14-11-2023

Het kiezen van het juiste loopbaanpad: waar ligt jouw passie?

trap naar succes met blokjes op de muur

Je zit in een fase van je leven waarin je moet beslissen welk loopbaanpad je wilt bewandelen en waar je gelukkig van wordt bij je volgende baan. Het is een uitdagend en soms verwarrend proces, maar het begint allemaal met één eenvoudige, maar cruciale vraag: Waar ligt jouw passie? In dit artikel helpen we je bij het vinden van jouw passie en het kiezen van het juiste loopbaanpad!

De cijfers

Volgens gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) uit 2018 is bijna een kwart (24,1%) van de Nederlanders ongelukkig op de werkvloer. Klachten die horen bij een burn-out nemen nog steeds elk jaar toe. Dit is een veel te hoog percentage, en als jij je ongelukkig voelt op de werkvloer, is het tijd om dat te veranderen.

Tijd om uit de sleur te ontsnappen

Het gevoel van constante uitputting, waarbij je hoopt dat de dag snel voorbij gaat, kan bijzonder zwaar zijn. En iedereen kan ermee te maken krijgen. De wekker gaat af, en je hebt een diep gevoel van weerstand om op te staan. Je weet dat je op weg bent naar een kantoor waar je elke dag dezelfde gang van zaken zult doorgaan. Je sleept jezelf uit bed, voelt je fysiek en emotioneel al uitgeput voordat de dag begonnen is.

Na een snelle douche en een haastig ontbijt, vertrek je naar je werk. Eenmaal op kantoor aangekomen, begint de dag met een stapel nutteloze e-mails die wachten om beantwoord te worden en een reeks taken die je eigenlijk niet kunt uitstaan. De gedachte aan nog een dag in deze omgeving voelt als een last.

De ellendige routines

Terwijl de uren voorbij gaan, voel je je opgesloten in een kooi van routines. Je voelt de tijd stagneren, terwijl je jezelf door de taken probeert te werken. Iedere minuut lijkt een eeuwigheid te duren, en je verlangt naar het moment dat je eindelijk naar huis kunt gaan. Dat je eindelijk weer dingen kunt doen waar je wel blij van wordt. 

Het gevoel van uitputting wordt versterkt door het gebrek aan interesse in je werk. Je kunt jezelf er niet toe zetten om gemotiveerd te zijn, omdat je diep van binnen weet dat dit niet is wat je wilt doen. Je kijkt op de klok en hoopt dat de tijd sneller zal gaan, maar de wijzers lijken te vertragen in plaats van versnellen.

Het verlangen naar vrijheid

Je verlangt naar de vrijheid om te doen wat je werkelijk graag doet, om je passie na te jagen in plaats van gevangen te zitten op kantoor. De dagen worden weken, de weken worden maanden, en je voelt dat je levensenergie langzaam uit je wordt gezogen.

Het gevoel van hoop dat de dag voorbij zal gaan, wordt een dagelijkse mantra. Je telt de uren af tot je naar huis kunt, in de hoop dat de avonden en weekenden een welkome ontsnapping zullen bieden van de dagelijkse sleur.

Uiteindelijk besef je dat je huidige situatie niet langer houdbaar is, en je moet nadenken over stappen om verandering te brengen in je werk en leven. Het kan een uitdagend proces zijn, maar het is de enige manier om het gevoel van gevangenschap en uitputting te doorbreken en te streven naar een carrière die je voldoening geeft. Maar hoe doe je dat?

Ontdek je passie

Het volgen van je passie betekent dat je werk doet waar je van houdt, waar je ‘s ochtends met enthousiasme voor uit bed springt. Het betekent dat je jezelf kunt vinden in wat je doet, dat je erin opgaat en dat je erin gelooft. Maar hoe ontdek je jouw passie en hoe zet je die om in een carrière? Hier zijn enkele stappen die je kunnen helpen. 

Zelfreflectie

De eerste stap bij het ontdekken van je passie is door naar binnen te kijken. Wat zijn je interesses, waarden en talenten? Wat zijn de dingen waar je enthousiast van wordt? Maak een lijst met aantekeningen en praat met mensen die je goed kennen om inzicht te krijgen in je sterke punten en interesses. 

Experimenteer

Soms weet je niet wat je passie is totdat je het hebt geprobeerd. Probeer nieuwe dingen, neem deel aan activiteiten die je nieuwsgierigheid wekken, en wees niet bang om te falen. Fouten zijn om van te leren en te groeien.

Wees geduldig

Het vinden van je passie en kiezen voor de juiste baan is een proces dat tijd kost. Het kan goed zijn dat de eerste baan die je kiest niet goed bij je past en dat is niet erg. Blijf gewoon rustig zoeken naar iets nieuws. En als dat opnieuw niet is wat je zoekt? Dat is oké. Blijf gewoon rustig zoeken naar een baan waar jij gelukkig van wordt.

Flexibiliteit vereist

Het kan zijn dat je passies en interesses in de loop van de tijd veranderen. Wees bereid om je loopbaanpad aan te passen aan het feit dat je interesses kunnen veranderen.

Ontdek je passies in Uniqueverse 

Wil je een baan hebben die bij je past? Dan kan Uniqueverse dé oplossing voor jou zijn. Met de Uniqueverse spelen we in op de persoonlijke dingen die jou uniek maken. Het gaat verder dan je cv, diploma’s en naam. Waar liggen je passies?

Ik weet al wat mijn passie is

Als je het geluk hebt om je passie al te kennen, bevind je je in een fijne positie. Het kiezen van de juiste baan wordt dan een proces dat draait om het benutten van die passie en het omzetten in een lonende carrière. Begin met het identificeren van de gebieden binnen je passie die je het meest inspireren en waar je je talenten kunt benutten. Zoek naar vacatures en mogelijkheden die aansluiten bij deze gebieden. Streef naar opleidingen en certificeringen die je kunnen helpen om je expertise in je passiegebied te vergroten. Het kiezen van de juiste baan wordt dan niet alleen een manier om geld te verdienen, maar ook een manier om je passie te omarmen.

Werken via Unique

Bij Unique koppelen we unieke mensen zoals jij, aan unieke banen. We kijken niet alleen naar wat je kunt,  maar ook naar waar jij enthousiast van wordt. 

Ook interessant om te lezen

Onboard flexmedewerkers effectief: 6 tips voor succes

De inzet van flexmedewerkers kan een waardevolle toevoeging zijn aan je bedrijf. Ze kunnen je helpen om pieken in de werkdruk op te vangen, je team te voorzien van gespecialiseerde vaardighe...
23-4-2024

Generatiemanagement: een bron van kracht

Door generatiemanagement toe te passen, kunnen je als organisatie de diversiteit binnen je personeelsbestand omarmen en deze omzetten in een bron van kracht en innovatie. Dit omvat het creër...
5-4-2024