Het laatste nieuws en de nieuwste trends op het gebied van werkgeverschap.

6 onderscheidende gedragingen voor zichtbaar succes

Met doordacht gedrag onderscheiden succesvolle mensen zich van de grijze middenmoot. Zonder zichtbaarheid is er geen succes.

Met doordacht gedrag onderscheiden succesvolle mensen zich van de grijze
middenmoot. Zonder zichtbaarheid is er geen succes.

Als u wenst dat collega’s of leidinggevenden uw heroïsche werkprestaties op waarde schatten, dan moeten ze het wel weten. U kunt zich theatraal op de borst slaan. Uw daden van de daken schreeuwen. Maar dat pronkgedrag roept vooral weerzin op. Effectiever en duurzamer is het om u één of meerdere gedragingen uit onderstaand arsenaal eigen te maken en daarmee op te vallen. Zichtbaarheid is een voorwaarde voor succes. 

#1: Wees er vroeg bij

Een bekende manier om u in de kijker te spelen is proberen als eerste op de zaak te zijn en als laatste te vertrekken. Laat vertrekken is sowieso niet ideaal. Die late uren zijn zelden erg productief. Vroeg komen helpt wel. Maar wat doet u als het pand nog is uitgestorven? Of als het uw thuiswerkdag is, slaperig aan de ontbijttafel? Het is het dat eerste uur waar u het verschil maakt. U doet dat niet door uw mail van gisteren weg te werken. 

In plaats daarvan lost u een zichtbaar probleem op dat de dag ervoor is blijven liggen. Of u zorgt dat uw collega’s direct kunnen beginnen met werken. Selecteer uw inspanning op zichtbaarheid en relevantie voor het bedrijf. Idealiter liggen deze vroege ochtendtaken aan de rand van uw takenpakket. Daar toont u ondernemerschap, inzet, inzicht en doorzettingsvermogen. Uw prestaties worden beter. Net als uw zichtbaarheid. 

# 2: Kies en ontwikkel een vaardigheid waarin u excelleert

U voldoet aan de verwachtingen en levert volgens de afgesproken standaard. U doet u uw werk goed. Mooi, maar niet onderscheidend. Zoek daarom een niche waarin u zich wilt ontwikkelen, waarin u kunt excelleren. En iets dat onderscheidend is. Bijvoorbeeld uw persoonlijke benadering van klanten. Of omdat u de problematische zaken zonder aanzien des persoons afhandelt. Of altijd nabelt of alles naar wens was. Het kan in kleine dingen zitten, maar zorg voor een persoonlijke missie en jaag dat vol overgave na. Dat is wat mensen zien. 

# 3. Succes is slagen in het eigen side project

Opvallen doet u niet door goed zijn in het werk dat anderen u laten doen of opdragen. U onderscheidt zich door te slagen in een eigen project. Door u verzonnen en succesvol naar de eindstreep gedragen. Het valt op, u verrast uw leidinggevende en misschien wel belangrijker de leidinggevende van uw leidinggevende. Of uw zakenpartners. 

# 4. Steek uw energie in uw mening

Commentaar leveren, een mening hebben over hoe het anders moet. Makkelijker wordt het niet. Maar zinlozer ook niet. Gelijk hebben is één. Iets voor elkaar krijgen is twee. Weersta de verleiding om anderen te vertellen hoe het beter kan. Als u een mening ventileert steek dan ook uw tijd en energie in uw opvatting. Dus als u vindt dat iets niet goed is, dan steekt u zelf energie in het verbeteren van die situatie. Dat maakt het verschil en zet u in de spotlight. Al is het maar omdat zo weinig mensen het doen. 

# 5. Wees gepast persoonlijk

Het is altijd lastig om de juiste balans te vinden tussen werk en privé. Ook in wat u deelt met u co-werkers. Als u te persoonlijk wordt en veel uit uw privéleven deelt, wordt het al snel klef. Maar niks delen is ook geen optie. U heeft een paar persoonlijke interesses. U bent een modeltreinfan, een fanatiek sportvisser of een poppenspeler. Zo’n ‘rare’ hobby geeft kleur aan uw persoon. Het zijn die kleine ‘eigenaardigheden’ waaraan u herinnerd wordt. Cultiveer deze. 

# 6. Ouderwets effectief: werk harder

Het klinkt afgezaagd en niet echt als een bruikbare vingerwijzing: werk harder. Maar in alle eerlijkheid, er is geen substituut voor hard werk. Want hoeveel mensen kent u die echt hard werken? Niet af en toe maar gestaag hard? Die de werkweek als een marathon zien en niet als een paar pieken in een verder kabbelende routine? Harder werken? Dat is de manier als talent alleen niet genoeg is…