5-3-2024

Quiet quitting: hoe het je carrière beïnvloedt!

vrouw achter bureau met boek op jaar hoofd denkt aan ontslag

In de wereld van carrières en loopbanen, is er een fenomeen dat langzaam maar zeker steeds meer aandacht krijgt - ‘quiet quitting’ ofwel stilletjes vertrekken bij je werkgever. Je kunt het vergelijken met een zachte lucht in een kamer vol lawaai, maar met een krachtige impact. In dit artikel lees je meer over deze opvallende trend en ontdek je hoe het de loopbaan van jou en mensen om je heen beïnvloedt!

Wat is quiet quitting?

Stel je voor: je zit achter je bureau, starend naar het scherm, maar je innerlijke vuur lijkt te zijn gedoofd. Je motivatie is weg, je passie vervaagt en je voelt je gevangen in een cyclus van onverschilligheid. Dat is de kern van ‘quiet quitting’. Het is niet zo dramatisch als het opstaan en vertrekken met een luidruchtig vertoon van ontevredenheid. In plaats daarvan is het een stille, bijna onopgemerkte terugtrekking uit betrokkenheid en investering in je werk.

Waar komt quiet quitting vandaan?

Het heeft diepe wortels in de moderne werkcultuur. In een tijd waarin burn-outverschijnselen en stress op de werkplek veel voorkomen, kiezen steeds meer mensen ervoor om niet langer te vechten. In plaats daarvan kiezen ze voor een stille exit, waarbij ze hun passie en betrokkenheid langzaam laten vervagen totdat ze uitgeblust en gedemotiveerd zijn. Het is een sluipende trend die steeds meer organisaties treft, zonder dat de organisaties het zelfs maar opmerken.

Lees ook: Het kiezen van het juiste loopbaanpad: waar ligt jouw passie?

Wat zijn de gevolgen van quiet quitting voor jouw carrière?

Quiet quitting heeft een aantal gevolgen. Allereerst kan het leiden tot stagnatie van het werkproces. Wanneer je niet langer echt betrokken bent bij je werk, loop je het risico vast te komen zitten in een sleur, zonder echte vooruitgang of groei. Daarnaast kan het je reputatie schaden. Hoewel je misschien niet luidruchtig vertrekt, kan je gebrek aan passie en betrokkenheid opgemerkt worden door collega’s en leidinggevenden, waardoor je geloofwaardigheid en kansen op promotie verminderen. 

Maar wat misschien wel het ergste van dit alles is, is dat quiet quitting je eigen gevoel van voldoening en vervulling kan ondermijnen. Op de lange termijn kan het leiden tot een diep gevoel van spijt en frustratie over de richting die je carrière heeft genomen. Het is als het langzaam leeglopen van een binnenband op je fiets - onopgemerkt op het moment, maar uiteindelijk blijft er niets meer over dan een lege band en voelt de grond hard aan.

Wat kun je doen om quiet quitting te vermijden?

Wat belangrijk is dat je zelfbewustzijn hebt. Je moet eerlijk naar jezelf kunnen kijken en kunnen erkennen wanneer je begint af te dwalen in je passie en betrokkenheid. Als je hebt geconstateerd dat er sprake is van quiet quitting, is het belangrijk om stappen te ondernemen, zodat je weer betrokken raakt bij je werk. Misschien is er ruimte voor verandering binnen je huidige rol of misschien is het tijd om een nieuwe carrièreweg in te slaan. Wat het ook is, zwijgen en lijden in stilte is zelden de beste optie!

Herontdek je passie

Neem rustig de tijd om te reflecteren wat je ooit enthousiast maakte over je werk. Wat waren de aspecten waar je echt van genoot? Probeer eens die passie opnieuw aan te wakkeren door je te concentreren op projecten of taken die je energie geven en voldoening schenken. Vind werkzaamheden die echt bij je passen.

Lees ook: Welke baan past bij mij? Zó vind je ‘m!

Zoek naar uitdagingen

Routine kan een van de oorzaken zijn van quiet quitting. Zoek daarom naar manieren om jezelf uit te dagen en nieuwe vaardigheden te ontwikkelen. Je kunt vragen om nieuwe verantwoordelijkheden, deelnemen aan interessante projecten of zelfs kiezen voor een cursus of opleiding.

Zorg voor een goede balans

Een gezonde balans tussen werk en privéleven is essentieel voor het behoud van je welzijn en motivatie. Zorg dat je voldoende tijd neemt voor ontspanning, hobby’s en sociale activiteiten buiten het werk. Dit kan helpen om je energielevels op te laden en een frisse kijk te krijgen op je professionele situatie.

Communicatie

Communicatie op de werkvloer speelt een essentiële rol . Als je merkt dat je je passie verliest of gefrustreerd raakt in je werk, praat er dan over. Begin een gesprek met je leidinggevende, collega of mentor en zoek samen naar oplossingen.

Lees ook: Communiceren met collega's - Hoe voer je smalltalk?

Unique helpt je graag bij het vinden van je passie

In een wereld waarin het lijkt alsof we altijd onderweg zijn naar het volgende grote ding, is het gemakkelijk om het belang van passie en betrokkenheid in ons werk over het hoofd te zien. Maar laten we niet vergeten dat onze carrière meer is dan een reeks taken die we afvinken. Dus laten we luisteren naar de zachte fluistering van onze innerlijke stemmen en voorkomen dat we ons laten meeslepen in de stille leegte van ‘quiet quitting’.

Vind hier de vestiging van Unique uitzendbureau bij jou in de buurt!

Ook interessant om te lezen

Onboard Flexmedewerkers Effectief: 6 Tips voor Succes

De inzet van flexmedewerkers kan een waardevolle toevoeging zijn aan je bedrijf. Ze kunnen je helpen om pieken in de werkdruk op te vangen, je team te voorzien van gespecialiseerde vaardighe...
23-4-2024

Generatiemanagement: een bron van kracht

Door generatiemanagement toe te passen, kunnen je als organisatie de diversiteit binnen je personeelsbestand omarmen en deze omzetten in een bron van kracht en innovatie. Dit omvat het creër...
5-4-2024