Unique Nieuws
Unique nieuws bestaat uit verhalen en columns over HR, de arbeidsmarkt, recruitment, marketing innovatie. Unieke verhalen van werkgevers en werknemers. Specialisten in HR. Mensen die voorop lopen, de ontwikkelingen in de arbeidsmarkt kennen en deze kennis delen met jou.
Iedereen is uniek, daar maken wij werk van. Bijvoorbeeld met deze verzameling van interessante artikelen.
HR voorop. Over duurzame inzetbaarheid en hoe je baas blijft over je eigen carrière.
HR Voorop! In het tweede deel van ons vijfluik geeft HR Lead Annette van Roozendaal advies over duuurzame inzetbaarheid. En we maakten een infographic!

Stel de vraag, waar word je blij van?
Herken je deze situatie? Een collega, of misschien jijzelf, wacht op initiatief van werkgever. Een plan voor jouw toekomst of die volgende stap. Je blijft te lang hangen in een situatie die niet (meer) bij je past. Of vertrekt naar een andere werkgever. Terwijl je heel goed zelf je carrière en toekomst kunt sturen. Je bent niet voor niets begonnen bij de organisatie waar je nu werkt.Herken je de situatie? Stel jezelf dan de vraag: waar word ik blij van? Waar ligt mijn talent en welke aspecten zorgen ervoor dat mijn hart sneller klopt? En ga in gesprek met je manager of HR. Wees transparant en vertel eerlijk wat je vindt. Zoals ‘het lukt me even niet’ of ‘kunnen we eens kijken naar andere alternatieven’. Welk talent wil je verder ontwikkelen?
Laat mensen dromen
Werkgevers, managers, kunnen collega’s helpen. Bijvoorbeeld door mensen de kans te geven om te vertellen over een toekomst waarvan ze dromen. Misschien komt iemand dan met een beeld dat niet aansluit bij het werk dat hij of zij nu doet. Vaak blijkt juist dat het allemaal wel kan, nu of later. In de huidige functie, op een nieuwe plek in de organisatie of zelfs helemaal bij een ander bedrijf. Vraag naar die dromen en zelfs collega’s die afwachten of geen tijd vrijmaken voor hun eigen ontwikkeling vertellen wat ze graag doen. Ook dat is werken aan duurzame inzetbaarheid. Er is maar een enkeling die zelf opstaat, dus je kunt mensen helpen. Zelf, of met hulp van een coach.We spreken veel over bevlogenheid. Maar niet iedereen weet wat het is. Meestal gaat het vooral om samenwerking. Daar wil ik persoonlijke aandacht aan toevoegen. Praat met elkaar en daag elkaar uit om zonder belemmeringen naar de toekomst te kijken. Want iedere collega heeft talent of een gave die vooral zichtbaar wordt wanneer je er enthousiast over vertelt. Dan zie je die bevlogenheid vanzelf en dat sluit weer aan bij dat uitspreken van dromen.
Welk werk past bij welke fase
Als werkgever zou je een flexibel personeelsbeleid moeten hebben dat aansluit bij de levensfases van je personeel. Bijvoorbeeld omdat het druk is vanwege de situatie thuis. Of wanneer je, zoals een collega bij Unique, begint in een salesfunctie en het geweldig vindt om met klanten in contact te zijn. In de volgende fase van je werkleven heb je misschien hele andere wensen en wil je juist richting HR. Ga dan niet weg, ga in gesprek over die andere rol.Ik zie mezelf als een van de oudere medewerkers van Unique en ik werk fulltime. Voor mij is vrijheid belangrijk want als ik vijf dagen door het hele land rijd en alleen maar in overleg zit dan in mijn energie snel op. Dus plan ik mijn dagen zelf in stem ik mijn werk af. Tegenover die vrijheid staat natuurlijk ook verantwoordelijkheid. Die je bespreekt met je collega’s.
En als je geen werk meer hebt?
Dan heb je geen invloed meer op wat je is overkomen, maar wel invloed op hoe je ermee omgaat. Je hebt het altijd zo en goed gedaan en dan heb je jouw baan niet meer. Natuurlijk ben je boos, maar na een periode van rouwverwerking moet je ook weer door. Misschien wel naar een baan die beter past bij jouw dromen, waarvan je meer energie krijgt. Die stap kun je niet altijd zelf zetten, dan heb je hulp nodig. Dan kan ik helpen.Bestel onze Infographc
Het interview met Annette van Roozendaal combineerden we met de cijfers uit ons marktonderzoek, de HR Marktmonitor. In een Infographic. Bestel deze infographic meteen!HR voorop. Dit zijn de andere onderwerpen van ons vijfluik:
- Nieuwe loopbaanpaden en cultuurverandering - Wanda Ploeg Hoe kantel je bestaande tradities binnen je organisatie?
- Duurzame inzetbaarheid - Annette van Roozendaal Baas over je eigen carrière. Word niet afhankelijk van je werkgever
- Diversiteitsbeleid - Tessa Veldhuisen Samenwerken aan een organisatie die past bij de samenleving
- Talent development - Anoek Klein Swormink Iedereen talent, maar weet je hoe je het herkent?
- Vitaliteit - Dorien Dröge Beloon vitaliteit met een passend beleid
Over Annette van Roozendaal
Annette van Roozendaal is senior HR lead bij Unique. Ze is een mensgerichte verbinder met aandacht voor ook haar eigen duurzame inzetbaarheid. Die aandacht heb je nodig in een branche die steeds verandert en een vakgebied dat volop in beweging is. Word niet afhankelijk van je werkgever, maar blijf je eigen koers varen! Ook als je begin 50 bent.HR Voorop. Hoe kantel je bestaande tradities binnen je organisatie?
HR manager Wanda Ploeg organiseerde een cultuurverandering binnen Unique. Een verandering waarbij de expertise van collega’s centraal staat. In de eerste aflevering in ons kennis-vijfluik HR Voorop vertelt ze over experts en het doorbreken van bestaande patronen.

Aandacht voor expertise en ontwikkeling
Als organisatie hadden en hebben we te maken met collega’s die kiezen voor een baan buiten Unique. Collega’s die een brede functie, als consultant, inruilen voor een specialistische baan bij een andere organisatie, bijvoorbeeld als recruiter of accountmanager. Die kiezen voor een volgende stap om hun expertise verder te brengen. En juist dat soort functies hebben wij zelf ook in huis. Ik besefte me dat onze eigen doorgroeimogelijkheden niet als zodanig werden herkend, net zoals onze (rijke) secundaire voorwaarden.De ontwikkeling van collega’s stond al centraal, maar door de bestaande systemen, processen en instrumenten ademde de organisatie dat nog niet uit. Loopbaanpaden leken traditioneel. En groei was er vooral in de lijn, je groeide traditioneel door naar een managersfunctie. Terwijl je jezelf juist ook kunt ontwikkelen in je expertisegebied. Hoogste tijd dus voor een kanteling van bestaande tradities. Maar hoe?
Een nieuw functiehuis
We begonnen met het aanpassen van ons functiehuis, onderzochten eerst wat er goed is, mist of beter kan. We vroegen nieuwe en bestaande collega’s, maar ook mensen die de organisatie wilden verlaten, wat zij belangrijk vinden. En zo werd het duidelijk dat onze perspectieven niet voor iedereen even duidelijk waren. En dat een eerste carrièrestap te ver weg lag voor de grotendeels startende professionals die bij ons aan boord komen.De kneepjes van het vak leer je in de eerste maanden dienstverband. Voor iedereen is dit nieuw. Tegelijkertijd wil iedereen snel succesvol zijn en hiervoor beloond worden. Daarom voegden we rollen toe binnen het bestaande functiehuis. Waarin we de stappen naar vakvolwassenheid hebben opgeknipt. Vervolgens richtten we trainingen in om elke expertise verder te ontwikkelen. Met als doel: eerst leer je de basis, dan ontwikkel je die basis verder. Het resultaat zijn drie routes: recruitment, sales of management. Want iedere expertise voegt waarde toe. Een salesexpert heeft hetzelfde functieniveau als een manager.
Bij het nieuwe functiehuis horen vervolgens andere arbeidsvoorwaarden. We kozen voor primair in plaats van het rijke secundaire pakket dat we hadden. Zodat een consultant zijn of haar expertise ook direct terugziet in het salaris. Bij iedere stap.
Aan jou de regie!
De structuur stond. Nu moesten de systemen, processen en instrumenten die structuur ook ademen: jouw talent staat centraal! Het ontwikkelen van je talent kan alleen wanneer je om hulp kunt vragen. Een door je manager ingepland gesprek waarin jouw resultaten en gedrag beoordeeld worden, aan het einde van het jaar, staat daar haaks op. Aan jou de regie, want jij bent verantwoordelijk voor jouw loopbaan, beloning en succes. Ook daar trainden we collega’s op. Hoe geef je feedback en hoe vraag je om hulp? Experts zijn ook leider over hun eigen functie.De transitie
En nu? Iedereen is enthousiast, maar de bestaande patronen moeten we zeker nog doorbreken Met de traditionele patronen zijn we allemaal jarenlang ‘opgevoed’. Dit vraagt een cultuurverandering. En dus tijd. De introductie hebben we achter de rug. Net als het uitwerken van het idee. Maar het gaat nu pas beginnen! Ik ben er trots op dat we het hebben gedaan. Dat we in gesprek zijn gegaan. Wilden kijken hoe de organisatie er op een andere manier uit zou zien. We hebben de bestaande patronen doorbroken en een plek gecreëerd waar plaats is voor ieders talent.En dan een paar tips
Je kunt alles heel groot maken en dit was ook groot. Stap voor stap kom je er ook. Begin klein: onderzoek, bevraag en ga het gewoon doen. En we helpen je natuurlijk graag!HR Voorop
Dit artikel is onderdeel van een vijfluik van interviews en columns over up-to-date HR-beleid. HR experts vertellen over unieke veranderingen. Lopen voorop in de laatste ontwikkelingen en delen deze kennis met jou. We combineren de onderwerpen duurzame inzetbaarheid, talent development, diversiteit en vitaliteit met onderzoek en analyses. HR manager Wanda Ploeg vertelde in deze eerste column over de cultuurveranderingen binnen Unique.HR Voorop. Dit zijn de andere onderwerpen van ons vijfluik:
- Nieuwe loopbaanpaden en cultuurverandering - Wanda Ploeg
Hoe kantel je bestaande tradities binnen je organisatie? - Duurzame inzetbaarheid - Annette van Roozendaal
Baas over je eigen carrière. Word niet afhankelijk van je werkgever - Diversiteitsbeleid - Tessa Veldhuisen
Samenwerken aan een organisatie die past bij de samenleving - Talent development - Anoek Klein Swormink
Iedereen talent, maar weet je hoe je het herkent? - Vitaliteit - Dorien Dröge
Beloon vitaliteit met een passend beleid
Over Wanda Ploeg
Wanda Ploeg werkt sinds 2005 bij Unique. Ze begon als consultant op vestiging Rotterdam, werd HR businesspartner en is sinds 2013 HR manager.
Iedereen heeft een uniek verhaal
Brandmanager Jill de Leeuw vertelt over de brandstory van Unique. Over storytelling en de strijd tussen imago en identiteit

Meer dan een campagne
In januari 2018 draaiden we een gewone campagne, met als thema Blij Met je Baan. Een succesvolle campagne, maar ik zag tegelijkertijd dat je de beleving van het merk Unique daar niet vanzelfsprekend mee verandert. Hoe beïnvloed
je bijvoorbeeld clichés die bestaan over je merk? En hoe onderscheid je jezelf van andere organisaties? Ik koos ervoor om te werken aan onze identiteit. De identiteit zoals wij die kennen binnen onze organisatie.
Wat is de identiteit van Unique?
Tijdens een autobiografische sessie met ons reclamebureau en collega’s vanuit de hele organisatie bogen we ons over Unique. Wie is Unique? Wie is haar held, wat vindt ze leuk en waar liggen haar interesses?
Uit de sessie bleek dat we best goed weten wie Unique is. De mens staat voor haar altijd centraal. We hebben aandacht voor kandidaten, opdrachtgevers en elkaar. Daarnaast zijn we een organisatie die graag feest viert en houdt van een goede sfeer. We zijn,
ten slotte, autoriteit op hr-gebied, voor iedereen. Maar staan we daar genoeg stil bij? We denken soms dat we er vooral zijn om premiums te brengen. Daarnaast hebben we een imago dat niet aansluit bij onze identiteit. Dat we ons meer zouden richten op
bonussen in plaats van de mens. Dat we discrimineren. Dat imago klopt niet. We willen ervan af en dat doen we door ons verhaal te vertellen, onze brandstory.
Het begint met Unique shows
Die story begint bij onze eigen collega’s. Want zij zijn het gezicht van Unique en het eerste contact voor kandidaten en opdrachtgevers. We organiseerden zes shows op mooie locaties met een eigen verhaal: Burgers’
Zoo en de Studio’s Aalsmeer. Daar vertelde ik over ons merk en hoe ons merk ervoor staat. Hoe beïnvloed je als collega onze identiteit? Het werkt niet om een kant en klaar concept over de schutting te werpen. Of om vanuit een ivoren toren de
waarheid te verkondigen. Onze collega’s moeten hun eigen verhaal kunnen schrijven.
Daarom gaven we tijdens diezelfde shows een training storytelling. We horen en beleven zoveel verhalen tijdens ons werk, vertel erover! Het resultaat?
Aan het eind van iedere show presenteerden collega’s hun eigen Unique story. Over te gekke matches of bijvoorbeeld hun eigen carrière. Over trots op je werk en de impact die een baan op jouw leven en het leven van een werkzoekende heeft.
De verhalen van Unique
De verhalen worden onderdeel van de merkbeleving van Unique. Stap voor stap voegen we onze brandstory toe aan al onze communicatie-uitingen. Zodat klanten en kandidaten
ons merk beleven, tijdens ieder contactmoment. Daarnaast passen we de look en feel van onze website aan. Organiseren we de week van het anonieme cv, werken we samen aan een programma met als thema gelijke kansen. We vieren banen! En nu? Op naar stap 2.
Naar kandidaten en klanten
Over Jill de Leeuw
Jill de Leeuw, 28 jaar, is brandmanager bij Unique. Als brandmanager bouwt ze aan ons merk. Aan de identiteit van Unique en merkbeleving. Om harten te raken.
Bekijk hier de brandstory van Unique.
Meteen solliciteren?
Er staan meer dan 1.500 vacatures op onze website.
Begin met het vinden van jouw nieuwe droombaan. Of doe een open sollicitatie zodat wij je meehelpen zoeken naar die baan waar je weer blij van wordt.