normaal is om teleurste...
3-4-2024

STARR-methodiek: Excelleren in je sollicitatiegesprek

Sollicitatiegesprekken kunnen uitdagend zijn, maar met de juiste aanpak kun je schitteren. De STARR-methodiek biedt een gestructureerde manier om je ervaringen te delen en indruk te maken op...
3-4-2024