22-8-2024

Een carrièreswitch maken? Het is nooit te laat om de stap te wagen en van baan te veranderen.💪

In een steeds veranderende wereld zien we een opvallende trend: een groeiend aantal professionals maakt de keuze voor een carrière switch.

In onze snel veranderende wereld zien we steeds meer professionals die kiezen voor een carrièreswitch. Waar dit eerder vaak een stap was voor jonge twintigers aan het begin van hun loopbaan, overwegen tegenwoordig ook ervaren veertigers en vijftigers steeds vaker om hun carrière een nieuwe wending te geven. Maar wat drijft hen om van baan te switchen? En hoe kunnen werkgevers hierop inspelen?

Wie kiest voor een carrièreswitch?

Hoewel een carrièreswitch op elk moment in iemands loopbaan kan plaatsvinden, zien we dat bepaalde leeftijdsgroepen vaak met specifieke redenen deze stap overwegen. Zo kiezen professionals tussen de 30 en 50 jaar vaak voor een nieuwe richting omdat hun huidige baan hen niet langer voldoening geeft, of omdat hun persoonlijke waarden en doelen zijn veranderd. Zij gaan dan op zoek naar meer balans tussen werk en privé, of een uitdaging die beter aansluit bij hun passies. Toch zijn het niet alleen de dertigers en vijftigers die het roer omgooien. Ook in andere leeftijdsgroepen zien we steeds vaker professionals die een carrièreswitch overwegen.

  • Twintigers zijn vaak nog zoekende naar wat écht bij hen past. Zo kan een baan die eerst aantrekkelijk leek, toch niet zo goed bij hun interesses en ambities passen. Hierdoor gaan ze op zoek naar werk dat beter past bij hun persoonlijkheid en toekomstplannen, voordat ze zich voor langere tijd aan een werkgever binden.

  • Voor dertigers komt het besef vaak dat hun ambities zijn veranderd. Wat ooit belangrijk leek, sluit nu minder goed aan bij hun persoonlijke doelen. Daarom willen ze opnieuw richting geven aan hun carrière en kiezen ze voor werk dat meer voldoening geeft, én beter past bij wie ze nu zijn en wat ze in de toekomst willen bereiken.

  • Veertigers merken na een lange carrière dat hun werk niet langer aansluit bij hun persoonlijke waarden of ambities. En wat ooit uitdagend was, voelt nu vaak als een routineklus. Daarom zoeken ze naar een nieuwe richting waarin ze hun ervaring kunnen inzetten op een manier die hen opnieuw energie en voldoening geeft.

  • 50-plussers hebben vaak jarenlange werkervaring, maar merken soms dat hun huidige baan niet meer aansluit bij hun persoonlijke ambities. In dat geval kan een carrièreswitch hen de mogelijkheid bieden om hun expertise op een frisse manier in te zetten en werk te vinden dat hen weer nieuwe energie en voldoening geeft.

  • Zestigers, met het pensioen in zicht, willen hun laatste werkende jaren vaak zinvol invullen. Door van baan te switchen, kunnen ze hun schat aan ervaring inzetten voor een nieuwe uitdaging. Dit geeft hen de kans om hun loopbaan af te sluiten met frisse energie, terwijl ze nog steeds waarde toevoegen aan zichzelf en hun werkgever.

Waarom wisselen deze mensen van baan?

Hoewel de motivatie per persoon verschilt, zijn er vijf veelvoorkomende drijfveren om van baan te wisselen.

  1. De wens om betekenisvol werk te doen:
    Veel mensen willen een baan die echt iets toevoegt aan hun leven. Wanneer dat gevoel verdwijnt, gaan ze op zoek naar iets nieuws. Bijvoorbeeld: iemand die jaren in de commerciële sector heeft gewerkt, kan ervoor kiezen om over te stappen naar een baan waarin ze met hun werk een waardevolle bijdrage leveren aan de samenleving.

  2. Meer vrijheid, minder werkdruk:
    Veel professionals verlangen naar meer flexibiliteit in hun werk. Ze willen zelf bepalen waar en wanneer ze werken, en zoeken een betere balans tussen werk en privé. In een wereld waar technologie thuiswerken mogelijk maakt, kiezen veel mensen ervoor om van baan te veranderen om meer vrijheid te creëren in hun dagelijkse leven.

  3. De behoefte aan nieuwe uitdagingen:
    Het komt vaak voor dat het werk na verloop van tijd zijn glans verliest en alles op de automatische piloot gaat. Op dat moment ontstaat de behoefte aan iets nieuws, iets wat weer frisse energie en nieuwe uitdagingen geeft. Het switchen van carrière kan de juiste manier zijn om dat gevoel van vastgeroest zijn los te schudden. 

  4. De wens om relevant te blijven in een digitale toekomst:
    De opkomst van automatisering en digitale tools biedt professionals een uitgelezen kans om hun carrière een nieuwe richting te geven. Hierdoor kunnen ze hun bestaande vaardigheden op een frisse manier inzetten en nieuwe vakgebieden verkennen die aansluiten bij de toekomst. Zo kan iemand met een administratieve achtergrond bijvoorbeeld overstappen naar een rol waar data-analyse of procesoptimalisatie centraal staat, en zo weer nieuwe energie vinden in zijn of haar werk.

Van baan wisselen? Vraag om een aanbevelingsbrief!

Een carrièreswitch: is dat interessant voor mij?

Heb je zelf het gevoel dat je met steeds minder zin naar je werk gaat, en kijk je al op maandagochtend uit naar het weekend? Vraag jezelf dan eens af of je nog wel op de juiste plek zit. Het kan namelijk zijn dat je werk niet meer aansluit bij wat je belangrijk vindt, of dat de uitdaging die er ooit was, nu is verdwenen. Misschien zijn je ambities veranderd, of zoek je meer voldoening in wat je doet. Een carrièreswitch kan dan precies zijn wat je nodig hebt, en ervoor zorgen dat je weer met hernieuwde energie aan de slag gaat.

Gooi het roer om

Sta eens stil bij de vraag: wat maakt je enthousiast? Waar krijg je energie van? Soms veranderen je interesses, terwijl je werk hetzelfde blijft. Dit kan het moment zijn om opnieuw naar je vaardigheden te kijken en te ontdekken hoe je ze op een andere manier kunt inzetten. Misschien heb je wel meer in huis dan je denkt, en met wat extra kennis of ervaring wordt de overstap naar een nieuwe baan een stuk makkelijker. Voor je het weet, ben je klaar om je carrière een frisse nieuwe richting te geven.

Wat zijn interessante beroepen voor carriere switchers?

Overweeg je om het roer volledig om te gooien? Dan zijn er volop sectoren waar je met open armen wordt ontvangen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor omscholing naar de zorg—een sector waar de vraag naar mensen met een passie voor anderen altijd groot is. Daarnaast biedt de IT-sector volop mogelijkheden voor nieuw talent dat graag met technologie werkt. En als duurzaamheid iets is wat jij belangrijk vindt, opent de energietransitie deuren naar een snelgroeiende markt vol kansen.

Ik wil een carrièreswitch maken. Hoe pak ik dat aan?

Door onderstaande vijf stappen te volgen, maak je bewuste keuzes en geef je je loopbaan vol vertrouwen een nieuwe richting.

1. Onderzoek je drijfveren:
Vraag jezelf af waarom je overweegt om van baan te veranderen. Voel je je verveeld, ondergewaardeerd of mis je wat uitdaging in je huidige werk? Of sluit het werk niet meer goed aan bij je persoonlijke doelen en waarden? Door goed te begrijpen wat je drijft om van baan te veranderen, kun je beter bepalen wat je zoekt in een nieuwe functie.

2. Ontdek waar je energie van krijgt:
Nu je weet waarom je iets anders wilt, is het tijd om te onderzoeken waar je echt blij van wordt in je werk. Wat zijn de taken of projecten die je energie geven? Waar liggen je talenten, en welke vaardigheden gebruik je graag? Door dit helder in kaart te brengen, krijg je een beter beeld van welke functies of sectoren goed bij je zouden passen.

3. Verken je mogelijkheden:
Neem rustig de tijd om de verschillende opties te onderzoeken. Welke functies passen bij jouw interesses en capaciteiten? Praat daarnaast met mensen in je netwerk die in vakgebieden werken die je nieuwsgierig maken. Dit geeft je een duidelijker beeld van wat er mogelijk is en welke richting goed bij je zou kunnen passen.

4. Versterk je vaardigheden: 
Misschien heb je al veel in huis, maar soms kan een aanvullende cursus of opleiding precies dat extra zetje geven dat je nodig hebt om je sterker te positioneren. Daarom is het belangrijk om te kijken of er specifieke kennis of vaardigheden zijn die je kunt aanscherpen of uitbreiden, zodat je nieuwe carrièrekansen optimaal kunt benutten. Door actief te investeren in je ontwikkeling, zorg je er uiteindelijk voor dat je niet alleen goed voorbereid, maar ook vol zelfvertrouwen de volgende stap in je loopbaan kunt zetten.

5. Zet je netwerk in en solliciteer:
Nu je weet welke richting je op wilt en je je kwaliteiten hebt versterkt, is het moment aangebroken om in actie te komen. Dit doe je door eerst je netwerk in te schakelen om meer te weten te komen over kansen in de sector die je interesseert. Praat bijvoorbeeld met mensen die je verder kunnen helpen en wees niet bang om zelf de eerste stap te zetten. Daarna kun je beginnen met solliciteren naar functies die passen bij je nieuwe doelen en ambities. Onthoud: een goede voorbereiding vergroot de kans op succes.

Klaar voor een nieuwe uitdaging? Solliciteer op één van onze Unique vacatures!

Hoe moet ik als werkgever omgaan met carrière switchers?

Steeds meer professionals kiezen voor een carrièreswitch. Door aandacht te besteden aan een aantal belangrijke punten, kun je als werkgever hier slim op inspelen:

  1. Geef interne carrièreswitches de ruimte:
    Werknemers die binnen het bedrijf een nieuwe uitdaging willen aangaan, kun je helpen door ze ontwikkelmogelijkheden te bieden. Hierbij kun je denken aan trainingen, opleidingen of coaching. Op deze manier houd je talent binnenboord en motiveer je medewerkers om het beste uit zichzelf te halen in een nieuwe rol.

  2. Werven met een bredere blik:
    Richt je bij het werven niet  alleen op de ervaring van de sollicitanten, maar kijk vooral naar de kwaliteiten en capaciteiten die ze in hun eerdere banen hebben ontwikkeld. Dit kan je team diverser en creatiever maken en zorgt ervoor dat je aantrekkelijker bent voor mensen die hun loopbaan een nieuwe wending willen geven.

  3. Zorg voor een professionele afronding:
    Als medewerkers hun carrière een nieuwe richting geven, is het belangrijk om dit proces goed te begeleiden. Dit kun je doen tijdens de offboarding, waarin je open communiceert over hun vertrek en luistert naar de feedback die zij geven. Zo laat je een goed gevoel achter bij zowel de vertrekkende als de achterblijvende collega's.

  4. Blijf in gesprek over ambities:
    Door regelmatig met je medewerkers te praten over hun ambities en doelen, kun je tijdig inspelen op hun veranderende wensen. Dit maakt het mogelijk om hen nieuwe kansen binnen het bedrijf te bieden, zodat ze zich verder kunnen ontwikkelen. Daarnaast verklein je zo de kans dat talenten overstappen naar een andere werkgever.

  5. Verbeter de werksfeer:
    Soms kan het verbeteren van de werksfeer, bijvoorbeeld door het oplossen van een conflict op de werkvloer, voorkomen dat iemand van baan wilt switchen.

Het is nooit te laat om van baan veranderen!

Of je nu als werknemer op zoek bent naar meer voldoening, of als werkgever wilt inspelen op de ambities van één van je medewerkers, een carrièreswitch kan voor beide partijen een frisse start betekenen. En onthoud: het is nooit te laat om van baan te veranderen of om de carrière van een medewerker nieuw leven in te blazen.

Op zoek naar collega's met nieuwe inzichten?

Op zoek naar collega's met een frisse blik? Bij Unique vinden we het belangrijk dat talenten op de juiste plek terechtkomen, ook wanneer ze een carrièreswitch maken. Met 50 jaar ervaring en een uitgebreid netwerk van meer dan 800 professionals staan we dan ook klaar om je te helpen de ideale kandidaten te vinden voor jouw organisatie.

Neem direct contact op met Unique

Ook interessant om te lezen

Is Goede Vrijdag een officiële vrije dag?

Goede Vrijdag is een dag met een bijzondere status in Nederland. Het is een officiële feestdag, maar niet iedereen kan ervan genieten als vrije dag. De wet verplicht werkgevers namelijk niet...
17-1-2025

Gedetacheerd worden: dit zijn de voordelen!

Overweeg jij om als gedetacheerde aan de slag te gaan, maar weet je niet precies wat het inhoudt? In dit artikel lees je alles over de voordelen van detachering, zoals meer variatie, doorgro...
14-1-2025