27-4-2022

Ben jij toe aan een nieuwe baan? Doe de check!

kantoor met bureau en bureaustoel in nette moderne stijl

Iedereen kent wel die dagen: soms bruis je van energie en zit je op je top, andere keren verloopt alles minder soepel. Op zulke momenten is het misschien niet meteen tijd om je CV naar alle kanten te sturen. Soms maken kleine veranderingen al een wereld van verschil. Denk er eens over na om 's ochtends figuurlijk een andere bril op te zetten. Nee, we bedoelen geen echte bril, maar een andere kijk op de dingen. Als je je focust op wat je gelukkig maakt, zul je vanzelf optimistischer worden. En vergeet niet om vriendelijk te zijn tegen je collega's of je werkplek een kleine make-over te geven (ja, dat werkt echt!).

TL;DR - Samenvatting

 1. Kleine veranderingen kunnen een groot verschil maken in je werkplezier.
 2. Herken signalen zoals gebrek aan energie, verveling en stress in je huidige baan.
 3. Gebruik online tests, professionele hulp, en blijf jezelf ontwikkelen voor een succesvolle carrièrewissel.
 4. Behoud professionaliteit op je huidige werkplek, zelfs tijdens je zoektocht naar een nieuwe baan.
 5. Bespreek je ontevredenheid met je leidinggevende en zoek actief naar nieuwe carrièremogelijkheden.

Checklist: klaar voor een andere uitdaging?

Been there, done that? En je hebt nog steeds een dip? Dan herken je misschien ook onderstaande signalen:

 • Waar halen zíj hun energie vandaan?
 • Zie ze gaan, je collega’s. Elke dag weer enthousiast en vol werkspirit. Jaloersmakend. Irritant zelfs. Want ooit was jij ook zo. Maar hoe deed je dat ook alweer?
 • Wat dóe je eigenlijk in deze functie?
  Tja, dan kun je nog zo proberen je werk positief te benaderen. Maar dat verandert weinig als de baan niet bij je past of als je je nooit thuis hebt gevoeld in de organisatie.
 • Wat is dit saai!
  Week in week uit, jaar in jaar uit dezelfde routine? Of structureel te weinig te doen? Oef, dan zijn de dagen lang. Bore-out ligt op de loer. Dat is de tegenhanger van burn-out, maar zeker zo ernstig.
 • Je voelt je een nummertje
 • Heb je dit al met de baas besproken? En er komt geen verbetering? Je niet erkend of gewaardeerd voelen is funest voor je werkplezier.
 • Beïnvloedt je werk je vrije tijd?
  En dan hebben we het niet alleen over overuren. Krijg je een naar of zelfs angstig gevoel als je alleen maar aan je werk dénkt?
 • Waar is het zonnetje in huis?
  Een beetje stress is goed voor de mens. Maar niet als het je allemaal echt te veel wordt. Stress en ergernissen beïnvloeden je humeur. Erger nog: ze kunnen je gezondheid schaden!

De belangrijkste tip:  Ontdek je carrièrepotentieel met de Unique Talentscan!

Wil je echt zeker weten dat je alles uit je baan haalt? Doe dan de Talentscan van Unique! Door het in kaart brengen van je eigen talenten en drijfveren, geef je een fris perspectief aan je carrière. Je vraagt de Unique Talentscan hier kosteloos aan.

Herken je twee of meer signalen? Tijd voor actie!

 1. Doe online tests en assessments
  Er zijn verschillende websites en platforms waar je online tests en assessments kunt doen om inzicht te krijgen in je persoonlijkheid, interesses en vaardigheden. Deze tests kunnen je helpen bij het ontdekken van welke carrièrepaden beter bij je passen en welke aspecten van je huidige baan mogelijk niet goed aansluiten bij jouw behoeften en talenten. Neem de tijd om deze tests te doen en reflecteer op de resultaten om een beter beeld te krijgen van wat je zoekt in een nieuwe baan. Bekijk eens deze beroepskeuzetests.
 2. Professionele hulp en loopbaancoaching
  Als je merkt dat je vastloopt in je zoektocht naar een nieuwe baan of als je behoefte hebt aan begeleiding bij het nemen van de juiste carrièrestappen, overweeg dan om professionele hulp in te schakelen. Loopbaancoaches en carrièreadviseurs hebben expertise op dit gebied en kunnen je helpen bij het identificeren van je sterke punten, het verkennen van nieuwe mogelijkheden en het ontwikkelen van een strategie om je doelen te bereiken. Zij kunnen je ook ondersteunen bij het opstellen van een professioneel cv en het voorbereiden op sollicitatiegesprekken.
 3. Websites met trainingen en opleidingen
  Naast het zoeken naar een nieuwe baan, kan het ook lonend zijn om te investeren in jezelf door middel van trainingen en opleidingen. Er zijn diverse websites en platforms beschikbaar die online cursussen en trainingen aanbieden op verschillende vakgebieden. Deze kunnen je helpen om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen, je kennis te vergroten en je aantrekkelijker te maken voor potentiële werkgevers. Neem de tijd om te onderzoeken welke trainingen relevant zijn voor jouw interessegebied en carrièredoelen.
 4. Blijf goed functioneren op je huidige werkplek
  Als je merkt dat je niet meer gelukkig bent in je huidige baan, kan het verleidelijk zijn om je inzet en motivatie te verminderen. Echter, het is belangrijk om professioneel te blijven en je werk goed te blijven doen, zelfs tijdens je zoektocht naar een nieuwe baan. Dit toont je professionaliteit en kan positieve referenties opleveren voor toekomstige sollicitaties. Blijf je verantwoordelijkheden serieus nemen, lever kwaliteitswerk af en behoud goede relaties met collega's en leidinggevenden.
 5. Bespreek je ontevredenheid op je werk
  Als je niet meer gelukkig bent in je huidige baan, is het belangrijk om dit bespreekbaar te maken. Plan een gesprek met je leidinggevende en leg rustig en duidelijk uit wat je dwarszit en waarom je het gevoel hebt dat je aan een nieuwe uitdaging toe bent. Wees open en eerlijk, maar behoud ook respect voor de situatie. Soms kunnen er mogelijkheden zijn om je takenpakket aan te passen, je nieuwe verantwoordelijkheden te geven of je te ondersteunen bij je professionele groei. Door het gesprek aan te gaan, geef je je werkgever de kans om te reageren en mogelijk oplossingen aan te dragen.

Jij voelt je duidelijk niet meer happy op je werk. Heb je het besluit genomen om voor een andere job te gaan? Gefeliciteerd! Alleen dat al zorgt voor nieuwe energie. Maak daar gebruik van. Zoek uit wat je wilt, ga aan de slag met je cv, leer hoe je je Linkedin-profiel kunt verbeteren en bekijk tips over alles wat met solliciteren te maken heeft. Op We Assist You vind je bovendien de nieuwste vacatures in je vakgebied.

Het is van belang om naar jezelf te luisteren en je behoeften serieus te nemen als het gaat om je carrière. Door gebruik te maken van online tests, professionele hulp in te schakelen, je vaardigheden bij te schaven en open te communiceren op je werk, kun je een beter inzicht krijgen in je carrièredoelen en de stappen nemen die nodig zijn om een nieuwe baan te vinden die beter bij jou past. Onthoud dat verandering mogelijk is en dat het nooit te laat is om een nieuwe weg in te slaan naar professionele voldoening. 

Ben je eruit? Bekijk dan eens onze vacatures per vakgebied of de banen per provincie, geeft je meteen een beeld van wat er allemaal kan in jouw branche of regio.

Ook interessant om te lezen

Omgaan met teleurstelling in je carrière

Teleurstelling in je carrière kan als een emotionele rollercoaster aanvoelen. Het geeft een gevoel van twijfel en frustratie. Het is belangrijk om te erkennen dat het normaal is om teleurste...
3-4-2024

STARR-methodiek: Excelleren in je sollicitatiegesprek

Sollicitatiegesprekken kunnen uitdagend zijn, maar met de juiste aanpak kun je schitteren. De STARR-methodiek biedt een gestructureerde manier om je ervaringen te delen en indruk te maken op...
3-4-2024